Görüş Bildir
Haberler
Uçak Krizinin Ardından İlk Temas: Erdoğan ve Putin 9 Ağustos'ta Bir Araya Gelecek

Uçak Krizinin Ardından İlk Temas: Erdoğan ve Putin 9 Ağustos'ta Bir Araya Gelecek

ATKN
26.07.2016 - 10:04 Son Güncelleme: 26.07.2016 - 12:53

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9 Ağustos'ta Rusya'da bir araya geleceğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç ile Moskova'da düzenlenen görüşmenin basına açık kısmında yaptığı açıklamada, 'Bildiğim kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanımız ayın (Ağustos) 9'unda St. Petersburg şehrine geleceğini teyit ettiler diye büyükelçimiz bana bilgi verdi' dedi.

Şimşek, Rusya ile ilişkilerin hızlı bir şekilde normale dönmesi ve ilişkileri 24 Kasım öncesinin de ötesine taşımak için buraya geldiklerini belirterek 'Rusya sadece değerli bir komşumuz değil, bizim önemli ve stratejik bir ortağımız. Talihsiz olay nedeniyle ilişkilerde bir sekteye uğrama söz konusu oldu. İlişkililerimizi 24 Kasım öncesine değil bütün alanlarda daha da ötesine taşımayı ümit ediyoruz' ifadelerini kullandı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç de iki ülke ilişkilerini kademeli bir şekilde geliştirmek istediklerini belirterek 'Bugünkü görüşmemiz, Putin ve Erdoğan'ın telefon görüşmesi sonucu iki ülke liderinin görüşmesine içerik oluşturacak. Yapıcı görüşmelerle iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek niyetindeyiz' ifadelerini kullandı.

Rus uçağının düşürülmesinin ardından ilişkiler gerildi

Rus uçağının düşürülmesinin ardından ilişkiler gerildi

Türkiye, 24 Kasım’da hava sahasını '5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen' ihlâl eden Rus savaş uçağını, Suriye sınırında düşürmüştü. 

Bu durum Ankara ve Moskova arasında krize neden olmuştu. Moskova yönetimi uçağın Suriye üzerinde düşürüldüğünü ve Türkiye’ye hiçbir tehdit teşkil etmediğini söylerken, ABD ve sivil gözlemciler Rus uçağının Türk hava sahasını ihlâl ettiğini doğrulamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Kasım’dan bu yana gerilen ilişkilerin düzelmesi amacıyla Rusya Devlet Başkanı Putin'e bir mektup göndermişti.

Mektup ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Sayın Putin'e gönderdiğim mektupla kendisine hem yaşanan hadiseden duyduğumuz üzüntüyü ifade ettim hem de geniş bir alanda yapabileceğimiz bölgesel işbirliği imkânlarını hatırlattım' demişti.

Bu açıklamaları normalleşme adımları izlemiş, önce Erdoğan ve Putin telefonda görüşmüş ardından da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Lavrov, Soçi'de bir araya gelmişti.

Ajanslar, Onedio

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
6
5
4
1
0
0