Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Soğuk Şehri

Dünyanın En Soğuk Şehri

Gokhan Erdogan
26.12.2014 - 15:25 Son Güncelleme: 26.12.2014 - 16:49
İçeriğin Devamı Aşağıda

Zengin maden yataklarına sahip olan Yakutsk, 1632’de Lena Nehri kıyısında kuruldu.

Sibirya’nın kalbi olan Yakutsk (Rusça: Яку́тск; Sahaca: Дьокуускай, (D’okuuskay) /dʒokuːskaj/) Rusya Federasyonu’nun uzak doğusundaki Yakutistan’ın (Saha Özerk Cumhuriyeti) başkenti. Kuzey Kutup Dairesi’nin 450 km güneyinde yer alır. Nüfusu 269,486 (Önceki verilere göre 2010 tahmini); 210,642 (2002 nüfus sayımı); 186,626 (1989 nüfus sayımı).

Yakutsk, Lena Nehri üzerindeki ana limandır. Burası Yakutsk Havaalanı’nın yanı sıra daha küçük olan Magan Havaalanı tarafından beslenir.

Burası aynı zamanda Yakut Türklerinin yaşadığı Yakutistan özerk cumhuriyetinin başkenti. Alanı, Türkiye topraklarının 4 katından fazla olmasına rağmen nüfusu sadece 3 milyondur.

Yakutsk, dünyanın en soğuk kenti olarak sayılır. Bu Sibirya kentinde 50 °C normal olarak sayılır ve çocuklar sadece dereceler 55 °C altına düştüğünde okula gitmez. Yakutsk çevresinde bulunan 800 insanın yaşadığı Oimyakon köyünde ise sıcaklık −71,2 °C ölçülmüş ve burası dünyanın en soğuk yerleşim yeri olarak sayılmıştır.

Dışarıda 15 dakikadan fazla kalındığında nefes alma zorluğu ve yüzde yanmalar başlar. Kıpkırmızı bir surat ile otele zor koşarsınız. Otelde eski haline gelmeniz en az yarım saatinizi alır ve başlarsınız kaşınmaya… Gözlükle asla dışarı çıkmayın, zira camlar çatlar.

Ocak ayında ortalama sıcaklık -40 derece olan, ağır endüstri ve kürk işleme sanayinin bulunduğu şehirde satılan her türlü giyecek termik. İç çamaşırlar dahi ya yün veya tiftik… Kafalarda kürk şapkalar, kulaklar kapalı, gözün göreceği şekilde yüzde sadece bir delik var. Pazarda satılan her şey sanki derin dondurucudan çıkarılmış gibi

Yakutistan uçak ile Moskova’dan 6 saat çekiyor. Uçak bileti gidiş geliş 1800 Ruble. Ortalama aylık gelir 930 Ruble. Ülkede demiryolu yok, sadece 1600 km uzunluğunda senenin donmayan aylarında Lena nehri ile ulaşım sağlanıyor. Ayrıca sovyet Rusya zamanında Sibirya hapishanelerine yollanan mahkumlar tarafından yapılan 2000 km.lik bir yol var.

Halk ulaşımı daha çok arabalarla sağlıyor. Arabalar 2. el japon arabaları .Araba sahipleri motorlarını yaza kadar devamlı çalıştırmak zorundalar, motoru en fazla yarım saat durdurabilirler. Daha fazla durduğu anda araba buz dağı olur ve yaza kadar bir daha çalışmaz. Devamlı çalışan araba motorları yüzünden eksoz gazları şehrin tepesinde kalın bir buhar tabakası oluşturmaktadır.

Kaynak: http://uzakrota.com/dunyanin-en-soguk...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın