Görüş Bildir
Haberler
Demirtaş: 'Tahir Elçi'yi Öldüren Kurşunun Polis Silahından Çıktığı Kesin'

Demirtaş: 'Tahir Elçi'yi Öldüren Kurşunun Polis Silahından Çıktığı Kesin'

Onedio Medya
30.11.2015 - 21:42

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, 'Tahir Elçi'yi öldüren kurşunun polis silahından çıktığı kesin ama hangi amaçla hangisinden çıktığı ancak adil bir soruşturma ile ortaya çıkarılabilir' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldüğü çatışmaya ilişkin, açıklamalarda bulundu. 

Demirtaş, 'Şu da bizim açımızdan nettir ki o dakikada o bölgede ve o sokakta polisler dışında ateş eden hiç kimse yok. Tahir Elçi'yi öldüren kurşunun polis silahından çıktığı kesin ama hangi amaçla hangisinden çıktığı ancak adil bir soruşturma ile ortaya çıkarılabilir' dedi.

'Türkiye Cumhuriyeti bütün yurttaşların devleti gibi davranmıyor'

Meclis'te, Çağdaş Esnaf ve Sanayici İşverenler Derneği heyetini kabul eden Demirtaş, bir gazetecinin, 'Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin 'Devletsizlikten öldürüldü' dediniz, bunu biraz açar mısınız?' sorusuna şu cevabı verdi:

'Ortadoğu'da Kürtlerin bir devleti yok. Arapların 22 devleti var ama Kürtlerin bir devleti yok. Suriye, Irak ve Türkiye de Kürtlerin devleti gibi davranmıyor. Türkiye Cumhuriyeti de bütün yurttaşların devleti gibi davranmıyor. AKP yandaşları devletin her türlü nimetinden faydalanırken, yandaş olmayanlar devletin sadece zulüm yüzünü görüyorlar. Tahir Elçi, arkasında devlet olan bir baro başkanı olsaydı ya öldürülmezdi ya da arkasından 'Oh olsun' açıklaması yapılmazdı.'

"Sorumluluğu hükümette"

"Sorumluluğu hükümette"

'Olay yeri incelemesi yapılmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine Demirtaş, inceleme yapılmamasının sorumluluğunun kendilerinde değil hükümette olduğunu söyledi.

Demirtaş, kendisinin de o bölgeyi iyi bildiğini, orasının inceleme yapılamayacak bir yer olmadığını belirterek, incelemeye yönelik bugün bir saldırının olmadığını ve silah sesi üzerine inceleme yapacak görevlilerin alandan ayrıldığını söyledi.

Demirtaş, şöyle devam etti: 'Mermi çekirdeği bulunmuş olsaydı faile ulaşmak çok kolay olacaktı. Mermi çekirdeği olmadığı müddetçe kimin ateş ettiğini bulmak zor olacak. Şu da bizim açımızdan nettir ki o dakikada o bölgede ve o sokakta polisler dışında ateş eden hiç kimse yok. Tahir Elçi'yi öldüren kurşunun polis silahından çıktığı kesin ama hangi amaçla hangisinden çıktığı ancak adil bir soruşturma ile ortaya çıkarılabilir.'

'Araçta mermi çekirdeği yok'

Selahattin Demirtaş, 'Parti yöneticileriniz tehdit alıyor, sizin aracınızdan da kurşun izi çıktı. Bunlar birbiriyle bağlantılı mıdır?' sorusu üzerine,  muhalif kesimlerin hedef gösterildiğini ileri sürdü. Demirtaş, kendisine yönelik suikast girişimi iddialarına ilişkin ise herhangi bir gelişmenin olmadığını, araçta mermi çekirdeği bulunmadığından dolayı bir sonuca ulaşılamayacağını düşündüğünü kaydetti.

"Dündar ve Gül gazetecilik yaptı"

"Dündar ve Gül gazetecilik yaptı"
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasını basın özgürlüğü açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusunu da yanıtlayan Demirtaş, şunları söyledi:

'Dikkat edin, tutuklanan hiçbir gazeteciyle ilgili gazetecilik yaptıkları için tutuklandıkları söylenmiyor. 'Başka faaliyetler' diyorlar. Bir kılıf buluyorlar. Can Dündar ve Erdem Gül'ün yaptığı faaliyet yüzde yüz gazeteciliktir. Casuslukla suçlanabilecekleri hiçbir şey yoktur. Ne gizli belgeleri çalmak için uğraştılar ne de bir şey yaptılar. Savcılık dosyasındaki fotoğraflar gazetelerinde yayınlandı. Gazetecilik yaptıkları için içerideler. Türkiye açısından tam bir utançtır. Umut ediyorum derhal serbest bırakılırlar. Tümüyle dayanışma içindeyiz baskı altında olan medyalarla. Bu günler de geçecektir.'

'Derik'te durum iç açıcı değil'

PKK'ya yönelik operasyonları da değerlendiren Demirtaş, Derik ilçesinde durumun iç açıcı olmadığını ve ilçede sokağa çıkma yasağının uzatıldığını belirtti.

Demirtaş, Derik'te milletvekillerinin ilçeye girdiğini ancak çatışmaların halen yoğun bir şekilde sürdüğünü söyledi. Selahattin Demirtaş, hükümetin hendeklere yönelik söylemlerini eleştirerek, hendekleri açanların dinlenilmesinin daha etkili olacağını iddia etti.

Gazetecilere, ABD'ye yapacağı seyahate ilişkin bilgi veren Demirtaş, 2 günlük gezi kapsamında bir konferansın açılış konuşmasını yapmanın yanı sıra Türkiye'nin ABD Büyükelçisi ile de öğle yemeğinde buluşacaklarını kaydetti.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda