Görüş Bildir
Haberler
Farkhunda'yı Linç Edenlere Verilen İdam Cezaları Bozuldu

Farkhunda'yı Linç Edenlere Verilen İdam Cezaları Bozuldu

Onedio Medya
02.07.2015 - 19:21
İçeriğin Devamı Aşağıda

Afganistan'da mart ayında Farkhunda adlı bir kadının linç edilip yakılarak öldürülmesi olayında idama mahkûm edilen dört erkeğin cezası iptal edildi. Bir başka zanlı da serbest bırakıldı.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Farkhunda adlı bir kadın mart ayında Kuran’ı yaktığı iddiasıyla kalabalık tarafından linç edilerek öldürülmüştü.

Kabil'deki bir mahkeme olayda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle idama mahkûm edilen dört erkeğin cezasını iptal etti. Temyiz Mahkemesi, dört zanlının suçunu 20 yıl hapis cezasına indirdi.

Geçen ayki duruşmada, yargılanan 19'u polis 49 kişiden 37'si serbest bırakılmıştı. 4 kişi idam cezasına mahkum edilirken, 8 kişiye de 16 yıl hapis cezası verilmişti.

28 yaşındaki Farkhunda'nın linç edilmeden önce, cumhurbaşkanlığı sarayına yürüyüş mesafesindeki türbede muska satan bekçiyle tartıştığı belirtilmişti. Tartışma sırasında genç kadın Kur'an'ı yakmakla suçlanmış, çevredeki kalabalık söylenenleri duymuş ve Farkunda'ya saldırıya geçmişti.

Görgü tanıkları ise böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söylemişti.

Taşlı saldırıyla öldürülen Farkhunda bedeni arabayla ezilmiş ve yakılmıştı.

Kadın hakları örgütleri temyiz mahkemesinin gizli celsede aldığı karara büyük tepki gösterdi.

Farkhunda davası için kampanya yürütenlerden Wasjima Frogh, Kabil'deki BBC muhabirine yaptığı değerlendirmede, 'mahkemenin tamamen bir adaletsizlik örneği olduğunu' söyledi ve mahkemenin yalnızca Taliban hareketinin değil, tüm Afgan sisteminin kadınlara baskı uyguladığını ortaya koyduğunu belirtti.

Davada, aralarında polislerin de bulunduğu diğer 8 sanık 16 yıl hapse mahkum edilirken, 18 kişi suçsuz bulunmuştu.

DW ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
22
16
6
1
1
1