Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan: 'Başkanlık Bölümünü Bizzat Okudum'

Erdoğan: 'Başkanlık Bölümünü Bizzat Okudum'

FreiGeist
30.03.2015 - 10:25 Son Güncelleme: 30.03.2015 - 13:03
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta Başbakan ile görüştüklerini ve AK Parti'nin seçim beyannamesine girecek başkanlık sistemiyle ilgili bölümü bizzat okuduğunu söyledi.

Slovenya'ya gitmeden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gazetecilerin başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Başkanlık sisteminin hükümetin seçim bildirgesine girdiği yönünde açıklamalar var. Bülent Arınç’ın da 'Alaturka mı, alafranga mı? olacak' diye bir sorusu var. Sizin kastettiğiniz ne?' sorusuna şu yanıtı verdi:

'Başbakanlığımın ilk anlarından itibaren değil İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığından itibaren başkanlık sistemini gündemde tutmuş bir insanım. Bunu da açıklarken hep şu örneği verdim; dünyanın neresinde başkanlık, yarı başkanlık sistem uygulanıyorsa adeta biz bir arı gibi kendimize faydalı olanları alıp kendi sistemimizi ortaya koyarız dedim. Son dönemlerde de kendi sistemimizi kurma iradesine de kabiliyetine de sahip bir ülkeyiz. Bir devletçik ya da kabile devleti değiliz. Güçlü bir devlet geleneğine sahibiz. Hele hele Osmanlı ile bu bir zirve yapmıştır. Çok açık net söylemek durumundayım: Geçen hafta Sayın Başbakan ile bunları konuştuk, Sayın Başbakan da başkanlık sistemi ile ilgili bizzat kaleme aldığı, sisteme yönelik anlayışını bayağı da detaylı ele almış, ben bizzat kendim de okudum ve kendi kanaatlerimi de ifade ettim. Bu çerçevede kendileri seçim bildirgesinin içine başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini yansıtacaklar.'

'Sistem değişikliğine ihtiyaç var'

'Bizim bu süreç içerisinde 2023 hedeflerimiz var. 2053 hedefimiz var torunlarımız için. Bunu gerçekleştirmek için de bir sisteme değişikliğine ihtiyaç var. Bunu yapacak olan da Türkiye olacaktır, yerli olacaktır ama dünyadaki sistemlerden istifa etmemek olmaz. Bu konuda başarıyı yakalayan hangi ülkeler varsa bunları da ele almamız gerekiyor. Milli geliri 50 bin, 60 bine ulaşmış ülkelere bakmak gerek. Bizden geri ülkelere bakamayız. G-20 ülkelerine baktığımız zaman 10 tanesi başkanlıkla yönetiliyor. Bunlar en ileri ülkeler. Herhalde bu ülkeler faydasını gördükleri için bunu tutuyorlar. Onun için biz kendimize güvenelim, kendimize inanalım ve bunu kuralım.'

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlık sisteminin AK Parti'nin seçim beyannamesinde olacağını, hatta bu bölümü bizzat kaleme alacağını söylemişti. Esas önemli olanın ise insanı temel alan yeni bir anayasa olduğunu vurgulamıştı.

'Muhatabım değil, biz belirleriz'

Yemen’deki varlığı nedeniyle geçtiğimiz günlerde sert açıklamalar yaptığı İran’a ziyaretiyle ilgili bir değişiklik olup olmadığı sorusuna, “şimdilik yok” yanıtını veren Erdoğan şu açıklamaları yaptı:

'Yemen konusuyla alakalı yaptığımız açıklama Yemen’in toprak bütünlüğüne olan saygımız nedeniyle, bunun korunması, gerek içeride gerek dışarıda yapılan müdahalelerin doğru olmadığı hususunda. Bunu yapanların Yemen’den çekilmesi gerekliliğini ısrarla ifade ettik. Tabii İran’dan iki farklı ses çıktı. Biri parlamentoda bir komisyon başkan yardımcısı ya da herhangi birisi, bilemiyorum ki bunlar benim muhatabım değil. Kaldı ki ziyaretlerimi o tür kişiler belirleyecek değil. Gideriz veya gitmeyiz, bunu biz belirleriz. Programımızı koruyoruz ama Yemen’i de izliyoruz. Bu gelişmeler bizim için çok önemli. Her türlü kararı vereceğimiz adımlar olabilir. Ama programda şimdilik bir değişiklik yok.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce, 'İran bölgeyi adeta domine etmeye çalışmaktadır. Buna müsaade edilebilir mi? Bu durum bizi ve Körfez ülkelerini rahatsız ediyor' demişti. Bunun üzerine bazı İranlı siyasetçilerden, Erdoğan'ın nisan ayında ülkelerine yapacağı ziyareti iptal etmesi gerektiği yönünde açıklamalar gelmişti. Son olarak, Devrim Muhafızları’na yakınlığıyla bilinen İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu Başkanvekili Mansur Hakikatpur, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran ziyaretinin iptal edilmesini isteyerek, 'Erdoğan gelmesin' diye konuşmuştu.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/erd...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0