Görüş Bildir
Haberler
Dinlere Olan Bakış Açılarıyla Ateistlerin Kendilerini Daha Yakın Hissedeceği 35 Film

etiket Dinlere Olan Bakış Açılarıyla Ateistlerin Kendilerini Daha Yakın Hissedeceği 35 Film

EC was here.
25.05.2016 - 19:13 Son Güncelleme: 06.10.2022 - 11:38

Metafizik ve varoluşsal durumlarla alakalı kafanızda binlerce soru dönüyor mu? İşte sizler için varoluşsal sorular üzerinde şekillenmiş, sorgulatan, düşündüren filmleri derledik. Filmlerin savunduğu düşünceler ateizme yakınlık göstermekle birlikte teizmi savunanların da farklı bakış açılarını görebilmesi sebebiyle izlemelerini öneneriz. Gelin birlikte bu filmleri biraz inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Yalanın İcadı / The Invention of Lying (2009)

35. Yalanın İcadı / The Invention of Lying (2009)

IMDb: 6.4

Politikacısından reklamcısına herkesin aklındakini doğru olarak söylediği bir gerçeklik düşünün. Ve o gerçeklikte ezik bir adam olan Mark, yalan söyleyebilmeyi keşfeder.

34. Hayatının Seçimi / The Ledge (2011)

34. Hayatının Seçimi / The Ledge (2011)

IMDb: 6.6

“Hayatının Seçimi”nde, atılacak bir adım bir hayatı sonsuza dek değiştirebilir. Karanlık bir geçmişe sahip olan Shana (Liv Tyler), aynı iş yerinde çalışmaya başladığı komşusu Gavin (Charlie Hunnam) ile tutkulu bir aşk yaşamaya başlar. Ancak Shana’nın uçlarda yaşayan kocası Joe’nun (Patrick Wilson) bu sadakatsizliği öğrenmesi üçünü birden fırtınalı bir sona doğru sürükleyecektir. Zamana karşı yarışılan bu gerilimde, karmaşık bir aşk üçgeni ve birbiriyle karşıt düşüncelere sahip iki adamın ölümcül çatışması merak uyandıracak bir şekilde perdeye yansıyor.

33. Tesadüfler / I Heart Huckabees

33. Tesadüfler / I Heart Huckabees

IMDb 6.6

Bir gün içerisinde aynı dikkat çekici yabancı ile karşılamanın altındaki tesadüfi nedeni çözmekte kararlı olan Albert, varoluşçu bir çift dedektifi görevlendirir. Dedektifler, Albert’ın günlük yaşamına da casusluk etmekte ısrarcı olup bir hayata dair görüşleri ile evrenin doğası üzerine sahip oldukları fikirleri sürekli dile getirirler. Bu arada Albert, çevre konusunda son derece hassastır ve marketler zincirinin ilerleme ve yayılma hızına engel olmak için eylem yapar. Aynı zamanda da hiç ilgi görmeyen bir şiir okuma merakı vardır.

32. Yaratılış / Creation (2009)

32. Yaratılış / Creation (2009)

IMDb: 6.7

İngiliz doğabilimci Charles Darwin, evrimle ilgili devrim yaratacak teorileri ve dindar eşiyle olan ilişkisi arasında bir denge kurmaya çabalar. Kaderi ise işiyle çelişir.

Başrolleri Paul Bettany ile Jennifer Connelly'nin paylaştığı, Jon Amiel tarafından yönetilen film, Darwin'in 1859'da yayımlanan başyapıtı Türlerin Kökeni Üzerine adlı kitabını hazırlama sürecinde inanç ile bilimsel gerçeklik arasında'‘Tanrı mı, evrim mi?' sorusu içinde yaşadığı ikilemleri ve 10 yaşındaki kızını kaybetmesinin öyküsünü konu ediyor.

31. Yeni Ahit / Le tout nouveau testament (2015)

31. Yeni Ahit / Le tout nouveau testament (2015)

IMDb: 7.2

Bu gerçeküstü komedide Tanrı, karısı ve kızıyla normal bir hayat süren sıradan bir Belçika vatandaşıdır ve bir apartman dairesinde yaşamaktadırlar. Bir gün kızı Ea, babasının bilgisayarını karıştırıp bütün dünyayı bir kaosa sürüklediğinde baba-kızın da arası açılır. Küçük kız yeryüzünde yaşayan herkese kendi öleceği günün tarihini kısa mesaj yoluyla atar. Ardından da evden kaçıp altı havari bulmaya karar verir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. Kim Kiminle Nerede / Whatever Works (2009)

30. Kim Kiminle Nerede / Whatever Works (2009)

IMDb: 7.2

Film noir kalıpları ile klasik Woody Allen komedyasının başarı ile harmanlandığı yapımda, Larry David'in karmaşık yaşam hikayesi aktarılıyor. Sıradanlığın çok ötesinde bir karakterdeki David, 'Çok Kadın Hiç Kadın' ideolojisine aykırı bir yaşam sürmekte, gününü gün etmektedir. Ta ki genç ve alımlı bir hanımefendi ile müşerref olana dek! Avrupa'da daha çok sevildiği için, sinemasal açıdan 'eski kıta'yı tercih eden Allen'ın tekrar memleketi New York satıhlarında çektiği bir kara komedi Whatever Works.

