Görüş Bildir
Haberler
Herkes Yardıma Muhtaçtır! Amerika'nın Başka Ülkelerden Aldığı 10 İlginç Yardım Hikayesi

Herkes Yardıma Muhtaçtır! Amerika'nın Başka Ülkelerden Aldığı 10 İlginç Yardım Hikayesi

Cem Bilal Baytar
24.01.2015 - 20:15 Son Güncelleme: 25.01.2015 - 16:31

Dış Yardım Alan Amerika'nın 10 Şaşırtıcı Hikayesi

Belki de Amerika'nın milyar dolarlar harcayarak gelişmekte olan uluslara yardım etmesindendir ama diğer ülkelerin Amerika'ya ihtiyaç anında destek sunmak için nadiren de olsa devreye girmesine sıklıkla inanılır. Olayın doğrusu şu ki ; Amerika her zaman dış yardım almıştır. Mesela ; 90 civarında ülkenin Katrina Kasırgasından sonra yardımlarını sunması gibi.

Arkadaşlar uzunca bir süre uğraşarak çevirdim. Hatalar var ise eğer affedin.

Kaynak : http://listverse.com/2015/01/14/10-surprising-stories-of-the-united-states-receiving-foreign-aid/

İçeriğin Devamı Aşağıda

10 - Rusya'nın İki Tane Kasırgadan Sonra Tonlarca Yardım Göndermesi

10 - Rusya'nın İki Tane Kasırgadan Sonra Tonlarca Yardım Göndermesi

Amerika'nın en yakın ittifaklarından birisi. İngiltere, Kanada ve Avustralya da akla gelebilir. Bu olay doğru olabilir fakat Bazıları , Rusya'nın 2005'teki Katrina Kasırgasının sonucunda insanı yardımı gönderen ilk ülkelerden birisi olduğunu şaşırtıcı buluyor. Amerika'daki en kötü doğal afetlerden birisi olan Katrina, 1836 insanın yaşamına mal oldu ve tahmin edilmeyecek kadar çok mal zararına neden oldu. Rusya, 60 tondan daha fazla, yemek, çadır, battaniye, ilaç, bir kurtarma helikopteri ve bir tane de su arıtma sistemi içeren yardım bağışladı.

2012'de, Sandy Kasırgası doğu yakasını yerle bir etti. Aynı zamanda 117 tane ölümün ve milyarlarca maddi zararın sorumlusuydu.Ve Rusya tekrardan insani yardım adı altında yine hepsinden içeren 50 tonluk bir yardım ile devreye girdi. Amerika'nın Rusyadaki eski  büyükelçisi Michael McFaul, 'Yardım için teşekkürler,Rusya.' adı altında bir tweet attı. İnsani Yardım, Moskovada bulunan Uluslararası insani federal ajans denilen 'EMERCOM' tarafından taşınmıştı.

9 - Birleşik Arap Emirlikleri'nin Öğrencilere MacBook Vermesi

9 - Birleşik Arap Emirlikleri'nin Öğrencilere MacBook Vermesi

2011'de, yıkıcı bir kasırga Missouri'deki Joplin şehrini tahrip etti. Ölenlerin sayısı 161'di ve Joplin şehri, kıyamet sonrası boş arazi olarak tasvir edildi. Katliam'da, Joplin şehri ,şehrin tek lisesi dahil 6 okulunu kaybetti. Sigorta kitapların ve mobilyaların maliyeti ödemedi fakat binayı tekrar dikmek için gerek olan maliyeti sağladı.

Tahrip edici kasırgadan iki hafta sonra, devlet okulu sistemi alışılmadık bir kaynaktan bir telefon aldı: Birleşik Arap Emirlikleri elçiliğinin bir elemanı. BAE, okul sistemine, büyük düşünmesini söyledi.Ve sonuç olarak, BAE, zaman aşımına uğramış ders kitaplarının yerine kullanmalarını için Joplin şehrindeki 2200 öğrenciye MacBook sağladı. 

