Görüş Bildir
Haberler
Genç İşsizlerin Sayısı 4 Ayda 200 Bin Arttı

Genç İşsizlerin Sayısı 4 Ayda 200 Bin Arttı

Onedio Medya
13.12.2014 - 02:28 Son Güncelleme: 13.12.2014 - 10:21
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ekonomideki daralma istihdamı vurdu. İşsizlik artarken en büyük dalgalanma genç işsizlikte yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre genç işsizlerin sayısı, son 4 aylık dönemde yüzde 3,4 arttı. Genç nüfusta işsizlik oranı nisanda yüzde 15,5 iken ağustos döneminde yüzde 18,9’a kadar yükseldi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış genç işsizlik ise 19,2 oldu. Bu da 200 bin kişiye tekabül ediyor. Hızlı artışın yaz döneminde yaşanması ise ‘alarm’ olarak değerlendiriliyor.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış genç işsizlik ise 19,2. Genç işsiz sayısı da 4 ayda yaklaşık 200 bin kişi arttı. Genç işsizliğin yaz döneminde hızla yükselmiş olması ise ‘alarm zili’ olarak değerlendiriliyor. Haziran, temmuz, ağustos dönemi, turizm, tarım ve inşaat başta olmak üzere sektörlerdeki mevsimsel etkiler gibi nedenlere işsizliğin en aza indiği aylar. Ancak TÜİK’in verilerine göre genç işsizlik, tam da bu dönemde artmış. Kış aylarında işsizliğin genel olarak yükselme eğilimi göstereceğinin altına çizen uzmanlar, genç işsizlikte artışın daha fazla olacağını belirtiyor. Hükümetin bu kitleye yönelik özel tedbirler uygulaması gerektiği ifade ediliyor.

Türkiye’nin ekonomik büyümesinin yavaşlaması, en büyük etkiyi istihdam piyasasında yapıyor. İşsizlik hızla artarak çift haneli rakamlara yükseldi. Ağustos verilerine göre işsizlik sayısı 2 milyon 944 bin kişi oldu. Sadece son 4 ay baz alındığında işsiz sayısının 350 bin kişilik artış gösterdiği görülüyor. 2015 Hükümet Programı’nda yer alan TÜİK verilerine göre son 3 yılda genç işsizlikte artış yaşanıyor. 2012’de yüzde 15,8 olan genç işsizlik, geçen yıl yüzde 17,1’e çıktı. Bu sene ise ağustos esas alındığında yüzde 18,9’luk rakam dikkat çekiyor. Hükümet programında da genç işsizliğin Türkiye’nin temel sorunlarından biri olduğuna dikkat çekilerek ayrıca genç nüfus içinde kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranları erkeklerinkine nispetle düşük olduğunun altı çiziliyor.

Hükümet programında da genç işsizliğin Türkiye’nin temel sorunlarından biri olduğuna dikkat çekilerek, “Gençlerin işgücüne katılımının düşüklüğü, eğitimden işgücü piyasasına geçişte yaşadığı sıkıntılar, işsizlik oranlarının yüksek olması ve temel becerilerindeki eksiklik önemini korumaktadır.” deniliyor. Gençlerde hem genel işsizlik hem de tarım dışı işsizlik oranı, yetişkinlerdeki işsizlik oranının yaklaşık iki katı.

  • Zaman
Kaynak: http://www.zaman.com.tr/ekonomi_genc-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0