29. Agora (2009)

29. Agora (2009)

IMDb: 7.2

O, tarihin gördüğü en etkileyici ve ilgi çekici kadınlardan biriydi. Hem belinden aşağıya kadar uzanan saçlarıyla göz kamaştıracak, nefes kesecek kadar güzel, hem de adını matematikçi, filozof ve astronom olarak tarihe yazdıracak kadar zeki bir kadın. Ve ne trajiktir ki ölümüyle bile unutulmayacak bir kadın. Üzerine çullanan onlarca erkeğin darbeleriyle son nefesini veren, cesedi sokaklarda sürüklenip, eti kemiklerinden midye kabukları yardımıyla ayrılan ama ne olursa olsun tarihin unutulmazları arasına giren bir kadın. Yani 45 yaşındayken bu dünyadan göçüp giden İskenderiyeli Hypatia.

Filmde Hypatia'yı Oscar ödüllü oyuncu Rachel Weisz canlandırıyor. İşte bu filmle bir kez daha hatırlanan İskenderiyeli Hypatia'nın trajik öyküsü.

28. Tanrılar Çıldırmış Olmalı / The Gods Must Be Crazy (1980)

28. Tanrılar Çıldırmış Olmalı / The Gods Must Be Crazy (1980)

IMDb 7.3

Buşmanlar adıyla bilinen Yerli San halkının uygarlıktan uzak yaşarken bir gün bir uçaktan atılmış boş bir kola kutusu bulmasıyla olaylar başlar. Bu kutunun tanrılar tarafından gönderildiğine inanan kabile halkı bu değerli ürüne sahip olmaya çalışmaktadır. Bu durumun gerginliğe sebep olduğunu gören Xi adlı bir avcı ürünü tanrılara iade etmeye karar verir. Halk arasında 'Tanrının Penceresi' adı verilen bir vadiye gidecek ve ürünü tanrılara iade edecektir.

27. Camino (2008)

27. Camino (2008)

IMDb 7.4

Bir yanda ilk aşklar, ilk heyecanlar, yaşanan taze duyguları anlamlandırma çabası, koyu bir masumiyet; bir yanda sırta giren kocaman iğneler ve başarısız, genç kızı iyileştirmeyi başaramayan ameliyatlar. Aslında bu tezat, bu hüzünlü uzaklık bile bir filmi güçlü yapmaya, en azından ilgi çekici yapmaya yeter. Fakat Camino'ya Goya ödüllerinde belli başlı ödülleri kazandıran, bu erken ölüm sendromu değil. Filmin erken ölüm temasına eşlik eden diğer baskın teması ise din. Genç kızın anneden gelen koyu bir dindarlığı var ve film boyunca bu güçlü inancın kızın ölüm gerçeğiyle kurduğu ilişkideki yerini izliyoruz.

26. Günbatımı Sınırı / The Sunset Limited (2011)

26. Günbatımı Sınırı / The Sunset Limited (2011)

IMDb: 7.4

Cormac McCarthy'nin oyunundan uyarlanan bu film, ten renklerine göre Beyaz ve Siyah denilebilecek iki karakterin etrafında döner. Siyah dindar bir Hristiyan, Beyaz ise ateist bir profesördür. Film Siyah'ın Beyaz'ı, bir trenin önüne kendisini atmaya çalışmasından kurtardığını öğrenmemizle başlar. Film boyunca bu ikili tanrının varlığı yokluğu, hayatı yaşamanın anlamının olup olmadığı, insanın kötülüğü, her şeyin geçiciliği gibi konularla ilgili bir tartışmaya koyulurlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Dogma (1999)

25. Dogma (1999)

IMDb: 7.4

Uzun yıllar önce cennetten kovulup dünyaya gönderilen iki melek Katolik kilisesine girip işlediği suçlardan arınmayı planlamaktadır. Böylece Tanrı'nın buyruklarına karşı gelerek günahlarını affettirip tekrar cennete girebileceklerdir. Eğer bu plan yolunda giderse iki melek Tanrı'nın kusursuz olmadığını, cennetin bir arka kapısı olduğunu kanıtlayarak tüm insanlığı ayaklandıracaktır. Ancak bu süreçte karşılarında var güçleriyle insanlığı bu felaketten kurtarabilecek bir ekip duracaktır. Yönetmen Kevin Smith’in Chasing Amy’den sonra gelen çok tartışmalı bu filminin başrollerinde Matt Damon ve Ben Affleck bulunuyor.

