Görüş Bildir
Haberler
Fener-Balat'ın Dönüşüm Hikâyesi Kitaplaştırıldı

Fener-Balat'ın Dönüşüm Hikâyesi Kitaplaştırıldı

Batuhan
27.07.2016 - 10:26

UNESCO, AB ve Fatih Belediyesi’nin işbirliğiyle Fener - Balat- Ayvansaray hattında yapılan dönüşüm projesiyle yaşananlar “Neoliberal Kent Politikaları ve Fener-Balat-Ayvansaray” adıyla kitaplaştırıldı. Kitap İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

1998’de hem bölgedeki mimari dokunun hem de sakinlerinin birlikte korunmasını öngören bir koruma projesi başladı. Bu projeden önce Fener, Balat ve Ayvansaray adlarını ancak sakinleriyle meraklılarının bildiği, gözden uzak kalmış, çok katlı ve cumbalı küçük evlerinde kendi halinde insanların yaşadığı tarihi semtlerdi. 

Roma döneminden günümüze dek yapılmış mütevazı anıtlarla ve sivil mimarlık eserleriyle örülü dokuları tarihi sit alanı olarak korunduğu için, bakımsızlıklarına rağmen, bu semtler son yıllarda daha geniş kesimlerin ilgisini çeker oldu. Mimari dokuları kadar, ziyaret edenlerin eski İstanbul’u kanlı canlı haliyle bulduğu kendine özgü çarşı pazarlarının ve eski usul komşuluğun önem taşıdığı sosyal yapılarının da bu ilgide payı büyük oldu.

Kentsel yenileme projelerindeki sorunlu yaklaşımlara dikkat çekme yolunda bir adım

Kentsel yenileme projelerindeki sorunlu yaklaşımlara dikkat çekme yolunda bir adım

Bu kadim semtlerin tarihine, bugününe ve geleceğine dair akademik makalelerin yer aldığı bu kitap, bölgenin tarihi ve sosyal değerlerini daha görünür kılarak, buralara yönelik kentsel yenileme projelerindeki sorunlu yaklaşımlara dikkat çekme yolunda bir adım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Akademik makalelerin yer aldığı kitap, Prof. Dr. İclal Dinçer, Zeynep Ahunbay ile Doç. Dr. Çiğdem Şahin’in çalışması. Neoliberal kent politikaları, kapitalizm ve yoksulluk üzerine yayınları bulunan Şahin, aynı zamanda, Fener-Balat-Ayvansaray sakinlerinin kentsel yenileme projesine itirazlarını dile getirdiği sivil toplum kuruluşlarının yönetimlerinde görevler üstlenmişti. İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı’ndan emekli olan Ahunbay ICOMOS Türkiye ve Europa Nostra-Türkiye üyesi. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde şehircilik üzerine dersler veren Prof. Dr. İclal Dinçer ise bu konuda yazdığı birçok eser bulunuyor.

Kültür Servisi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın