Görüş Bildir
Haberler
Europol'den Korkutan Rapor: IŞİD Yeni Saldırı Hazırlığı Yapıyor

Europol'den Korkutan Rapor: IŞİD Yeni Saldırı Hazırlığı Yapıyor

Deniz Gök
25.01.2016 - 21:30 Son Güncelleme: 26.01.2016 - 09:33

Avrupa Polis Teşkilatı Europol, IŞİD’in başta Avrupa olmak üzere dünya çapında saldırı hazırlığında olduğu uyarısında bulundu. Sunulan raporda hedefte sivil kitlelerin bulunduğuna dikkat çekildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Europol'ün IŞİD tehdidi üzerine hazırladığı raporu kamuoyuna sunan Europol Başkanı Rob Wainwright, terör örgütünün geniş çaplı terör saldırıları düzenlemek üzere yeni imkanlar geliştirdiğini belirterek, örgütün özellikle de Avrupa'ya odaklandığı uyarısında bulundu.

Europol raporunda IŞİD'in Irak ve Suriye'de kendi hakimiyeti altında bulunan topraklar dışındaki terör faaliyetleri için ayrı komuta altında, özel tim modelinde birlikler oluşturduğu kaydediliyor. 

Raporda ayrıca, IŞİD'in ‘her an, seçilmiş her tür hedefe saldırı düzenleme imkanına sahip olduğunu gösterdiği‘ ifadesine yer veriliyor.

"Paris benzeri saldırılara hazırlıklı olunmalı"

"Paris benzeri saldırılara hazırlıklı olunmalı"

Europol Başkanı Rob Wainwright.

Kasım ayında Paris'te düzenlenen saldırıların, 2008'de Hindistan'ın Mumbai kentindeki saldırılara benzer şekilde gerçekleştirildiğine dikkat çekilen raporda, “Bu, IŞİD için bir prömiyerdi. Sina Yarımadası üzerinde düşürülen Rus yolcu uçağı, ve Türkiye ile Lübnan'daki saldırılarla birlikte düşünüldüğünde Paris'teki saldırılar da dünya çapında faaliyet göstermek üzere oluşturulmuş geniş bir stratejinin parçası gibi görünmektedir“ ifadesine yer verildi.

Raporda, Avrupa'da ilk olarak Paris hedef alınmasına ve Fransa'daki tehdidin sürüyor olmasına rağmen, yakın gelecekte diğer AB ülkelerine karşı saldırılar düzenlenmesi ihtimaline dikkat çekilerek, Mumbai ve Paris benzeri başka saldırılara da hazırlıklı olunması gerektiği belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

‘Hedef sivil halk’

‘Hedef sivil halk’

Paris'in 6 farklı noktasında gerçekleştirilen saldırılarda 130 kişi hayatını kaybetmişti.

Europol'ün raporunda, IŞİD'in sivil halk içinde kitlesel ölümler hedeflediği, özellikle de ‘zayıf hedeflere‘ odaklandığı belirtilerek, enerji şebekeleri, nükleer tesisler ve düğüm noktaları gibi altyapı hedeflerinin şu an için öncelik oluşturmadığı kaydedildi.

Raporda IŞİD teröristlerinin tanınmadan Avrupa'ya giriş yapabilmek için sığınmacı akınından yararlandığına dair henüz somut deliller bulunmadığı belirtilse de ‘Suriyeli sığınmacı diasporası içindeki Sünni Müslümanların, Avrupa'ya geldikten sonra radikalleşmeye açık bir hal almaları‘ ve radikal İslamcıların bu kişileri saflarına çekmeye çalışması tehlikesine dikkat çekiliyor.

Europol sadece IŞİD tehdidine yoğunlaşılmaması uyarısında da bulunarak, El Kaide'nin de dikkate alınması gereken bir faktör olmayı sürdürdüğünü, AB'nin dinsel kaynaklı gruplardan oluşan daha geniş bir yelpazeye odaklanması gerektiğini kaydetti.

DW

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
69
35
23
4
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Neden abd değilde Avrupa ülkeleri hep acaba...

Pasif Kullanıcı

Besle kargayı büyüsün.

zender-one

Europol son ayrıntısına kadar Işidi çözsün bizim Mit daha uyusun.

Aksel Birinci

sizin pkk terörüyle de tanışmanız güzel olurdu ama suyuna gidiyorsunuz korkunuzdan. şimdi böyle kafa kesen aşırı manyakları sahiplenip özgürlük mücadelesi ve... Devamını Gör