24. Mesaj / Contact (1997)

24. Mesaj / Contact (1997)

IMDb: 7.4

Çocukluğundan gelen merak ve heyecanla dünya dışı yaşamlara ve varlıklara inanan Dr. Eleanor Arroway, bu tutkusunu çocuk yaşta kaybettiği babasının da yardımlarıyla bir mesleğe dönüştürür. Dr. Arroway SETI isimli programda çalışan, dünya dışı varlıkları araştıran bir ekibin önemli gökbilimcilerinden biridir. Çocukluğundan bu yana umudunu asla kaybetmeyen ve her seferinde daha tutkulu bir şekilde radyo sinyallerini dinleyen kadın ihtiyacı olan fon desteğini de elde ettiğinde, rekabetçi çalışma ortamına ve uğradığı haksızlıklara rağmen, hayalini kurduğu ve gerçekliğine sıkı sıkıya tutunduğu dünya dışı varlıklardan ilk mesajını alacaktır. 

Pulitzer ödüllü Carl Sagan’ın romanından Robert Zemeckis tarafından beyaz perdeye uyarlanan başarılı film, evrenin kendisi ve insanoğlunun evrene dair oluşturduğu algı arasındaki çelişki üzerine önemli çıkarımlar yapıyor.

23. Bilinmeyen Yol / Episodes of the Road (2002)

23. Bilinmeyen Yol / Episodes of the Road (2002)

IMDb 7.6

Kafası çok karışık bir genç adam olan sanatçı Neal Oliver, hiçbir haritada olmayan I60 otoyolunda, adını bile duymadığı yerlere giderek, sorularına bir cevap aramak ve bununla birlikte hayalindeki kızı arama amacıyla hayatının yolculuğuna çıkar.

22. Ölümün Soluğu / God on Trial (2008)

22. Ölümün Soluğu / God on Trial (2008)

IMDb: 7.6

1943 yılında Auschwitz’de loş bir barakada bir fizikçi, bir eldiven imalatçısı, iki haham, bir hukuk profesörü ve pek çok suçludan oluşan bir grup erkek, kader bekleyişlerini sürdürürken verdikleri hayatta kalma mücadelesinin yanı sıra varoluş amaçlarını da sorgulamaya başlarlar. Gaz odasına götürülmek üzere seçilip seçilmeyeceklerini çaresiz bir şekilde anlamaya çalışırken Tanrı’nın bu kadar acıya neden izin verdiği sorusunun cevaplarını ararlar.

21. Adem'in Elmaları / Adams æbler (2005)

21. Adem'in Elmaları / Adams æbler (2005)

IMDb: 7.8

Hapisten yeni çıkan neo-nazi Adam, topluma hizmet etmek üzere papaz Ivan'ın yanına gönderilir. Ivan ona kilisenin önündeki elma ağacının meyveleriyle bir elmalı kek pişirme görevi verir. Bu arada elmalar kuşların, solucanların ve şimşeklerin saldırısına uğrar. Ivan, Şeytan tarafından sınandıklarına inanır. Adam ise Tanrı tarafından sınandıklarını düşünmektedir, çünkü belki de kötülük diye bir şey yoktur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. İlahi Komedi / Religulous (2008)

20. İlahi Komedi / Religulous (2008)

IMDb 7.8

Dünyadaki çeşitli dinlerin bakış açılarının yansıtıldığı belgesel, Larry Charles’ın yönetmenliğinde Jarusalem, Vatikan, Salt Lake City gibi şehirlerde, çeşitli dinsel gruplarla yapılan röportajlarla hazırlanmıştır.

19. Kırık Çember / The Broken Circle Breakdown (2012)

19. Kırık Çember / The Broken Circle Breakdown (2012)

IMDb: 7.8

Elise ve Didier karakterlerindeki farklılıklara rağmen ilk görüşte birbirlerine aşık olurlar. Elise konuşkan ve çılgın bir kadınken, Didier daha içine dönük yalnız bir kovboydur. Elise, dövmecilikle hayatını kazanan, inançlı ve ruhani bir karaktere sahipken, Didier ise hakikati tercih eden ve bir banjo grubunda müzisyenlik yapan bir ateisttir. Bu iki farklı karakter birbirlerini tamamlayıp, her günlerini hayatın son günü gibi dolu yaşayarak mutlu bir yaşam sürmektedirler. Ama küçük kızları Maybell altı yaşına geldiğinde ciddi bir hastalığın peçesine düşünce, aşkları ve ilişkileri de büyük bir sınavdan geçecektir. Kızlarının tedavi süreci ve beraberinde yaşananlar her ikisini de hayata dair ciddi sorgulamalara yöneltecektir...

18. Çıplak / Naked (1993)

18. Çıplak / Naked	(1993)

IMDb: 7.9

Bir nevi 'the man who wasn't there' tribi diyebileceğimiz bir karakterdedir Johnny (David Thewlis)... Oradadır ama sanki orada değildir de... Kafasına göre takılır, kayıtsız, umarsız ve avaredir. Çalıntı bir arabayla Londra’da ilk önce eski sevgilisi Louise’in (Lesley Sharp) evine bir uğrar. Daha sonra sıkılacağı bu evde bir müddet kalsa da, hiçbir yere ait olmayan bu adamı bağlayan hiçbir şey yoktur. Johnny bavulunu alır ve Londra sokaklarında dolaşmaya başlar. Canının istediği yerde canının istediği gibi davranmakta, köşe başlarında kitap okumakta ve yeni insanlarla tanışmaktadır. İpiyle kuşağı, kitabıyla kayıtsızlığı durumunu doya doya yaşar.

17. Karanlık Yolculuk / Donnie Darko (2001)

17. Karanlık Yolculuk / Donnie Darko (2001)

IMDb 8.0

Tuhaf bir kazadan kıl payı kurtulan sorunlu bir genç, büyük tavşan kostümü giymiş bir adamın kendisini bir dizi suç işlemesi için manipüle ettiği hayalleri ile boğuşur.

16. Bir Taşra Papazının Günlüğü / Journal d'un curé de campagne (1951)

16. Bir Taşra Papazının Günlüğü / Journal d'un curé de campagne (1951)

IMDb: 8.0

Genç bir taşra papazı, iç karartan Ambricourt köyünün sakinleri tarafından düşmanlık ve güvensizlikle karşılanıyor. Yalnızlıktan ve mide ağrılarından mustarip papaz, tek teselliyi zeki bir adam olan Torcy rahibinde bulur. Papaz yerel şatodaki derin çatışmalara müdahale etmeye çalışır. Kont, kızının mürebbiyesiyle bir ilişki yaşamakta; Kontes ise hala yıllar önce küçük yaşta ölen oğlunun yasını tutmaktadır. İçi düş kırıklığı ve kızgınlıkla dolu olan kızları ise intihar etmeye niyetlidir. Minimalist yönetmen Robert Bresson'un en iyi filmlerindendir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Suçlar ve Kabahatler / Crimes and Misdemeanors (1989)

15. Suçlar ve Kabahatler / Crimes and Misdemeanors (1989)

IMDb: 8.0

'Suçlar ve Kabahatler', klasik bir Woody Allen filmi... 1989 yılına ait bu Allen filminde de, yine başrolde özgüveni düşük profilli bir anti-kahramanı ve çelişkilerini izliyoruz... Birbirinden farklı türlerde iki paralel hikaye içeren film; bir yandan karısını aldatan New Yorklu doktor Judah'ın dramatik, bir yandan da evliliği mutsuz giden belgeselci Clifford'ın trajikomik hikayesini anlatıyor. Judah metresinden şantaj mektupları alırken, ondan nasıl kurtulabileceğini düşünüyor. Cliff ise yeni tanıştığı Halley'e karşı yoğun duygular beslemeye başlıyor. Woody Allen'ın insan doğasını tüm çıplaklığıyla irdelediği bu filmi, suç ve vicdan kavramlarını da ele alıyor.

14. Dünyalı / The Man from Earth (2007)

14. Dünyalı / The Man from Earth (2007)

IMDb: 8.0

John Oldman, bir üniversitede yaptığı tarih profesörlüğü görevinden ayrılıp başka bir yere taşınma kararı alır. Veda etmek için evine gelen profesör arkadaşları John’un taşınmasının altındaki nedeni merak eder.

Arkadaşlarının meraklı soruları üzerine gizemini korumaktan vazgeçen John, neden taşındığını açıklar: Yaklaşık 14.000 yıldan beri yaşayan ve hiç yaşlanmayan bir ölümsüzdür. Ortaya attığı bu iddia arkadaşları tarafından sorgulanacak ve hepsi John’un delirmiş ya da kendilerini sınıyor ya da en kötüsü doğruyu söylüyor olma ihtimalleri arasında gidip geleceklerdir.

