Görüş Bildir
Haberler
Eşeklerin Dünyanın En Kafa Hayvanlarından Biri Olduğunun 44 Maddede İspatı

etiket Eşeklerin Dünyanın En Kafa Hayvanlarından Biri Olduğunun 44 Maddede İspatı

Jamais Vu
01.07.2015 - 23:45 Son Güncelleme: 05.07.2015 - 13:31

''Eşeklik yapmak''... Birçoğumuz bu deyimi yapılan hata, özür dilemek, kendisini veya karşı tarafı aşağılamak, düşüncesizce davranmak, inat, görgüsüzlük (vb.) durumlar için kullanırız. Peki Eşekler gerçekten bu deyimde yüklenen olumsuz sıfatları ne kadar hak ediyor? Aynı durum ayılar (vay ayı), köpekler (köpek gibi), kuşlar (kuş beyinli), inekler (inek misin?) gibi birçok hayvan için de geçerli aslında. Şimdi eşekleri biraz daha tanıyalım ve tekrar soralım kendimize ''eşek olmak gerçekten hakaret mi, yoksa bir iltifat mı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bahçenize bir yabancı girmek istediğinde, size haber verir

Eşekler meraklı canlılardır ve arazinize giren bir yabancı olduğunda bunu bağırarak size haber verirler. Hatta köpeğinizin korkup da yaklaşamadığı yabancılara bile olabildiğince yaklaşacak kadar da cesurdurlar.

2. Arabalara karşı bir düşmanlıkları yoktur, aksine severler.

Birçok hayvan gibi eşeklerin arabalara karşı özel bir düşmanlıkları yoktur.

3. Arkadaş canlısıdırlar

Eşekler, kendileri ile doğru iletişime girebilen her canlı ile dost olabilirler. Kediler, köpekler, keçiler, tavuklar ve insanlar...

4. Efsanevi Bremen Mızıkacıları'nın vazgeçilmez üyesidirler

Çocukluğumuzun o muhteşem gündüz masalı Bremen Mızıkacıları'nı hepimiz anımsarız sanırım. Belki hikayeyi tam anımsamasak da grubun üyelerini birisi saymamızı istese eşeği asla es geçmeyiz.

5. Genelde yan rollerde oynasalarda, içlerinde bir jön vardır

Gerçek hayatta da olduğu gibi filmlerde de eşekler hep ikinci planda gösterilir ama eşeklerin rol aldıkları filmler kesinlikle espri kalitesi yüksek filmlerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bazen kıskanırlar ve kıskandıklarını hemen belli ederler

Eşekler duyguları çok iyi analiz ederler, sizin ona olan sevginize, aynı şekilde sizi severek karşılık verirler. Eğer bu sevgiyi kıskanan ve ben de isterim diye yaklaşan biri olursa haddini bildirmekten geri durmazlar.

7. Ceza oyunlarında vaz geçilmez bir partner olabilirler

Eşekler normalde ciddi canlılardır, tam bir iş koliktirler de diyebiliriz ama yine de eğlenmeyi bilmezler diyemeyiz. Siz yeterki fırsat verin.

8. Çok az olan kusurlarından birisi de, diş temizliğine pek önem vermemeleri

Eşeklerde pek kusur bulmak mümkün değildir. Dünyanın en güzel gözlerinin onlara ait olduğu da iddia edilir ama dişleri konusun da ''O kadar kusur kadı kızında da bulunur'' demenizi beklerler.

9. Evde yaşamak tercihleri değildir ama teklif ederseniz de geri çevirmezler

Eşekler ahır hayvanıdır dememe sanırım gerek yok! Evet ehlileştirilmiş bir vahşidir aslında. Akrabaları zebralar kadar vahşi değillerse de yine de evcil hayvanlar değillerdir.

10. Bazen, ''Neden?'' diye sormak isterler ama sorsa da anlaşılmayacaklarını bilirler.

Nedir bu eşşeklerin insanoğlundan çektiği be kardeşim? Diyeceğiniz birçok olayda eziyete uğrarlar. Bir canlıyı sadece dövmek değildir eziyet. Eşeklere karşı yapılan o kadar çok işkence vardır ki, burada yazmaya vicdanım el vermez. Lakin bilmelisiniz ki, eşekler asla unutmazlar. Yapılan bir araştırma eşeklerin 10 yıldan uzun süre olayları hatırladıklarını göstermiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kesinlikle artık sendikalaşmanın vakti geldi

Eşekler hemen hiçbir işten kaçmadıkları için, normalinden fazla yük yüklemesi veya normalden fazla çalıştırılmak eşeklere yapılan en büyük işkencelerden birisidir.

12. Yersiz bir espri yaptığınızda bozmasını da iyi bilirler

Eğer bir eşek ile yakın temasa geçerseniz fark edeceksiniz ki, gerçekten sizi anlıyor gibi davranırlar. Belki de gerçekten esprinize cevap vermiştir. Bunu asla bilemezsiniz ama art arda doğru tepkileri verdiğinde, bu konuda ki düşünceleriniz değişmeye başlar.

13. Gol, pas, orta, çalım veya asist beklemeyin.

Eşeklerin meraklı olduklarını ve her zaman öğrenmeye açık olduklarını söylemiştik. Eğer eşeğinize futbol öğretmek isterseniz size tavsiyem Sabri'den hiç bahsetmeyin.

14. Herhangi bir yardımcıya, yol gösterici veya şoföre ihtiyaçları yoktur

Eşekler asla gittikleri yolu unutmazlar. Seneler sonra bile daha önce karşılaştıkları tehlikeyi unutmazlar ve asla bir düştükleri çukura tekrar düşmezler. Eşek inadı sözü de aslında buradan gelmektedir. Bir eşek seneler önce bir yerde bir yılan görmüşse ve oradan tekrar geçmesi istenirse bunu asla yapmaz. Bu yüzden kaçakçılar ve askerler eşeklerin önemini bilir ve kullanırlar.

15. Sosyal olmayı severler ve şikayet etmek yerine her durumdan keyif almasını bilirler.

Eşekler genel olarak kavgacı hayvanlar değildir, uyumlu olmayı tercih ederler. Sadece kendi türleri değil diğer türlerle de uyum içinde olmayı tercih ederler ama saygı ve anlayış beklemek onların da hakkı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Pek bilinmesede, iyi bir güvenliktirler

Eşeklerin korkusuz olduğunu söylemiştik. Kendilerine, yavrularına veya bulundukları ortama karşı bir tehdit gördüklerinde hem sizi uyarırlar hem de tehdidin üzerine giderek bertaraf ederler.

17. İşaret dilinde eşek demeniz için yapmanız gereken

18. "Amaan, kaçmıyor ya, işler de biraz beklesin!" diyerek, dedikodu yapmayı, tv izlemeyi severler. Hele ki, tanıdıkları birisinin hatalarını bulup dalga geçmeye bayılırlar. (Tanıdık geldi mi?)

İşte eşeklerin meraklı olduklarını ispatlayan bir başka örnek daha. Eşekler gördükleri şeyleri iyi analiz edebilen nadir canlılardan birisidir. Televizyon ya da bilgisayar gibi görsel sunum yapan aletlerde , görüntünün gerçek olmadığını anlamaları için dokunmaları, koklamaları veya ısırmaları gerekmez.

19. Keçilerin bile o şımarık tavırlarına ve yersiz oyunlarına ses çıkartmazlar

Dedik ya, uyumlu hayvanlardır diye. Bunu diğer canlılar da hemen anlar ve fırsata çevirir.

20. Ve keçiler bu durumdan gayet memnundurlar

Eşekler aslında sırtına bir canlının binmesinden pek haz etmezler ama olabildiğince buna katlanmaya çalışırlar. Ama sakın bu uysal haline aldanmayın, eğer o an canı gerçekten sıkkınsa ve sizinle uğraşacak durumda değilse karşı cevabını çok sert bir şekilde verebilirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Ama her oyunun bir sonu vardır. (Hey! Ben nasıl gireceğim şimdi?)

Bazen de öyle şeyler yaparlar ki, bunu size yardım olsun diye mi yaptı yoksa kendini mi kurtardı anlamazsınız.

22. Her fırsatı eğlenceye çevirebilirler

Tabii sizin eğlence anlayışınız ile onlarınki bir olmayabilir.

23. -Duydum çok üzüldüm, artık kurbanda at keseceklermiş.

Eşekler, atlara ve develere yol gösterici olarak en önde giderler. Hem doğru yoldan sapmamak için bu önemlidir hem de olabilecek tehlikeleri atlardan ve develerden çok daha önce fark ederler.

24. Sıkı tutun kaçıyoruz!

Eşekler sizin iyi bir binici olup olmadığınızı siz daha ona yaklaşırken anlarlar. Eğer eşekler hakkında çok bilginiz yoksa ve daha önce hiç binmemişseniz bu sizin için iyi bir deneyim olmayabilir.

25. Bi de böyle çek...

Kamera gördüklerinde daha yakından, en yakından hatta içinden bakmak isterler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Hey, güneş kremini kullanabilir miyim?

Şaka şaka, eşek şakası...

27. Rozetimi istiyorum... -Tamam, şu hırsızı da bir yakalayalım. Yavaş, yavaş

Eşekler bazı ülkelerde polislerin ulaşım aracıdır hatta sadece ulaşım aracı da değildir. Polis kimliği almış eşekler de vardır. (ima da bulunmuyorum)

28. Bu insana etrafı gezdiriyorum... Beni hala at sanıyor

28. Bu insana etrafı gezdiriyorum... Beni hala at sanıyor

Eşekler atların akrabasıdır evet ama bir at değillerdir.