BAE'nin yardımları bununla sınırlı değildi.Kasırga tarafından tamamen harap edilmiş Mercy Hastanesinde yenidoğan yoğun bakım ünitesi kurmak için aynı zamanda 5 milyon dolar harcadı.Bugün,BAE yıllardır Amerika'daki karşıtları arasındaki saygınlıklarını yüceltmek amacıyla hala Amerika'ya maddi destek sağlamakta. 'İhtiyaçların yerini saptıyoruz ve yardım etmeye çalışıyoruz.' demiştir Amerikadaki BAE'nin büyükelçisi Yousef Al Otaiba.

8 - Türkiye'nin Kızılderililere Temiz İçme Suyu Sağlaması

8 - Türkiye'nin Kızılderililere Temiz İçme Suyu Sağlaması

Stratejik bir ittifak olarak, Türkiye her yıl Amerikadan milyonlarca dolar dış destek alır.2015'te Türkiye'ye 4.8 milyon dolar bütçe ayrıldı.

İlginç bir hayırseverlik hareketi olarak, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Oregondaki birleşmiş kabilelerin  sıcak su kaynaklarını saklamak amacıyla bir su deposu kurmak için 200.000 dolar bağışladı. Bu bağış ilköğretim okulları için 10 yıllık temiz içme suyu sağlamak içindi.

Türkiye'nin amerikan yerlileri ile ilgisi yeni değil.Türkiye, Ekonomik Zirve Kaydı'na heyet gönderen tek ülkeydi. Hatta Türkiye, Amerika'daki azınlıklara üniversite bursu bile sunmuştur.

Kimse,Niçin Türkiye'nin Kızılderililer ile yakınlık hissettiğine dair çok emin değil. Fakat bu bazı komplo teorilerini akla getirmeye neden oluyor. 'Türkiye'nin İslami Hükümet kurma umutları içinde Amerikaya akınlar yapmak amacıyla Kızılderili kabilelerinin içine sızıyor' teorisi gibi.

7 - Küba'nın İki Kez Aşağılanması

7 - Küba'nın İki Kez Aşağılanması

Katrina Kasırgası'nın ardından, Küba 1600 adet doktor, 83 ton ilaç, ve birçok sahra hastanesini göndermeyi teklif etti. ABD Dışişleri Bakanlığı,  Küba'nın teklifini geri çevirmek için hızlıydı. Beyaz Saray sözcüsü Scott Clellan 'Konu Küba'ya geldiğinde, Fidel Castro için tek bir mesajımız var : O, Küba halkına özgürlüğü tanımalı.' diyerek alıntı yaptı. 

Kübalı doktorlar , belki Amerika fikrini değiştirirse diye hazırda bekledi ve zamanlarını İngilizce bilgilerini tazeleyerek, ve Louisiana ve Mississippi'nin tarihini öğrenerek öldürdüler.Gönüllü doktorlardan birisi olan Dr. Delvis Marta Fernandez , 'Hadi gidiyoruz, Bu bir politika değil. Bu bir insani yardım meselesi.İnsanlar orada ölüyor ve bizim yardımımıza ihtiyaçları var' diyerek sözünü ortaya koydu.

Sonraki yıl, 2006 Dünya Beyzbol Klasiği,Küba'nın haklı mücadelelerini gördü ve Küba turnuvada ikinci oldu. Bunun üzerine elde ettikleri kazancı Katrina Kasırgası felaketzedelerine bağışlamayı teklif etti. Fakat ne yazık ki, Dışişleri bakanlığı bu teklifi de reddetti. Aslına bakılırsa, 1962 ticaret ambargosu nedeniyle, İhtiyaç sahipleri insanlara yardım etmeye gitmiş olsalar bile, Kübanın Beyzbol Klasiğinde herhangi bir ilerlemesine izin verilmemişti.

6 - İtalya'nın Yardımının Ziyan Olması

6 - İtalya'nın Yardımının Ziyan Olması

Katrina'dan sonraki tatsız günlerde, İtalya da yardım göndermeyi teklif etti. Amerikan Dışişleri Bakanlığı, 300 yetişkin yatağı, 600 çarşaf, 300 Battaniye, 5 adet büyük ilk yardım çantası, 11.200 adet klorin hapı, bebek maması, ve bir emiş pompası içeren teklifi kabul etti. 

İtalya'dan gelen tıbbi yardım nakliyatı boşaltılmadı, sırf bozulan öğeleri dahil etmemek için. Bilgiye erişim özgürlüğü yasası sayesinde, bu olay sonunda gün yüzüne çıktı. Ortaya çıkan belgelerden birisinde , Dışişleri bakanlığı memurlarının bu kötü olayı İtalya'ya söyleyip söylememek konusunda tartıştığı görülüyor ve İçlerinden birisi , Onlara çarçur ettiğimizi söyle diyor.

İtalya ve Amerika, şimdi ve uzun zamandır uyumlu bir ittifak. Bu , kayıtlara, Amerika'nın büyük bir dikkatsizliği olarak geçmiştir. Fakat malesef ki , bağışların israfı ve suistimal edilmesi, Katrina Kasırgası olayından sonra kimseye tuhaf gelmedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5 - Venezüella'nın 1.8 Milyon Amerikan Evini Isıtması

5 - Venezüella'nın 1.8 Milyon Amerikan Evini Isıtması

Petroleos de Venezuela S.A. (PDVSA) her yıl yardıma muhtaç amerikan ailelere milyonlarca galon(1 galon - 3.78 litre) kalorifer yakıtı bağışlıyor.

PDVSA , venezüella'nın dışında bulunan büyük ve devlete ait bir doğalgaz şirketidir. Aynı zamanda PDVSA, Citgo(Petrol anonim şirketi)'da en büyük hisse sahibi şirkettir.

Citgo,2005'de başlayarak ısıtma yağı programını artan yakıt fiyatlarına karşılık başlattı. 2005'den beri de 1.8 milyon amerikalının evini ısıtmak için yardım ediyor. Tabiki de, bir devlet malı olan ve amerikadaki evlere hayırseverlik sağlayan bu şirket bazı sorunlarla karşılaştı. Petrol Endüstrisi Araştırma Kuruluşu'nun başkanı olan Larry Goldstein, bu programın bizi mahcut etmek ve utandırmak için oluşturulduğunu iddia etti. Citgo'nun baş yönetici Felix Rodriguez ise basitçe 'Yoksul insanların bu ısıtma yağına ihtiyaçları var' ifadesini kullanarak tüm siyasal iddaaları yalandı ve  şuanda gündem gözetilmeksizin, amerikadaki yardıma muhtaç insanlar bu insani jeste teşekkürlerini sunduğu görünüyor

4- Fransızların Amerikalılara Devrimci Savaşı yenmeleri için yardım etmesi

4- Fransızların Amerikalılara Devrimci Savaşı yenmeleri için yardım etmesi

Bazı insanlar Fransızların , Amerikan Kolonilerine nasıl İngiltereden bağımsızlıklarını almaları için bir zafer sağladığını zaten biliyor. 

Fransızlar, İngilizlerden üstündü ve Amerikan Kolonilerinin yaptığı isyanları, ezeli rakiplerini güçsüzleştirmek için bir fırsat olarak gördü. 1778 ve 1782 yılları arasında Fransa, toy amerikaya cephane,silah,asker ve denizcilik konusunda destek sağladı. Bitmek bilmeyen bu savaşta, Fransızlar, Amerikaya 1780'de, Yorktown'da yardım edip büyük bir galibiyet kazandırarak faydasını gösterdi. Bunun üzerine, Amerika'nın savaş çabasından dolayı o zamanın parasıyla 1.3 milyar dolarlık kitaplar bağışladı ki bu da şimdinin 3 milyar dolarına eşit. Fakat yine de fransızlar amerikayı borçta bıraktı ki bu da 1789 Fransız ihtilalinde bir zemin hazırlamak için yardım almak amacıyla idi.

Bugün, Fransızların fedakarlıklarını onurlandırmak amacıyla anıtlar dikiliyor. Daha çok göze çarpan şey ise,Fransız general Jean-Baptiste Donatien de Vimeur'u anmak için dikilmiş olan ,Rhode Island,Newport'taki Rochambeau heykel ve abidesidir. Rochambeau ,George Washington ile birlikte savaşması için 7000 fransız askerini görevlendirmişti.

3 - İsrail'in yerinden edilmiş Üniversite Öğrencilerini Okula Geri Göndermesi

3 - İsrail'in yerinden edilmiş Üniversite Öğrencilerini Okula Geri Göndermesi

İsrail, Amerika'nın en çok maddi bağış yaptığı ülkelerden birisidir. Katrina Kasırgası, Amerikan Körfez Kıyısını yakıp yıktığında, İsrail bir iyilik ile cevap verdi ve 80 tonluk yemek,yatak,battaniye tıbbi ilaç ve jeneratör bağışladı. Bu ürünler, çeşitli amerikan ajansları ve sivil organizasyonlar tarafından dağıtıldı. 