13. Persepolis (2007)

13. Persepolis (2007)

IMDb: 8.0

Yıl 1970 İran. Marjane Statrapi, gencecik gözlerle izlemektedir İran rejiminde olan bitenleri. Bugüne kadar yazılıp çizilen onca şeyin ardından bir kez de küçük bir kızın penceresinden bakmanın farklı tadı yansıyor perdeye. Marjane’in ailesi Şah iktidarının düşüşü karşısında çok mutludurlar. Ekonomik ve toplumsal yaşam standartları açısından artık yeni umutlar filizlenmiştir. Onca zor zamanlardan sonra artık demokratik bir yönetim anlayışına kavuşacaklarını düşünen İranlılar hayal kırıklığı yaşayacaklardır. Şimdi de mollaların zamanıdır.

12. Solaris (1972)

12. Solaris (1972)

IMDb 8.0

Belirgin bir bilince sahip bir gezegendir Solaris. Oraya gelen dünya insanlarının zihinleri ile oynamak ise en büyük gücü ve yeteneğidir. İnsanların bilinçaltına süzülüp oraya müdahele ederek, hafızalarındaki şeyleri maddeleştirir. Burada olanları araştırmakla görevli olarak ilgili üsse gönderilen kişi de gezegenin gücünden payını alacaktır şüphesiz. Böylesi bir gizemle büyülenirken kendi geçmişi ile burun buruna gelecektir.

11. Maymunlar Cehennemi / Planet of the Apes (1968)

11. Maymunlar Cehennemi / Planet of the Apes (1968)

IMDb: 8.0

Aralarında George Taylor’ın da bulunduğu bir grup astronotu barındıran uzay gemisi, uzak ve bilinmeyen bir gezegene iniş yapar. Konuşmayı bilmeyen ilkel mağara insanları ve adeta insanla yer değiştirmiş, konuşan, avlanan, karmaşık bir medeniyet geliştirmiş maymunlar vardır burada. Grup dağılır ve Taylor, ilkel insanlardan oluşan bir grupla birlikte insan avcısı maymunlar tarafından esir edilir.

Üzerlerinde deney yapılmak üzere maymun kentine getirilen tutsaklar arasında konuşma yetisine sahip ve diğer kurbanlardan farklı davranan Taylor hemen dikkatleri üzerine çeker. Maymunların lideri Dr. Zaius tutucu bir bilim insanıdır ve yerleşik inançlara ters düşüp evrim kuramını altüst edeceğini, toplumun dirliğini bozacağını düşündüğü bu keşfin hasır altı edilmesini ister. Kısaca Taylor’ın yaşamı tehlikededir. Devreye öğrenmeye aç bünyesiyle sempatik bilim insanları Cornelius ve Dr. Zira girerek Taylor’ı korumak isterler. Çıkan bir karmaşada Taylor, birlikte esir tutulduğu ilkel güzel Nova’yı da yanına alarak kaçmayı başarır. Kaçışı ve arayışı onu çok şaşırtıcı cevaplar ve acı bir gerçekle yüz yüze getirecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Söz / Ordet (1955)

10. Söz / Ordet (1955)

IMDb: 8.1

Film Batı Jutland'de dini bir komünitenin bir parçası olan bir çiftçi ailesine odaklanmaktadır. Sofu baba Morten'in yanında üç oğlu vardır: Dini inancı olmayan en büyükleri Mikkel, dini inançları nedeniyle terzi Peter'in kızının kendisiyle evlenmesine izin vermediği Anders ve akıl sağlığını yitirip kendisini İsa zanneden üçüncü ve en gençleri Johannes. Morten kendi dininin 'hayat' ile alakalı olduğunu düşünmekte, Peter'in inancını ise 'ölüm' ile alakalı olmakla suçlamaktadır.

9. İz Sürücü / Stalker (1979)

9. İz Sürücü / Stalker (1979)

IMDb: 8.1

Uzak bir gelecekte, bambaşka bir yaşam düzeni içerisinde, ismi olmayan bir ülkedeyiz. Dünyaya düşen dev gök taşı yaşamı yerle bir ederken Zone adında esrarengiz, yeni bir bölge oluşmuştur. Bu bölgeden içeriye girebilen insanların tutkularının gerçekleşeceğine dair söylentiler vardır. İçeride yaşayan 'güç' insan zihni tarafından hayal edilmesi mümkün olmayacak güçteki bir varlıktır. Askerler tarafından korunan Zone bölgesine sadece gerekli olgunluğa erişmiş cesur Stalker'lar girebilmekte, bölgeye giren insanlara eşlik etmektedirler. 

Kahramanımız Stalker, ailesinin tüm itirazlarına rağmen bölgeye girmek isteyen bir bilim insanına ve bir yazara eşlik etmeye karar verir...

