Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En İlginç 10 Sinema Deneyimi

Dünyanın En İlginç 10 Sinema Deneyimi

Duygu Uzpınarlı
14.11.2014 - 10:42 Son Güncelleme: 16.11.2014 - 13:34

Moskova’dan  Güney Kore’ye, Finlandiya’dan Hindistan’a kadar dünyanın farklı köşelerinde bulunan sinemalar seyahat ederken görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Film festivallerinin ve yarışmalarının hızlandığı bu aylarda ziyaret ettiğiniz şehirlerde görmeniz gereken on sinema salonu.

Kaynak: http://momondo.com.tr
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Pathé Tuschinski – Amsterdam, Hollanda

1. Pathé Tuschinski – Amsterdam, Hollanda

Kırmızı halılı fuayesi, altın ışıklandırması ve Art Deco ile Jugendstil motiflerinin zengin uyumu ile Pathé Tuschinski sadece en büyük film yıldızlarına ayrılmış bir yeri andırıyor. 

1921’de açılan bu zengin detaylara sahip sinema, Amsterdam‘ın en sevilen ve kolay erişilebilir kültür merkezlerinden biri olarak biliniyor.

2. Cineteca – Madrid, İspanya

2. Cineteca – Madrid, İspanya

Matadero Madrid’in kuzeydoğu köşesinde yer alan ve eski bir mezbahanın sanat merkezine dönüştürülmesiyle günümüzdeki haline kavuşan Cineteca, İspanya’daki belgesel sinemasına adanmış tek sinema olarak faaliyet gösteriyor.

Cineteca’da 7.000 hikayeyi ziyaretçilerine tamamen ücretsiz sergileyen bir arşiv merkezi de bulunuyor.

3. Cinémathèque Française – Paris, Fransa

3. Cinémathèque Française – Paris, Fransa

Paris  Cinémathèque’yi diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, bünyesinde bir film enstitüsü ve geniş bir arşiv merkezi bulundurması.

Mimar Frank Gehry’n kübist binasının içinde üç sinema salonu, bir kütüphane, kitapçı ve giriş katında bistro bulunuyor. Cinémathèque’in alametifarikası ise müzesi. Kökeni Lumière kardeşlere ve sinemanın doğuşuna kadar dayanan materyallere sahip bu müze, dünyanın en geniş ve sürekli genişleyen film arşivine sahip.

4. Alamo Drafthouse – Austin, Teksas, ABD

4. Alamo Drafthouse – Austin, Teksas, ABD

Sinemadaki rahatsız edici davranışlara karşı gösterdiği sıfır tolerans yaklaşımına ek olarak, bu Teksas kökenli sinema zinciri Amerika’nın kült film hastalarının mabedi olarak biliniyor. Film yapımcısı Quentin Tarantino da Alamo’nun önde gelen ziyaretçileri arasında yer alıyor.

5. Andorra – Helsinki, Finlandiya

5. Andorra – Helsinki, Finlandiya

Andorra, Finlandiyalı film yapımcıları Aki ve Mika Kaurismäki tarafından kuruldu.  Helsinki’de yer alan sinema yapımcıların film setindeki deneyimi yaşatıyor.

Köşedeki bir müzik çalardan eski Sovyet ezgilerinin duyulduğu bir Sovyetler Birliği hatıra barı olan Kafe Mockba da sinemada yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kino Intimes – Berlin, Almanya

6. Kino Intimes – Berlin, Almanya

Bölgeyi kökünden sarsan sanat evi, şehir merkezinin dış kısımlarındaki Friedrichshain bölgesinde yer alıyor. Küçük bir sinema salonu bulunan ve kış aylarında eski bir kömür sobasıyla ısıtılan Kino InTimes tam anlamıyla dağınık bir ruha sahip.

En son çıkan bağımsız Avrupa filmleri gösterilirken, sinemanın dışında tamamen farklı bir sanat türü hakim. Berlin‘de bol miktarda graffiti görülmesine rağmen, yeni sokak sanatçılarını cesaretlendirerek izlerini bırakmaları için fırsat sunan ve sürekli genişleyen bir tuval olan Kino InTimes’ın duvarı pek çok yeteneğe tuval olma özelliği taşıyor.

7. Raj Mandir – Jaipur, Hindistan

7. Raj Mandir – Jaipur, Hindistan

Raj Mandir‘in girişinin hemen dışında parlayan yeşil neon ışıklarla sinemanın mottosunu yer alıyor: ‘The Showplace of the Nation – Experience the Excellence’ (Ülkenin Güzellik Abidesi – Mükemmelliği Deneyimleyin). Yerel halk tarafından Jaipur’un mücevheri olarak bilinen ve oldukça süslü, şeker renklerine boyanmış salonu dikkat çekiyor.

8. Pioner Cinema – Moskova, Rusya

8. Pioner Cinema – Moskova, Rusya

2009′da yeniden açılan bu 1950′lerin eski Sovyet sineması Moskova soğuğundan sığınmak için ideal bir yer. Diğer çoğu Rus sinemasının aksine, Pioner uluslararası filmleri endüstri standardı olan dublajın yerine altyazı ile sunuyor.

9. Busan Sinema Merkezi – Busan, Güney Kore

9. Busan Sinema Merkezi – Busan, Güney Kore

2011′de 150 milyon dolar maliyetle açılan bu sinema merkezi, dünya standartlarında altı sinema salonuna ve her yıl düzenlenen Busan Uluslararası Film Festivali sırasında kullanılan bir açık hava sinema salonuna sahip.

10. Secret Cinema – Londra, İngiltere

10. Secret Cinema – Londra, İngiltere

Secret Cinema sadece normal film gösterimleri değil, insanı içine alan film deneyimleri sunuyor; ‘The Shawshank Redemption’ filmini hapis parmaklıkları arkasından izletmek veya ‘Hayalet Avcıları’ sunumunu hayaletlerle dolu bir rol yapma etkinliğine çevirmek gibi sıradışı bir deneyim yaşatıyor.

Daha detaylı olarak incelemek isteyenler momondo'nun blogundan galeriye ulaşabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0