Görüş Bildir
Haberler
Dünya Çapında Ses Getiren Roman 'Panoptikon' Türkçe'de

Dünya Çapında Ses Getiren Roman 'Panoptikon' Türkçe'de

Ulaş
03.03.2015 - 17:58 Son Güncelleme: 04.03.2015 - 08:14

Türkiye, daha birkaç gün önce Şakran Cezaevi'nde çocukların maruz kaldığı bizzat devlet görevlilerinin raporlarına yansıyan korkunç tablo ile yüzleşti. Bu ilk değildi elbette. Peki soru şu: Sevgisizlik, güvensizlik, yalnızlık ve öfke... Sosyal hizmet görevlileri ve ıslahevi tehdidi dışında gerçek dünyayla bağını kesmiş kimsesiz yurt çocuklarının birer suç makinesine dönüşmekten başka şansı var mıdır? Bu soruya edebiyatta bir yanıt var. İskoçya doğumlu yazar Jenny Fagan, 2012'de yayımlanan ve dünya çapında ses getiren romanı 'Panoptikon'da toplumun bu gözden düşmüş, unutulmuş kesimini çarpıcı bir biçimde resmediyor ve altını çizdiği gerçekler tokat gibi patlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sel Yayıncılık İskoçya doğumlu yazar Jenny Fagan'ın dünya çapında ses getiren romanı 'Panoptikon'u Şeyda İşler'in çevirisiyle ve Elias Kanetti'nin, her şeyden önce kendisiyle en maskesiz tarzda hesaplaşmayı etik bir ilkeye dönüştürdüğü 1942-1972 yılları arasındaki notlarını içeren kitabı 'İnsanın Taşrası'nı ise Ahmet Cemal'in çevirisiyle okurla buluşturdu. Sel Yayıncılık'ın Mart ayı kitapları arasında, Arundhati Roy'un, neoliberal saldırının tüm dünyayı saran saldırılarını gözünü budaktan sakınmaksızın anlattığı kitabı 'Kapitalizm: Bir Hayalet Hikâyesi' de çıktı. Roy'un kitabını ise Türkçe'ye Çiçek Öztek çevirdi.

Panoptikon

Sevgisizlik, güvensizlik, yalnızlık ve öfke... Sosyal hizmet görevlileri ve ıslahevi tehdidi dışında gerçek dünyayla bağını kesmiş kimsesiz yurt çocuklarının birer suç makinesine dönüşmekten başka şansı var mıdır? Uyuşturucu, fuhuş, şiddet sarmalında salınan yaşamlarını dönüştürme gücünü ellerinden ısrarla alan sistem, toplumun refahını ancak onları bir yere kapatarak ve unutarak mı sağlayabilir?

Jenny Fagan’ın toplumun bu gözden düşmüş, unutulmuş kesimini çarpıcı bir biçimde resmederek altını çizdiği gerçekler tokat gibi patlıyor. Hayatla çoktan kopmuş bağlarını küçücük ilmeklerle tekrar kurmaya çalışan bu yetişkin çocukların çıkışsızlığı, hiçbir dayanakları olmamasına rağmen büyütmeye çalıştıkları umudun ve sevginin her seferinde tırpanlanışı, ayağa her kalkmaya çalıştıklarında yedikleri darbeler insanlık değerlerimizle yüzleşmeye zorluyor.

Jenny Fagan, ondan fazla dile çevrilen ve sinemaya da uyarlanmaya başlayan ilk romanı Panoptikon’la hatırı sayılır bir uluslararası başarı elde etti, Dublin Impac ve James Tait Black’in de aralarında olduğu pek çok ödül listesine girdi, Edinburg Uluslararası Kitap Festivali İlk Kitap Ödülü’nü kazandı.

  • CNN Türk
Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/kultur-s...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0