Görüş Bildir
Haberler
Ethem Sarısülük'ü Öldüren Polis Ahmet Şahbaz'ın Tahliyesine İtiraz

Ethem Sarısülük'ü Öldüren Polis Ahmet Şahbaz'ın Tahliyesine İtiraz

Gezi eylemleri sırasında Ankara’da Güven Park’ta polis kurşunu ile öldürülen Ethem Sarısülük davasında sanık polis Ahmet Şahbaz’ın tahliyesine Sarısülük Ailesi avukatı Kazım Bayraktar itiraz etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gezi eylemleri sırasında Ankara’da Güven Park’ta polis kurşunu ile öldürülen Ethem Sarısülük davasında sanık polis Ahmet Şahbaz’ın tahliyesine itiraz edildi.

Sarısülük Ailesi avukatı Kazım Bayraktar, Sarısülük’ü öldüren polis Ahmet Şahbaz’a ilişkin Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 3 Eylül 2015 tarihli “tahliye” kararına itiraz etti.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen itiraz dilekçesinde, Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin 31 Ağustos 2015 tarihli kesin hükmü ile birlikte Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılama yapma yetkisi ve görevinin kesin olarak ortadan kalktığı hatırlatıldı.

"Mahkeme yetkisiz ve görevsiz"

"Mahkeme yetkisiz ve görevsiz"

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisiz ve görevsiz olduğu belirtilerek şunlar ifade edildi:

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, nakline karar verilen davanın dosyasının mahkemeye gelmesini dahi beklemeden, Yargıtay’ın nakil kararını UYAP’tan indirerek alelacele gölge dosya oluşturmuş, 03 Eylül 2015 günü yasa dışı ve gayrı meşru bir duruşma açıp duruşma tutanağına şu cümleleri yazmıştır.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından verilen nakil kararı ile birlikte yargılama yetkisi Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nden alınarak Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’ne 31 Ağustos 2015 tarihinde kesin olarak verilmiştir. Bu durumda Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 31 Ağustos 2015 tarihinden itibaren yargılama ve duruşma yapma yetkisi ve görevi bulunmamaktadır.

Mahkeme heyeti de bunu iyi bildiğinden korsan duruşmada vermiş olduğu kararda ’emniyet ve jandarma birimlerine, davanın nakli sebebiyle duruşma yapılmayacağı hususunun bildirilmesine’ şeklinde bir ibare kullanmış, farkında olmadan yaptığı eylemin yasa dışı olduğunu tevilli olarak ikrar etmiştir.”

Davanın tensip zaptında 4 Eylül 2015 tarihinin ikinci inceleme günü olduğu ancak mahkeme heyetinin 3 Eylül 2015 günün de “korsan bir duruşma” yaptığı belirtilen itiraz dilekçesinde, “Mahkeme tensip zaptında kendi verdiği kararı da çiğnemiştir. Bu acele neden? Korsan duruşma tutanağına yazılan ‘Belirli gün ve saatte 1. celse açıldı’ ibaresi gerçek dışıdır. 03 Eylül 2015 günü belirli gün değildir. Duruşmanın 03 Eylül 2015 günü yapılacağına dair önceden taraflara tebliğ edilmiş bir karar yoktur” ifadeleri kullanıldı.

İtiraz dilekçesinde, mahkeme heyetinin görevini kötüye kullanıldığı belirtilerek, “Sunulan nedenlerle, tutuklu sanık Ahmet Şahbaz’ın tahliyesine dair Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi kararına itirazlarımızın kabulü ile tahliye kararı kaldırılarak sanığın tutuklanmasına karar verilmesini talep ederim” denildi.

Yeni Duruşma Tarihi Bekleniyordu

Yeni Duruşma Tarihi Bekleniyordu
  • Taksim’deki Gezi eylemlerine destek için Ankara’da yapılan eylemde, 1 Haziran günü polis Ahmet Şahbaz’ın açtığı ateş sonucu OSTİM işçisi 27 yaşındaki Ethem Sarısülük başından vuruldu. Ağır yaralı olarak Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

  • 6 Haziran’da olay yerinde keşif yapıldı. 10 Haziran’da MOBESE görüntüleri de ortaya çıktı. Videoda çevik kuvvet polisinin kaçarken ateş açtığı, ardından Sarısülük’ün yere yığıldığı görülüyor.

  • Sarısülük vurulduktan 14 gün sonra hayatını kaybetti, memleketi Çorum’da son yolculuğuna uğurlandı.

  • Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonrası polis memuru Ahmet Şahbaz 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası aldı.

  • Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını usulen bozdu ve Şahbaz’ın tahliye talebini reddetti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi kararı usulden bozarak, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. İlk duruşma tarihi 7 Eylül 2015 olarak belirlenmiş, ancak dosyanın Aksaray’a gönderilmesinin ardından yeni bir duruşma tarihi belirlenmesi bekleniyordu.

İMC

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0