Görüş Bildir
Haberler
Davutoğlu: 'İç Güvenlik Paketi'nin Askıya Alınması Söz Konusu Değil'

Davutoğlu: 'İç Güvenlik Paketi'nin Askıya Alınması Söz Konusu Değil'

Deniz Gök
02.03.2015 - 21:22 Son Güncelleme: 03.03.2015 - 09:07
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Öcalan’ın PKK’ya silah bırakma çağrısıyla ilgili olarak “Silahları bırakırız ama' dememeleri lazım. Bunun aması olmaz.” dedi. Öcalan’ın 10 maddelik teklifinin de silah bırakmak için önşart olmadığını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu A Haber televizyonuna yaptığı açıklamada çözüm süreci, Öcalan’ın PKK’ya silah bırakma çağrısı, iç güvenlik paketi ve MHP lideri Bahçeli’nin eleştirileri hakkında konuştu. Davutoğlu, Öcalan’ın 10 maddelik öneri listesinin silah bırakma için ön şart olmadığını ifade etti. İç güvenlik yasasında HDP’nin iddia ettiği doğrultuda değişiklikler olmayacağını söyledi. MHP’nin Öcalan’ın serbest bırakılacağına dair iddialarına ise “Şu açıklamada Öcalan'ın serbest kalacağına ilişkin tek bir kelime var mı?” diye yanıt verdi.

“10 madde ön şart değil”

Bazı HDP milletvekilleri, AKP ile HDP’nin ortak basın toplantısında duyurulan Öcalan’a ait 10 maddelik öneri listesinin silah bırakmadan önce gerçekleşeceğini iddia etmişti. Davutoğlu bu maddelerin bir ön şart olmadığını şu sözlerle ifade etti:

“O gün yapılan açıklama metin olarak yapılan bir açıklamadır ve son derece açıktır. Silah bırakma iradesi, bırakma çağrısı ve bunun tarihi bir adım olduğu vurgusu var. Daha sonra da 10 madde içinde tartışmalar yapılabileceği hususudur. Bu açıklamaların özünü teşkil eden hususa dikkat çekmek isterim. Bu silah bırakma çağrısıdır. Öyle olmamış olsa Çözüm Süreci'nde atılan bu adımların içeriği muhtevası boşaltılmış olur… Bu 10 madde, ön şart gibi gösterilen silah bırakma çağrısı esas olarak 10 maddeden önce zikredilmektedir. Bu maddelerin tartışılmasında bizi rahatsız eden bir husus var mı? Hayır. 'Biz silahları bırakırız ama...' dememek lazım. Silahları bırakmanın 'ama'sı olmaz. Silahlar hemen bırakılmalı… (HDP Eş Genel Başkanı) Selahattin Demirtaş, her yerde barış deyip buna karşı çıkarsan kimse sana inanmaz.”

“Bu yasanın geçmesi için her şeyi yapacağız”

Davutoğlu, HDP’li milletvekillerinin 'İç güvenlik paketinde bazı maddeler tekrar ele alınarak değiştirilecek' iddiasıyla ilgili olarak da, paketin askıya alınmasının ya da HDP’nin iddia ettiği şekilde değişikliklerin söz konusu olmadığını söyledi ve şunları kaydetti:

“Bu yasama dönemi içinde bu yasanın geçmesi için her şeyi yapacağız… (Kanun teklifi) 3 günde komisyondan çıktı Meclis'e geldi. Ondan sonra hareketlilik başladı. Neredeydiniz? Bir kere erteledik görüşmeleri gelmedi, bir daha erteledik gelmedi. Onun üzerine Meclis'e gitti. Geçtiğimiz hafta içinde tekrar teklifte bulunduk. Dedik ki Cumartesi, Pazar, dün akşam için düşünün hepsini bize getirin şu ana kadar bize gelen resmi hiçbir şey yok. Mesele, biliyorlar çok iyi biliyorlar ki bu maddeler insan haklarına aykırı maddeler değil. Sadece sembolik bir dil kullanıyorlar. Desinler ki şu madde evrensel hukuka aykırı, şuna şu cümleyi ekleyelim tamam ama yok öyle bir madde.”

Öcalan Serbest bırakılacak mı?

Davutoğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, Öcalan’ın hapisane şartlarının iyileştirildiği ve serbest bırakılacağına dair iddialarına ise şu yanıtı verdi:

“Şu anda Türkiye'deki hapishanelerin çoğunda iyileştirmeler yapıldı. Dolayısıyla burada ciddi problem olduğu zaten söz konusu değil. Türkiye'deki diğer mahkumların istifade ettiği şartlardan kendisi de istifade edebiliyor. Sayın Bahçeli hayal dünyasında yaşıyor. Olumlu adımlar atıldı ya bunu meşru kılacak ifadelerle bunu durdurmak... Onun için çağrıda bulunuyorum. Bu süreci sahiplenirseniz oy aldığınız kesimler size tepki göstermeyecek. Bunu engeller veya sabote ederseniz vebali sizin üzerinizde kalır. Biz bir tek annenin gözyaşı dökülmesin diye uğraşıyoruz. Şu açıklamada Öcalan'ın serbest kalacağına ilişkin tek bir kelime var mı? Bahçeli silahlar devam etsin mi istiyor? Artık biraz basiret, akıl, izan diyebilmeliyiz. Bu anlamda Sayın Türkeş'in verdiği örnekleri de düşünsün Sayın Bahçeli.”

“Ben de, Babacan da güldük.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya yönelik eleştirilerinin ardından bu iki ismin istifa edeceğine dair söylentilere ise şu yanıtı verdi:

“Söz konusu değil. Bu haberlerin ortaya atıldığı gün Sayın Babacan son derece farklı bir konu için Resmi Konut'a gelmişti. Ekonomi ile ilgili bir konu. Toplantı esnasında bu haber bize de geldi ben de, Babacan da güldük. Ben bu açıklamaları spekülatif görüyorum. Borsada ya da kurda yükselme veya inmenin getireceğini görenler bunu haber yapmışlar. Erdem Başçı ile de görüştüm. Tamamıyla tıbbi bir husus. Sayın Başçı için de söz konusu değil istifa konusu. Bu arkadaşlar Sayın Babacan 12 yıldır Türkiye'de hem siyasetin hem ekonominin içinde. Böyle bir söylentinin nasıl bir sonuç çıkartacağını en iyi o bilir. Hep birlikte süreçler yaşanmış. Erdem Başçı'da MB Başkanı, öncesinde vekili olarak bu işleri yürütmüş bir arkadaş. Spekülasyon yapmak isteyenlerin çirkin bir oyunu veya söylentisi. Böyle bir durum söz konusu değil.'

3 Bakanlıkta görev değişikliği

Davutoğlu, 7 Haziran genel seçimi sebebiyle 3 bakanlıkta, kanunlar gereği görev değişikliği yapılacağını belirtti ve göreve gelecek yeni isimleri açıkladı:

'Sayın Cumhurbaşkanımızla da geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz istişare sonrasında üç bakanlığımıza da şu anki bakanlık müsteşarlarının önümüzdeki seçime kadar nezaret etmeleri ve bakanlık görevlerini üstlenmelerini kararlaştırdık. Adalet Bakanlığına Sayın Kenan İpek, İçişleri Bakanlığına Sayın Sebahattin Öztürk ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına Sayın Feridun Bilgin, önümüzdeki günler itibarıyla 6 Mart son gün olduğu için, o gün itibarıyla göreve başlamak üzere kararlaştırılmışlardır'

Kaynak: A Haber

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/dav...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0