Görüş Bildir
Haberler
Gezi Parkı'nın Yıldönümünde Gözaltına Alınanlara İşkence Görüntüleri Ortaya Çıktı

Gezi Parkı'nın Yıldönümünde Gözaltına Alınanlara İşkence Görüntüleri Ortaya Çıktı

Onedio Medya
11.12.2015 - 13:28

İzmir’de, geçen yıl, Gezi olaylarının yıldönümüne katıldıkları için yargılanan 63 kişinin, gözaltına alındığı Kantar Polis Karakolu’nda işkence gördüğü ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhuriyet’ten Hakan Dirik’in haberine göre, karakolun güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde sivil ve üniformalı polisler, gözaltına aldıkları gençleri, elleri arkada birleşik vaziyette yüzükoyun yere yatırarak “balık istifi” diziyor. Bunu yaparken de gençleri darp etmekten geri durmuyor. Tekme, tokat, jop, yumruk kullanan polis, bazı göstericilerin de kafasından tutup, betona vuruyor. Kimisini de yaka paça kaldırıp yere atıyor. Polislerin güvenlik kamerası kayıtta olmasına karşın hiç çekinmediği görülüyor. Hatta, sivil giyimli bir polis, dayak atmaktan usandığı göstericinin “kafasına” oturarak “dinleniyor”. Gözaltı ve dayak işlemi bittiğinde, polislerden biri, kova ve paspas getirerek yerlerdeki kanları temizliyor.

Ancak adalet mekanizması, işkence yapanları değil, işkenceye maruz kalanları yargılıyor. Görüntülerde işkenceye uğradığı görülenlerden 63 kişi hakkında İzmir 40. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Sanıklar, kolluk gücüne mukavemet, gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet ve mala zarar verme suçlamalarıyla yargılanıyor.

Davayı takip eden Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlardan Oktay Uysal ve Dinçer Çalım, görüntülerde Kantar Karakolu’nda işkencenin belgelendiğini belirterek, polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. İzmir Cumhuriyet Savcılığı ile Emniyet Müdürlüğü’nü göreve çağıran avukatlar, “Polis karakoluna ait kamera görüntüleri, işkenceyi belgelemektedir. Bu görüntüler sanki günümüze değil de 12 Eylül dönemine, hatta Guantanamo’ya ait gibi. Karakolda işkence görenler, yaşadıklarını ifadelerinde de dile getirmiş, şikayetçi olmuş, ancak etkili bir soruşturma yürütülüp bugüne kadar dava açılmamıştır. Oysa işkence görenler yargılanmaktadır. Ne yazık ki, ülkemizdeki adalet sistemi bu şekilde işlemektedir. Devlete karşı işlendiği düşünülen suçlarla ilgili davalar hızla açılırlen kamu görevlilerinin işlediği ağır suçlar ise cezasız bırakılmaktadır” dedi.

Suç işleyen kolluk görevlilerinin yargılanması için çaba harcayacaklarını belirten avukatlar Uysal ve Çalım, “Görüntülerde memurlara direnç göstermedikleri ve söylenenleri yaptıkları halde insanlar yere yatırılmakta, tekmelenmekte ve başlarına vurulmaktadır. Bu görüntüler karakolda rahatlıkla, çekinilmeden işkence yapıldığını göstermektedir. TCK’nin 94. maddesine göre işkence suçu işlenmiştir. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın adli, emniyet müdürlüğünün derhal idari soruşturma başlatması gerekmektedir” diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
0
0
0
0