İsrailin yaptığı bir diğer dış destekte ise, yerinden edilmiş binlerce üniversite öğrencilerini 6 israil üniversitesinde tekrar devam etmeleri için olanak sağlaması vardı. Hatta uçak biletlerini ve her öğrenci için 2000 dolar civarında yaşam ücretlerini bile karşılamıştı. Bu proje New orleans'taki bölgesel sinagoglar, Birleşmiş Yahudi Cemiyetleri ve Yahudi Kampüs Yaşamı Kuruluşu tarafından koordine edilmişti. İsrail için Yahudi Ajansı'nın idari kürsü başkanı Ze’ev Bielski , 'Bu, İsrail Devleti, Amerikan Vatandaşları ve Amerikan Yahudi Cemiyeti arasındaki kardeşlik ve ilişkiyi yücelten bir girişimdir.' diyerek alıntı yapmıştır.

2 - Dünya'nın Denizdeki Petrol Sondajı Kazasını Temizlemek için Yardım Etmesi

2 - Dünya'nın Denizdeki Petrol Sondajı Kazasını Temizlemek için Yardım Etmesi

2010'un Nisan 10'unda , BP markası Sözleşmeli bir Petrol Sondajı'nın patlaması 11 ekip üyesini öldürdü ve çevreye korkunç bir zehirli yağ saldı. Amerikan Sahil Koruma , her gün Meksika Körfezine 159.000 litre yağ yayıldığını ileri sürdü. Ve petrol kuyusu, patlamasından 4 ay sonraya kadar kalıcı olarak kapatılmamıştı.

Bu Petrol Sondajı Patlaması tarihe en kötü ekolojik facia olaylarından birisi olarak geçti ve, Amerika Körfez Kıyısının ekonomisine ve çevreye anlatılmayacak kadar bir zarar verdi.

 Bu faciaya yardım etmek isteyen ülkeler arasında Kanada,Meksika,Güney Kore,Hırvatistan,Fransa,Almanya,İrlanda,Japonya,Hollanda,Norveç,Romanya,Rusya,İspanya,İsveç,Birleşik Arap Emirlikleri,İngiltere ve Vietnam vardı. Amerika bu yardımlar arasında , Kanada,Norveç,Meksika ve Hollanda'nın yardımını kabul etti fakat diğerlerinin yardımları doğrudan BP'ye yardım ettikleri için kabul edilmedi.

1 - Masailerin Amerikaya 14 İnek Vermesi

1 - Masailerin Amerikaya 14 İnek Vermesi

11 Eylül Saldırılarından sonra, Halkın feryadı ve suçlamaları tüm dünyaca duyulmuştu. Ölü sayısı 3000'e ulaşmıştı ve Amerikan tarihindeki en ölümcül saldırılardan birisi olarak tarihe geçmişti.

İyi niyet göstergelerinden birisinde, Güney Kenya'da yaşayan Masai Halkı amerikan halkına 14 inek bağışlamıştı. 

Kimeli Naiyomah, 11 eylül saldırısı sırasında amerika'da öğrenciydi. Kendi toprağı olan Kenya'ya döndüğünde, kardeş masai halkına tanık olduğu en korkunç saldırı olduğunu anlattı. Bunun üzerine Masai halkı Amerikan halkına gönderebildikleri kadar inek bağışlamaya karar verdi. Köy'ün yaşlıları inekleri bir törende kutsadı ve onları Nairobi'deki Amerikan dışişleri asbaşkanı olan William Brancick'e havale etti.Sayın Brancick Masai halkına şükranlarını sundu fakat bunun gönderilmesinin zor olduğunu dile getirdi ve kendi adlarına bunları satmalarını önerdi. 

14 inek hediyesi bir batılıya yararsız veya garip görünebilir fakat Bir masai'ye göre o bir zenginlikti hatta dahası bazen en aza sahip olanların en çok verdiğinin kanıtıydı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
78
26
25
9
8
6
3