Görüş Bildir
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Oyun İstanbul / Şehri Oynayarak Keşfet!

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Oyun İstanbul / Şehri Oynayarak Keşfet!

Ercan Altuğ Yılmaz
22.11.2021 - 17:20 Son Güncelleme: 23.11.2021 - 09:49

Beyin fırtınası alanları olan hackathonlar, kısıtlı bir zaman içerisinde belirli bir probleme çözüm bulmak için farklı ekiplerin ya da kişilerin çalışması temasıyla gerçekleştirilir. Hackathonlar boyunca geliştirilen ürünler veya süreçler projelendirilmek istense de bir şekilde sahiplenilmez, orada kalır ve ürün geliştirme aşamasında fişi çekilerek hayatına son verilir. :) Ya ekip üyeleri tekrar bir araya gelemez ya da geliştirmek için yeterli motivasyon sağlanamaz. Sağlansa bile, kısa bir geliştirme süresinden sonra proje rafa kalkar.

Sonuç olarak, hackathonda geliştirilen prototiplerin çok azının devamı getirilip son kullanıcıya ulaştığına şahit oluruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Oyun İstanbul” projesi de bu azınlıkta kalan örneklerden biri.

18 - 20 Haziran 2021 tarihleri arasında, GamFed Türkiye tarafından, 48 saat süren bir Gamification Hackathon düzenlendi. Üniversite öğrencileri ve GamFed Türkiye gönüllülerinden oluşan katılımcılar, firmalar ile eşleştirildi. Her kurum, kendi içindeki bir sorunu çözmesi için eşleştiği takıma iş hedeflerini paylaştı. Bu takımlardan biri de “Team Monke”idi ve iş hedefleri de İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından “Park ziyaretçilerinin kent parkı içerisinde yer alan flora ve faunayı farklı mevsim ve zamanlarda tanıması/deneyimlemesinin teşvik edilmesi.” olarak

belirlenmişti. Yirmi üç takım arasından ilk üçe giren ekip olmaya hak kazanan Team Monke’nin Parkın Korucuları teması üzerinde ilerleyen projesi için asıl geliştirme süreci bundan sonra başlıyordu.

Geliştirme sürecinden bahsetmeden önce Gamification (Oyunlaştırma) ve Play City kavramlarına değinelim.

Oyunlaştırma, oyun mekanikleri ve dinamiklerini kullanarak gerçek hayattaki motivasyonel bir problemi çözmektir. Örneğin; İsveç’in Stockholm şehrinde yapılan “Piyano Merdivenleri” uygulaması da güzel bir oyunlaştırma örneğidir. 

Play City ise şehirlerin oyunlaştırılmasıdır. Bir şehri gezerken onu oyunlaştırma kurgusu içerisinde keşfetmek Play City konseptini oluşturur. Henüz yeni gelişmekte olan bir konsept olduğundan dünya üzerinde pek fazla örneğine rastlanmamaktadır.

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından iletilen iş hedefi ile Gamification Hackathon içerisinde Gamfed Türkiye tarafından desteklenen Oyun İstanbul projesinin ülkemizdeki ilk “Play City” örneği olması adına, Team Monke ekibi ile birlikte çalışacak GamFed Türkiye gönüllülerinden oluşan bir ekip kurularak kollar sıvandı ve çalışmalara başlandı.

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından iletilen iş hedefi ile Gamification Hackathon içerisinde Gamfed Türkiye tarafından desteklenen Oyun İstanbul projesinin ülkemizdeki ilk “Play City” örneği olması adına, Team Monke ekibi ile birlikte çalışacak GamFed Türkiye gönüllülerinden oluşan bir ekip kurularak kollar sıvandı ve çalışmalara başlandı.

IBB çalışanlarının da katkılarıyla prototipin bir adım ötesine geçildi ve uygulama hayat bulmaya hazırlanıyor. :)

Hackathon’da Figma aracı sayesinde prototipi oluşturulan Oyun İstanbul mobil uygulaması; ara yüzü netleştirmek, oyunlaştırma kurgusunu oturtmak ve oyun mekaniklerini tasarlamak için bir süre daha Figma üzerinden geliştirilmeye devam etti. Burada; kullanıcı, uygulamaya ilk girdiğinde karşılama ekranından başlayarak adım adım nelerle karşılaşacağı, hangi butona bastığında hangi ekrana geçeceği veya hangi pop-up’ın açılacağı gibi tüm detaylar netleştirildi. Daha sonra, tüm bunları deneyimlemek için telefona yükleyerek çalışacak uygulamanın yapım aşamasına geçildi. Bu aşamada Unity oyun motoru kullanıldı, C# dilinde kodlama yapıldı ve Adobe Photoshop, Illustrator uygulamaları sayesinde görsel tasarımlar hazırlandı. Figma üzerinde daha önce kararlaştırılan bazı kısımlar değiştirildi, sürekli fikir alışverişinde bulunarak uygulama son haline getirildi.

Oyun İstanbul uygulamasında kullanıcılar, parkı gezerken bir yandan oyun oynayarak keşfedecek. Kullanıcının konumuna göre Yoğurtçu Parkı’na (veya ilerleyen zamanlarda oyunlaştırılmış diğer parklara) yaklaşıldığında uygulama, bir bildirim göndererek kullanıcıyı oyuna davet edecek. Parkın girişinde bulunan QR kodu okutan kullanıcı oyuna başlayabilecek. Bu aşamadan sonra mobil uygulama, kullanıcının parkı keşfetme sürecinde hep yanında olacak. Kullanıcı parkı gezdikçe ve görevleri yaptıkça harita üzerindeki sis perdesi aralanacak. Uygulama içinde oynanan mini oyunlar sayesinde puan kazanacak ve bu puanlarla bazı ödüller alabilecek. Haritadaki tüm sisi kaldırmayı başaran oyuncu ise gizli bir şifre ile karşılaşacak. Farklı parklardaki tüm şifreleri bulan oyuncu büyük ödülün sahibi olacak.

Kısa sayılabilecek bir sürede, maddi hiçbir destek almadan, Play City konseptli ilk oyunlaştırma uygulaması olan Oyun İstanbul, GamFed Türkiye tarafından hayata geçirildi. Pilot bölge olarak Yoğurtçu Parkı seçildi. Ekim ayında ilk testleri yapılacak uygulama, ilerleyen süreçlerde İstanbul’un farklı bölgelerindeki farklı parklarda da karşımıza çıkacak gibi görünüyor.

Bu yazı Gamfed Gönüllülerinden Senem Aksakal ‘ın katkılarıyla yazılmıştır.

Twitter

Instagram

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın