Görüş Bildir
Haberler
Ermenistan'ı Ziyaret Eden Papa Bir Kez Daha 'Soykırım' Dedi

etiket Ermenistan'ı Ziyaret Eden Papa Bir Kez Daha 'Soykırım' Dedi

Deniz Gök
24.06.2016 - 19:27 Son Güncelleme: 24.06.2016 - 21:37

Ermenistan’ı ziyaret eden Papa Francesco 1915 olaylarını yine soykırım olarak nitelendirdi. Papa’nın geçen yıl, 1915’in 100. yıldönümü sebebiyle düzenlediği ayinde 'soykırım' sözcüğünü kullanması üzerine Türkiye-Vatikan ilişkilerinde kriz yaşanmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ermenistan'a üç günlük ziyaret gerçekleştiren Papa Francesco, 1915 olaylarına atıfta bulunurken yine soykırım ifadesini kullandı.

Papa’nın Ermenistan’da yapacağı konuşmanın yazılı metni Vatikan’a akredite gazetecilere önceden dağıtılmış, bu metinde de 'soykırım' sözcüğünün yer almadığı, “Metz Yeghern” (Büyük Felaket) teriminin kullanıldığı dikkat çekmişti.

'Metnin dışına çıktı'

'Metnin dışına çıktı'

Ancak Papa Francesco, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırlanmasının ardından yaptığı konuşmada, yazılı metnin dışına çıkarak 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteledi.

Papa, 'Ne yazık ki bu trajedi, bu soykırım geçen yüzyılın elem verici felaketler dizisinin ilkiydi. Ve bütün bir halkı yok etmeyi planlayacak kadar işkencecilerin zihinlerini karartan yanlış radikal, ideolojik ya da dini amaçlarla mümkün kılındı” dedi.

Papa, geçen yıl Vatikan'da düzenlenen törende de '20'inci yüzyılın ilk soykırımı' ifadesini kullanarak Türkiye'nin tepkisini çekmişti. Bunun üzerine Türkiye-Vatikan ilişkilerinde kriz yaşanmıştı.

Türkiye, Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı’yı geri çağırmış, diplomatik çabalar sonucunda Paçacı görevine 10 ay sonra, geçen Şubat ayında dönebilmişti.

Papa Francesco, 12 Nisan 2015’teki ayininde 'Son yüzyılda insanlık 3 büyük trajedi yaşamıştır' diyerek bunlardan ilkinin 'genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen ve Ermeni halkına karşı yapılan' diğer ikisinin de “Nazizm ve Stalinizm tarafından işlenenler” olduğunu söylemişti.

DWve BBC Türkçe

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
341
220
37
29
20
13
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

ne türkmüş arkadaş.öldürdünüz yetmedi,işgal ettiniz yemedi,en sonunda kendinize benzettiniz bu seferde suçlayacak kimse kalmadı.madem soykırım yaptık şunu da... Devamını Gör

Ferdi Kılınç

Bir Hristiyan olarak söyluyorum. Bunlara sakin inanmayin. Papalar Hristiyan dunyasinin hep yuz karasi olmuslardir. Zaten ilk fotografa dikkatlice bakarsaniz ... Devamını Gör

Ferdi Kılınç

Papaya istediginizi soyleyebilirsiniz. İmanli bir Hristiyan oalrak kendisi asla benim gibi Hristiyanlari temsil etmiyor. Zamaninda Protesto ede ede adamlarin... Devamını Gör