Görüş Bildir
Haberler
Düşen Helikopter Tartışması Devam Ediyor: 'Dengeler Değişebilir'

Düşen Helikopter Tartışması Devam Ediyor: 'Dengeler Değişebilir'

PKK’nın, Hakkari’de bir askeri helikopteri vurduğunu iddia ettiği videosu, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni önemli bir değişime zorluyor. Uzmanlar PKK’nın uçaksavar füzesi kullanmaya başlamasının büyük sonuçları olacağını ve dengeleri değiştirebileceğini belirtiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Terör örgütünün yayınladığı videodan bir görüntü

13 Mayıs Cuma günü Çukurca'daki üs bölgesinde saldırıya uğrayan askerlere destek için gönderilen askeri helikopterin düşmesi sonucu 2 pilot şehit olmuştu. Pilotlarla beraber üs bölgesindeki 6 askerin de şehit olduğu öğrenilmişti.

Bu saldırıdan bir gün sonra terör örgütü PKK’ya yakın hesaplar tarafından sosyal medyada yaklaşık 2 dakikalık bir video paylaşıldı.Videoda PKK'lı teröristlerin füze ile bir helikopteri vurdukları görülüyordu.

Videonun gerçek olup olmadığı bugüne kadar resmi kaynaklarca doğrulanmadı. TSK helikopterin teknik arıza sonucu düştüğünü açıklamıştı. Görüntülerin yayınlanmasıyla birlikte sosyal medyada tartışmalar başladı.

"PKK ve TSK arasındaki güç dengesi değişecek"

"PKK ve TSK arasındaki güç dengesi değişecek"

Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk

Amerika'nın Sesi'ne konuşan Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, bu tür bir saldırının büyük sonuçları olacağını söylüyor.

Olayın askeri açıdan çok önemli olduğunu belirten Solmaztürk, PKK ve TSK arasındaki güç dengesinin değişeceğini, mücadeleye yaklaşımda ve taktiklerde değişikliğe gidileceğini ifade ediyor. Eski asker, bu durumun Türk askerlerinin morali üzerinde de etkili olabileceğine dikkat çekiyor.

Gazeteci Metehan Demir, TSK’nın helikopterin savunma sisteminin devreye girmemesi nedeniyle de endişe duyduğunu söylüyor.

Düşen helikopterin operasyonda yalnız olmadığını ve arkadan gelen ikinci bir helikopterin de yaklaşan füzeyi algılamadığını söyleyen Demir, bunun çok garip olduğunu ve PKK’nın kullandığı sistemin yeni bir sistem olduğunu düşündürdüğünü belirtiyor. Demir, PKK’nın elinde benzer füzelerden daha fazla sayıda olabileceğini de ekliyor.

"Kullanılan füze Rus yapımına benziyor"

"Kullanılan füze Rus yapımına benziyor"
"Kullanılan füze Rus yapımına benziyor"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Uzmanlar saldırıda kullanılan füzenin Rus yapımına benzediğini söylerken, PKK’nın bu silahlara nasıl ulaştığının ya da ellerinde kaç tane bulunduğunun bilinmediğini söylüyor.

'Ezber bozacak bir gelişme'

PKK’yla 1990’lardaki mücadelede rol alan Solmaztürk, helikopterin düşürülmesinin, TSK’nın PKK’yla mücadelesine zarar vereceği görüşünde.

Kara operasyonlarının temelde taktiksel hava desteğine bağlı olduğunu söyleyen emekli tuğgeneral, TSK’nın elinde bu mücadele için tek silahın da taarruz helikopterleri olduğunu söylüyor ve “Bu ezber bozacak bir gelişme” diyor. Solmaztürk ayrıca TSK’nın elinde son derece az sayıda taarruz helikopteri olduğunu ve hava savunma sistemlerinin, ordunun terörle mücadelesine çok ciddi zarar vereceğini söylüyor.

Uzmanlar, TSK’nın çift motorlu Süper Cobra helikopterinden elinde sekiz-dokuz adet bulunduğunu, bunlardan birinin düşürüldüğünü, eldeki tek motorlu 30 Cobra’nın ise teknolojik olarak neredeyse yetersiz olduğunu söylüyor.

"TSK daha riskli taktikler uygulamak zorunda kalacak"

"TSK daha riskli taktikler uygulamak zorunda kalacak"

Gazeteci Metehan Demir

Demir, ordunun bundan sonra daha riskli taktikler uygulamak zorunda kalacağını düşünüyor.

TSK’nın kara operasyonlarına ağırlık vereceğini söyleyen Demir, “Ne yazık ki PKK bu bölgeyi onlarca yıldır son derece iyi tanıyor” diyor. Demir, örgütün bölgedeki mağaraları iyi bildiğini, buralarda bombalı tuzaklar kurabileceğini belirtiyor ve bundan sonraki kara operasyonlarında son derece dikkatli olunması gerekeceğini söylüyor.

Uzmanlar, helikopter kullanımının azalmasının PKK’nın daha aktif hale gelmesine neden olacağını düşünüyor. Bu da kırsalda ve kentlerde sokak sokağa çarpışan ordu üzerindeki baskıları arttıracak

Dorian Jones /  VOA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kartacali

rusya pis, ırak pis, iran pis, amerika pis, esad pis, mısır pis vs vs ortadoğuda tek bir dostun kalmazsa bunların da olacağını tahmin edeceksin.... öyle biz ... Devamını Gör

Berkut Keskin

tsk envanterindeki helikopterlerin uyarı sistemleri igla tipi roketlerle asla baş edebilecek düzeyde değil. hele ki yeni sürümleriyle. pkk nn elinde bu roket... Devamını Gör

Franky

Fırat'ın batısına geçemezler asla izin vermeyiz diyorlardı ne oldu yedirirler adama kimse bunlardan bahsetmiyor

görüncek adam

Düşmanını düşük görmek , kendi yaptığı işi düşük görmektir.Eşşek s*ken deyip aşaladığın adamlar bir çok şehite neden oluyor.Gelip vuracağız deyip vuruyorlar.... Devamını Gör

görüncek adam

Ayrıca Ruslar pkkya açık açık maddi ve lojistik destek sağlamak istese gizlemesine gerek yok(Bence ufak bir destek var).NATO teröre karışmaz, kendiniz çözün ... Devamını Gör