29. Eşek cenneti gerçekten var değil mi? Yemiyorsun yani beni? - Az kaldı, şu tepeyi de aşalım sonra yollayacağım seni eşek cennetine.

Eşekler geçmiş dönemlerde uzun yola çıkan dervişlerin, keşişlerin ve gezginlerin yol dostu olmuşlardır. Çünkü atlara nazaran hem daha dayanıklıdırlar hem de daha az masraflı. Ayrıca özellikle dervişler ve keşişler şaşaaya önem vermediklerini, mütevazi insanlar olduklarını da göstermek için eşekleri tercih etmişlerdir.

30. Sadece eşek işte

Bence Shrek falan değil, asıl kahraman kesinlikle eşek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Yemedik ya salıncağınızı... Ama yiyedebilirim de, garantisi yok

Eşekler çocuklarla iyi anlaşan ve onlarla oyunlar oynayan canlılar değildir. Evet çocuklara karışmaz ve zarar vermezler ama pek de yüz vermezler.

32. Hadi görüşürüz teneke kafalar

Eee şey...

33. Sıpa seni

Her canlının yavrusu güzeldir evet ama sıpalar ayrı bir sevgi yumağıdır.

34. Evet biliyorum çok tatlıyım...

35. Bir daha yemeyeceğim... Hayır! Yemek yemeyeceğim demedim, sürekli kandırıyorsun ya, sazan gibi düşmeyeceğim bir daha dedim. (Ben sazan mı dedim, off sazana da söz vermiştim bir daha kullanmayacaktım bu deyimi)

Bir eşeği aynı şekilde iki defa kandırmanız çok zordur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. Oysa sadece biraz daha anlayış ve sevgiye ihtiyaçları var

Eşeklerin bizlerden aslında çok da bir beklentisi yoktur. Bizlerin onların sırtına yüklediklerimizi düşünürsek. Bizden beklentileri çok masum ve olur şeylerdir.

37. Peki biz ne yapıyoruz?

38. Gergedan uyarmıştı beni ilaç konusunda. Ne bileyim ben yarışma denince ''Güzellik Yarışması'' sanmıştım.

Eşekler zekidir demiştik. Bulundukları ortamı ve neden orada bulunduklarını bilirler ama kendi dünyalarından da pek taviz vermezler.

39. Tutturamadım sanma, o sadece bir uyarıydı... İyi sen bilirsin o zaman, benden günah gitti.

Eşekler arkalarını görmezler ve çifte atmak için döndüklerinde ise genelde birkaç defa denemeleri gerekir. Bu aslında karşısındaki için bir şanstır. Uzatmamak gerekir asla ikincinin tutmayacağının garantisi yoktur.

40. Arada yanlış ata oynadıkları da olur

Eşekler çiftleşmek için illa kendi cinsini aramaz. İnsan da dahil birçok canlı ile çiftleşmeyi deneyebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

41. Gözümü bağlamış olabilirsin ama...?

Eşeğe binmek için onun gözünü bağlamanız yeterli değildir. Gözü bağlı bir eşek yine eşektir.

42. Kim demiş eşekler romantik değil diye?

Kur yapan bir eşek pek göremezsiniz. Eşekler genelde direkt olaya girmek isterler.

43. Yanlış eşeğe tosladın adamım...

Dünyada insanlar tarafından en çok tecavüze uğrayan hayvan eşeklerdir. Bazen eşeklerin de bu kavgada kazandıkları olur tabii.

44. Eşeklere karşı büyük bir vefa borcumuz vardır.

44. Eşeklere karşı büyük bir vefa borcumuz vardır.

Eşekler uzun bir süre bizlerin birçok konuda yardımcısı olmuştur. Kurtuluş savaşında ordumuzun can damarı olmuşlardır ve hala dünyanın birçok yerinde orduya hizmet ederler. Eşekler sanılanın aksine zeki canlılardır, işlerini büyük bir azim ve ciddiyetle yaparlar. En ağır işlerde bile burun kıvırmazlar. ''Eşek gibi çalışmak'' belki de, eşek ile alakalı söylenen en doğru kullandığımız deyimdir. Bu adresten eşekler ve atlar hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olabilir ve onların yaşamları için yürütülen bir çok projeye maddi yada manevi destek olabilirsiniz.

Bonus: Unutulmaz Sahne

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bonus: Zonkey (Zebra ve Eşek Kırması)

Bonus: İlk Adım

Bonus: Aile Saadeti

Hoşça kalın Bonusu

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
556
314
226
75
30
20
2