8. Büyük Lebowski / The Big Lebowski (1998)

8. Büyük Lebowski / The Big Lebowski (1998)

IMDb 8.1

Aynı isimdeki zengin bir iş adamıyla karıştırıldıktan sonra diğer Jeffery Lebowski’nin tefeciye olan ödenmemiş borcundan dolayı iki kiralık katil onun halısına işiyor ve bu olay The Dude’u  da karmaşaya bulaştırıyor. Aşırı agresif olan arkadaşı Walter Sobchak’in  (John Goodman’ın oynadığı) yardımıyla The Dude gizemi çözüp bu süreç içerisinde halısını da yerine koyma girişiminde bulunuyor. The Dude’un laissez-faire (bırakınız yapsınlar) tutumu anlam ve amaç ile yapılan bireysel eyleme karşıt olarak görülse de aslında bu onu tanımayan dış güçlerden arınma kararı ve bu da onu örnek bir varoluşsal kahraman yapıyor.

7. Mary ve Max / Mary and Max (2009)

7. Mary ve Max / Mary and Max (2009)

IMDb: 8.1

Mary, Avustralya'nın kenar mahallerinden birinde yaşayan, sorumsuz ve yoksul bir aileye sahip olan, sekiz yaşındaki yalnız bir kız çocuğudur. Küçük kızın konuşabildiği tek kişi mektuplaştığı Avustralyalı bir savaş gazisidir. Postaneye gittiği bir gün şans eseri bir New York adres rehberi görür. Rehberi karıştıran Mary, New York'ta yaşayan Max Jerry Horowitz isimli bir adama mektup yazmaya başlar. Max, Manhattan'daki dairesinde yalnız yaşayan, ruhsal problemleri olan asosyal ve obez bir adamdır. 44 yaşındaki Max, Mary'nin mektubunu alır ve cevap yazmaya koyulur. Aralarında gelişen dostluk hayat hakkında acı ve tatlı gerçeklikleri beyaz perdeye sevimli ve dokunaklı bir şekilde yansıtır.

6. Yaban Çilekleri / Smultronstället (1957)

6. Yaban Çilekleri / Smultronstället (1957)

IMDb: 8.2

78 yaşındaki yaşlı bir tıp doktoru yıllarca ders verdiği üniversiteden ödülünü almak üzere arabasıyla yola çıkar, yanına gelinini de alan yaşlı doktor, yol boyunca oğlu ile ilgili davranışları sebebiyle eleştirilir. Bir de yanlarına yolda karşılaştıkları 3 genci ve bir çifti alırlar böylece yolculuk, anılar ve düşler ile devam eder. Ölüm ve yaşlılık kavramlarının sınırlarında gezinen film karamsarlıktan öte ilginç ve eğlenceli bir hal alırken, Bergman sinemanın henüz genç denecek yaştaki bir yönetmeni olarak en iyi yaşlılık filmini sunar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Rüzgârın Mirası / Inherit the Wind (1960)

5. Rüzgârın Mirası / Inherit the Wind (1960)

IMDb: 8.2

Engizisyon mahkemesinde yargılanan Galilei, kilisenin zoruyla 'dünya dönmüyor' demiş ancak yine de dünyanın dönmesinin önüne geçilememişti. İnsanlık bilim yolunda bir hayli ilerlemesine rağmen geri kafalılık ve dogmatizm hala ilerlemenin önüne bir set çekmekle meşgul; dün, bugün ve yarın. İşte Jerome Lawrence ve Robert E. Lee’nin Broadway’de büyük tartışma yaratan aynı adlı oyunlarından beyaz perdeye uyarlanan 'Rüzgarın Mirası', evrim tartışmasının işlendiği sürükleyici bir mahkeme draması olarak Galilei'nin zamanından bu yana pek de ilerleme sağlanamadığını acı bir şekilde gözler önüne seriyor. Ünlü ’maymun davası’ vakasından esinlenen filmde büyük bilim insanı Darwin'in evrim olgusunu öğrettiği için tutuklanan bir öğretmenin öyküsü anlatılıyor. Öğretmeni savunmak ülkenin gözü pek avukatlarından Henry Drummond’a düşecek ve dava kişilerin ötesine geçerek bilim ve din arasındaki bir hesaplaşmaya dönüşecektir.

4. Yedinci Mühür / Det sjunde inseglet (1957)

4. Yedinci Mühür / Det sjunde inseglet (1957)

IMDb: 8.2

Savaştan bıkmış bir Orta Çağ şövalyesi, yanında bayraktarı ile Haçlı Seferi'nden dönmektedir. Vebanın kasıp kavurduğu Avrupa'yı gördükçe Tanrı'dan kuşku duymaya ve onun yolundan sapmaya başlayan şövalye, çok geçmeden ölümün eşiğine gelir. Ancak ölüme meydan okuyarak Ölüm'ü satranç oynamaya davet eden şövalye, kaybederse canını vermeye razıdır. Ingmar Bergman'ın 3. dönem filmlerinden biri olan Yedinci Mühür, ilk planlarından itibaren kamerayı gökyüzüne çevirmesi ile metafiziğe yönelen yönetmenin bu döneminin ilk filmidir.

