Görüş Bildir
Haberler
Gazze'de Son 24 Saatte Beş Filistinli Öldürüldü

Gazze'de Son 24 Saatte Beş Filistinli Öldürüldü

İçeriğin Devamı Aşağıda

İsrail askerleri ile Filistinliler arasında tansiyonun yükseldiği Gazze’de çatışma çıktı. Dün 20 yaşında bir gencin öldüğü Gazze'de bugün en az dört Filistinli öldü, 20'den fazla kişi de yaralandı. Hamas liderlerinden İsmail Haniye ise, Filistin topraklarında yeni bir intifadanın başladığını duyurdu.

Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırıları protesto etmek isteyen Filistinlilerin, cuma namazının ardından İsrail-Gazze sınırında gösteri düzenlendiği belirtildi. 

Gazze'nin sınırı boyunca birçok bölgede Filistinli gençlerle İsrail askerleri arasında çatışma çıktığı ifade edildi. İsrail askerlerinin, taş atan Filistinli gençleri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, plastik ve gerçek mermi kullandığı kaydedildi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze-İsrail sınırında Filistinlilerle İsrail askerleri arasında çıkan şiddetli çatışmalarda 3 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 20 kişinin yaralandığı, onlarca kişinin ise göz yaşartıcı gazdan etkilendiğini belirtti. Kudra, çatışmalarda yaralananların Gazze'deki sağlık kompleksine nakledildiği ve bazılarının durumunun ağır olduğunu söyledi.

Nasır Sağlık Kompleksi kaynaklarından alınan bilgiye göre, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çıkan çatışmada da 1 Filistinli hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AA kameramanı da yaralandı

AA kameramanı da yaralandı

Şucaiyye mahallesinde çatışmaları takip eden AA kameramanı Metin Yüksel Kaya da İsrail askerlerinin müdahalesi sırasında sol elinden vurularak yaralandı. Çatışmada yaralanan Kaya'ya kaldırıldığı hastanede ilk müdahale yapıldı. Kaya'nın İsrail askerleri tarafından hedef alınan kamerası da olay sırasında kırıldı. 

Öte yandan İsrail ordusundan bir yetkili, '200 civarında Filistinli Gazze'nin kuzeyinde güvenlik teline yaklaşarak askerlere taş atamaya ve lastik yakmaya başladı. İsrail askerleri, Filistinlilerin ilerlemesini önlemek için ateş etmeye başladı ve toplam 5 kişiyi vurdu. Olaylar hala devam ediyor' ifadelerini kullandı.

İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri

İsrail polisi, 45 yaş altı Müslüman erkeklerin Mescid-i Aksa'ya ulaşmasına engel olurken, Filistinliler cuma namazını sokaklarda kıldı.

Gazze'de Mescid-i Aksa'ya destek gösterisi

Gazze kentinde, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri protesto etmek amacıyla protesto yürüyüşü düzenlendi.

Gazze'de, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri protesto etmek ve Gazzelilerin Batı Şeria ile Kudüs'teki Filistinlilerle dayanışma içerisinde olduğunu göstermek amacıyla İslami Cihat Hareketi'nin çağrısıyla düzenlenen yürüyüşe onlarca Gazzelilerin yanı sıra değişik grupların yöneticileri de katıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Yeni intifada' çağrısı

Yahudilerin dini günleri nedeniyle İsrail yönetiminin, Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi sebebiyle 13 Eylül'den bu yana Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde gerginlik yaşanıyor. Bölgede İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çıkan arbedeler zaman zaman can kayıpları, yaralanma ya da gözaltılarla sonuçlanıyor.

Cuma namazı hutbesinde son gerginliğe değinen Hamas'ın Siyasi Büro Şef Yardımcısı İsmail Heniye, Batı Şeria ve Kudüs'teki olayları 'gerçek bir intifada' olarak nitelendirdi.  

Heniye, 'Olanlar sadece bir halk öfkesi veya geçici çatışma değil, gerçek bir intifadadır' dedi. Arap ve Müslüman ülkelere çağrıda bulunarak 'Bu intifadaya her türlü siyasi ve maddi desteği sağlamak gerekiyor' dedi.

İsrail, 1967'den beri Doğu Kudüs ve Batı Şeria'yı işgal altında tutuyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki Yahudi yerleşim yerlerinin tamamı illegal kabul ediliyor. 

Kaynak: AA, AFP ve Al Jazeera | Fotoğraflar: AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0