Görüş Bildir
Haberler
Dolardan Bir Günde İkinci Rekor

Dolardan Bir Günde İkinci Rekor

FreiGeist
03.03.2015 - 15:03 Son Güncelleme: 03.03.2015 - 15:05

Geçtiğimiz hafta Cuma günü 2,5275 ile en yüksek seviyeye ulaşan dolar rekor tazeledi. 1 dolar akşam saatlerinde 2,54 TL oldu. Merkez Bankası 50 milyon Dolarlık döviz satım ihalesi açtı.

Güne 2,52 seviyesinde Cuma günkü rekoruna yakın başlayan dolarda yeni rekor geldi. Dolar 2,54 TL oldu. Ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin endişeler dolarda oynaklığa neden oluyor. Doların küresel olarak değer kazanması  da gelişen ülke para birimlerinde değer kaybına yol açıyor. Dolar endeksi bugün 11 yılın en yüksek seviyesine geldi.  Merkez Bankası, Dolardaki yükselişin önüne geçmek için 50 milyon Dolarlık döviz satım ihalesi açtı.

Dolar enflasyon verisinin ardından 2,5082'ye gerilemiş çünkü  enflasyon Şubat'ta yüzde 0,71'le beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşmişti. Analistler bu gelen verinin ardından Merkez Bankası'nın ölçülü de olsa faiz indirimlerine devam edeceğini düşünüyor. Petrol fiyatlarında düşüşün durması, TL'deki değer kaybı ile enflasyondaki düşüşün beklenen hızda olmayacağı ifade ediliyor. 

Merkez Bankası'ndan kur uyarısı

Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde ekonomide 'aşağı yönlü' risklerin önemini koruduğu ve döviz kurlarındaki yükselişlerin enflasyondaki düşüşü sınırlayabileceğini ifade etti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun sınırlı faiz indirimi kararını aldığı 24 Şubat toplantısına ilişkin özetlerinde, yıllık enflasyonun baz etkisiyle düşüş kaydetse de dayanıklı mallar genelinde yüksek oranlı fiyat artışları gözlendiğine vurgu yapıldı:

'Giyim ve dayanıklı mallar dışında kalan gruplarda da yıllık enflasyon gerilerken aylık enflasyonun yükseldiği görüldü. Yakın dönem döviz kuru gelişmeleri temel mal enflasyonunda öngörülen düşüş sürecini sınırlayabilecek olmakla birlikte grup enflasyonunda yılın ilk çeyreğinde belirgin bir iyileşme olması bekleniyor. Dış talep göstergeleri, 2014 yılının son çeyreğinde net ihracatın büyümeye katkı yapmadığına işaret etmektedir. Bu dönemde ana ticaret ortaklarının büyüme hızlarındaki yavaşlama ve jeopolitik gelişmeler ihracattaki artışı sınırlarken, yurt içi talepteki ılımlı toparlanmayla birlikte ithalat talebinde artış gözlenmiştir. Küresel finans piyasalarında oynaklığın devam etmesi ve güven endekslerindeki zayıf seyir özel kesim nihai talebinin büyümeye yaptığı katkıyı sınırlayabilecektir. Dış talepte ek zayıflama gözlenmesi ve küresel büyüme oranlarının önemli oranda gerilemesi durumunda, emtia fiyatlarında yaşanacak düşüşler enflasyonu azaltıcı etki yapacak, fakat aynı zamanda yurt içi iktisadi faaliyet üzerinde belirgin olumsuz etkiler gözlenebilecektir. Bu durumda, Kurul politika araçlarını ekonomiyi destekleyici yönde kullanacaktır.'

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/dol...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0