3. PK (2014)

3. PK (2014)

IMDb: 8.3

P. K. şehirde gezinen bir yabancıdır ve daha önce kimsenin sormadığı basit sorular sorarak onlara cevaplar arar... Başka bir galaksiden gelen Peekay'ın; gerçek tanrıyı aramasını konu edinen film izleyenini karakterinin bu arayışı üzerinden felsefik yolculuklara çıkarırken, aşk ve hayat dolu sıcacık bir hikayeye odaklanır. Rajkumar Hirani'nin yönetmenliğini yaptığı filmin başlıca rollerinde Aamir Khan, Anushka Sharma ve Sanjay Dutt yer almakta.

2. Monty Python's Life of Brian (1979)

2. Monty Python's Life of Brian (1979)

IMDb: 8.3

İki bin yıl önce üç bilge adam bir yapıya girip kralları için dua edeceklerdir. Yanlış bir odaya giren adamlar burada kundağa sarılmış bir bebek bulurlar. Bebeği kutsal sayan adamlar ona İsa ismini verirler. Kutsal bir varlık olarak görülen bu bebek, Brian, çevresi tarafından hayatı boyunca Mesih olarak saygı görecek; bu süreç boyunca din, siyaset, iktidar ve insanoğlu ile ilgili trajikomik olaylar yaşanacaktır. 

Sinemanın kara mizah türünün en başarılı üreticisi Monty Python’dan çıkan Life of Brian’ın yönetmen koltuğunda Terry Jones yer alıyor.

1. 2001: Uzay Yolu Macerası / 2001: A Space Odyssey (1968)

1. 2001: Uzay Yolu Macerası / 2001: A Space Odyssey (1968)

IMDb: 8.3

Issız bir yerde, bir grup primat yemek için kavga etmektedirler. Kavgaları, aniden yanı başlarında beliren esrarengiz siyah bir taş sebebiyle bölünür. Aniden beliren bu taş, primatların ilk defa alet kullanmasını sağlayacak bir güce sahiptir. Ve böylece evrimin en önemli adımlarından biri olan akıl kullanımı başlamış, insanların şafağı gelmiştir.

2001’de, bir önceki sahneden 4 milyon yıl sonra, bir uzay gemisi aydan gelen esrarengiz sinyallerin ardında aynı siyah taşı keşfeder. Hem de ay yüzeyinde. Sinyaller Jupiter’e gitmektedir.

On sekiz ay sonra Discovery’nin güvertesinde, astronotlar David Bowman ve Frank Poole Jupiter’in gölgesine doğru yola çıkmışlardır. Uzay gemisinde HAL 9000 adında, yapay zekaya sahip, dünyanın en gelişmiş bilgisayarı bulunmaktadır. Ve hiç kuşkusuz, bu sonuncunun, kendi planları vardır...

Arthur C. Clarke’ın bir kısa hikayesinden yola çıkılarak geliştirilmiş olan film çoğu kişi tarafından başyapıt olarak değerlendirilir. 2001’in birçoğu dini olan sayısız alt metni içerdiği açıktır.

Kubrick’in kendisi, yaşadığı süre boyunca insanların kafasının karışık olmasını istediğinden soru işaretlerinin hiçbirini aydınlatmamıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Belgesel Bonusu: İsa'nın Yaz Kampı / Jesus Camp (2006)

Belgesel Bonusu: İsa'nın Yaz Kampı / Jesus Camp (2006)

IMDb: 7.5

Evangelist ahlakla yetiştirilmiş bir grup çocuğun, İsa adına toplandıkları yaz kampında yaşadıkları üzerine bir belgesel. Onlar, kendi deyimleriyle, İsa'nın askerleri. Yarının Evangelist ordusunun yılmaz neferleri. Kendilerine ait, muhafazakar, Tanrı eksenli bir yaşamları var. Hayatlarını İncil'e adamışlar ve bu yolda kendilerine benzemeyen herkes düşmanları. Felsefelerini tek cümle ise özetlemişler; 'İsa için, Amerika geri alınacak.'

Heidi Ewing ve Rachel Grady, ellerine kameralarını alıp 'İblis Gölü' adı verilen yere kurulmuş olan bu küçük kamptaki çocuklarla konuşuyorlar. Yeni nesil Evangelistler kimdir ve amaçları nedir? Bazı sorulara verilen cevaplar, sizi korkutacak.

