Görüş Bildir
Haberler
'Sur Çağrısı' Nedeniyle Demirtaş Hakkında Soruşturma

'Sur Çağrısı' Nedeniyle Demirtaş Hakkında Soruşturma

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Demirtaş hakkında, dün yaptığı yürüyüş çağrısı nedeniyle soruşturma başlattı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Demirtaş, Diyarbakır halkına çarşamba günü saat 16.00'da bulunduğu yerden Sur'a doğru yürümeleri çağrısında bulunmuştu. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise izinsiz gösteri ve yürüyüşlere kimsenin katılmamasını istemişti.

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Selahattin Demirtaş ve DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek hakkında dün yaptıkları basın toplantısındaki çağrıları nedeniyle soruşturma başlattı. 

Soruşturmanın Terör Suçları Soruşturma Bürosu'nca yürütüldüğü öğrenilirken, yapılacak incelemede suç unsuru bulunması halinde Demirtaş'ın dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığı'na fezleke gönderileceği öğrenildi.

Demirtaş, dün Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, '3 aydır şehrin ortasında 24 saat bir savaş yürütülmesini olağan bir durum olarak görmüyoruz. Tüm Diyarbakır halkı Sur'daki ablukanın kalkması için ayakta olmalıdır. Çarşamba saat 16.00'da herkes bulunduğu yerden Sur'a doğru yürümelidir'

'Mahalle ve ilçelerden bu demokratik bir haktır. Tek bir insanın canına, malına zarar vermeden zarar gelmesine müsamaha etmeden bu demokratik hakkımızı kullanacağız. Halkımızdan ricamız kararlı ve ısrarlı olunmalıdır. Abluka da kalkmadan geri adım atmayacağız demelidir herkes. Bütün STK, meslek örgütleri, işçi, esnaf örgütleri ve kentimizdeki bütün derneklere çağrımızdır' demişti.

Daha önce iki soruşturma daha açılmıştı

Aralık ayında da Ankara ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından 'özerklik' açıklamaları ve Demokratik Toplum Kongresi'nde yaptığı konuşmalar nedeniyle Demirtaş hakkında iki ayrı soruşturma açılmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Demirtaş'ın yanı sıra Sırrı Süreyya Önder, Hatip Dicle, Kamuran Yüksek, Selma Irmak ve Sebahat Tuncel hakkında da soruşturma başlatmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Demokratik bir çağrı yaptık, bunun da arkasındayız"

"Demokratik bir çağrı yaptık, bunun da arkasındayız"

Soruşturma kararını Özgür Gün TV’de değerlendiren Demirtaş; 'Şehir tümden yıkılmış durumda. Diyarbakır halkının da buna tepki gösterme hakkı vardır. Bu açıdan soruşturma neye dayanarak açılmıştır bilmiyorum. Şiddet eylemine başvurmadan, kimsenin canına kastedilmeden demokratik bir çağrı yaptık ve bunun da arkasındayız.' dedi.

'Barikatlar, hendekler yasa dışı olabilir' diyen Demirtaş, 'Ama tankla, topla sivil yerleşim yerlerinde bu saldılar yapılamaz, insanlar göçe zorlanamaz. Devlet yasalara uymak zorundadır, ısrarla asker ve polis operasyonlarını sürdürmek doğru değil.' ifadelerini kullandı.

Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:

“Biz barışçıl siyasetimize devam edeceğiz. Buradaki barışçıl nöbeti de buna dair bir eylemselliktir. Kendi şehrimizde gözümüzün önünde katliam yaşanmasına müsamaha gösteremeyiz. Herkesin yaşam hakkı kutsaldır anlayışındayız. Diyalog ve müzakere kanalları ile barışa davet ediyoruz. Biz kimseyi savaşa davet etmiyoruz. Asıl savaş isteyen AKP hükümetidir. Eğer bir soruşturma açılacaksa onlara açılması gerekiyor. Bu açıdan niye soruşturma açıldığını merak ediyoruz doğrusu.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
146
32
12
9
8
7
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ercan

açıkça insanları isyana teşvik et güvenlk güçlerinin işlerini yapmasını önlemeye çalış sonra enseye tokat yiyince bi ton ağla zırla..bildiğimiz her zamanki h... Devamını Gör

Karbonat Erol

Sur'da köpekler köşeye sıkışınca götleri tutuştu. İşin içine halkı karıştırmaya çalışıyorlar. Kaçış yok selo efendi eninde sonunda sur'da kafasında bi karış ... Devamını Gör

Alptuğ Ertekin

Terörle mücadelenin sadece %20'si askeri operasyonlardır. Geri kalan %80'i devletin ve kamunun sivil kurum-kuruluşlarınca yaptığı eylemlerdir. Bu %80'lik kıs... Devamını Gör