Belgesel Bonusu 2: İlahi Komedi / Religulous (2008)

Belgesel Bonusu 2: İlahi Komedi / Religulous (2008)

IMDb: 7.7

Dünyadaki çeşitli dinlerin bakış açılarının yansıtıldığı belgesel, Larry Charles'ın yönetmenliğinde Jarusalem, Vatikan, Salt Lake City gibi şehirlerde, çeşitli dinsel gruplarla yapılan röportajlarla hazırlanmıştır.

İsmi din ve gülünç kelimelerinin kaynaştırılmasından meydana gelen belgesel politik komedici Bill Maher'in başrollüğünde çekilmiştir.

Belgesel Bonusu 3: Zamanın Ruhu / Zeitgeist (2007)

Belgesel Bonusu 3: Zamanın Ruhu / Zeitgeist (2007)

IMDb: 8.3

İnsanların büyük şirketler, kurumlar ve hükümetler tarafından nasıl kontrol altına alındığını, manipüle edildiğini anlatan Zeitgeist: The Movie isimli belgesel, 3 bölümden oluşuyor.

İlk bölüm “The Greatest Story Ever Told”da, eski Pagan inanışlarından günümüze kadar din olgusunu ve insanlar üzerindeki etkisi ele alınıyor. 2. Bölüm olan “All the World's a Stage”, bazı kanıtlar eşliğinde 11 Eylül saldırılarının Irak ve Afganistan’daki saldırıları meşrulaştırmak için Amerikan hükümeti tarafından yapıldığını iddia eden teoriler üzerine gidiyor. Son bölüm “Don't Mind the Men Behind the Curtain” ise belirli bankaların giderek zenginleştiğini ve dünya ekonomisinin önemli bir kısmını tekeline almasını anlatıyor.

Belgesel Bonusu 4: Cosmos: Bir Uzay Serüveni / Cosmos: A Spacetime Odyssey (2014)

Belgesel Bonusu 4: Cosmos: Bir Uzay Serüveni / Cosmos: A Spacetime Odyssey (2014)

IMDb: 9.4

Cosmos: Bir Uzay Serüveni; evrenin görkemini ortaya çıkartmak ve Kozmik Takvim ve Hayal Gücü Gemisi de dahil olmak üzere orijinal serilerin bilinen yönlerini tekrar keşfetmek için bilimsel hikaye anlatımının yeni yollarını buluyor. Şüpheci yaklaşımlarla merakı bir araya getirerek ve bilimi görsel, duygusal, spiritüel elementlerle dokuyarak daha önce yaşamadığımız deneyimler yaşatıyor.

Stand-up Bonusu: George Carlin... It's Bad for Ya! (2008)

Stand-up Bonusu: George Carlin... It's Bad for Ya! (2008)

IMDb: 8.7

2008 yılında aramızdan ayrılan, anarşist ve ateist komedyen George Carlin'in, ölmeden önce HBO tarafından yayınlanan stand-up'ı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dizi Bonusu: House M.D. (2004–2012)

Dizi Bonusu: House M.D. (2004–2012)

IMDb: 8.8

O, biraz gıcık... Fazlasıyla huysuz ve aksi. Ayrıca bencilliğe övünen bir ağrı kesici bağımlısı. Ama işinin ehli bir doktor, tanı koymayı ustası, hatta bir deha. O, Gregory House. 

Sağ bacağındaki aksaklık nedeniyle, koltuk değneği kullanması bile karizmasını zedelemiyor, bilakis puanını artırıyor. 

Çok zeki, çözemeyeceği hasta vakası hemen hemen yok. Ama bir yandan hastaları iyi ederken, diğer yandan ekibinde beraber çalıştığı uzman doktorların psikolojilerini allak bullak etmekten de hiç çekinmiyor. Öyle ki onların özel hayatlarına karışacak kadar da küstah. Ama sayılı gönül ilişkisinde de çuvallamaktan öteye geçemiyor. 

Gregory House medikal drama tarihinin gelmiş geçmiş en imrenilen karakteri olma unvanını kimselere kaptırmıyor...

Dahası için bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
729
272
119
51
34
27
14
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gorkem Aydın

Hazırlayanın eline sağlık. İzlemedigim de çok film var bu listeden ama izlemiş olduklarım o kadar güzeldi ki ,favorilere aldım, diğerleri de iyidir.

afrodit06

25.Dogma ve başrol oyuncusu için izlenir :))))

Trabuzeni

Ben Çağrı filmini çok severim o filmde din uğruna babanın oğluna oğulun babasına nasıl düşman edilip birbirlerini öldürdüğünü anlatır. Hatta O filmde şöyle b... Devamını Gör