Görüş Bildir
Haberler
Cruz'dan Sonra Kasich de Yarıştan Çekildi, Trump Başkan Adaylığını Garantiledi

Cruz'dan Sonra Kasich de Yarıştan Çekildi, Trump Başkan Adaylığını Garantiledi

BatuhanDeniz Gök
04.05.2016 - 10:38 Son Güncelleme: 05.05.2016 - 10:30

ABD'de başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olmak için yola çıkan Cruz adaylığı bıraktığını açıkladı, böylece Trump adaylığa bir adım daha yaklaştı. 'Elimizden geleni yaptık ancak seçmenler başka bir yolu tercih etti.' diyen Cruz'un konuşmasının ardından kürsüden inerken eşi Heidi Cruz'un yüzüne yanlışlıkla dirsek atması ise sosyal medyada çok konuşuldu. Cruz'un çekilmesinin ardından Cumhuriyetçi Parti içinde Trump'ın tek rakibi olarak kalan  Ohio Valisi John Kasich de adaylıktan çekildi. Böylece Donald Trump ABD başkan adaylığını garantiledi. Demokrat Parti cephesinde ise iki adaydan Hillary Clinton, Indiana'daki ön seçimi Bernie Sanders'a kaybetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Indiana eyaletinde yapılan ön seçimde rakibi milyarder iş adamı Donald Trump'a yenilen Ted Cruz, seçim yenilgisi üzerine kampanyasını sonlandırdığını duyurdu. ​Cumhuriyetçi oyların yaklaşık yüzde 53'ünü alan Trump, yüzde 37'de kalan Cruz karşısında ezici bir galibiyet almış oldu. Tüm bu gelişmeler sonrasında Cumhuriyetçi Parti içindeki üçüncü aday Ohio Valisi John Kasich de yarıştan çekildiğini açıkladı ve Donald Trump'ın ABD başkanlığı için adaylığı kesinleşti.

Ohio Valisi Kasich, sonuna kadar yarışı bırakmayacağını açıklamıştı.

Ohio Valisi John Kasich

ABD medyası, Kasich'in Trump karşısında herhangi bir kazanım elde edememesi üzerine bu kararı aldığını bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD kamuoyunda popüler bir vali olmasına rağmen Kasich, sadece kendi eyaletinde zafer kazanmıştı.

Teksas Senatörü Ted Cruz da Salı günü Indiana Eyaleti'nde Trump'ın zaferi üzerine istifa etmişti.

Kasich'in de yarıştan çekilmesiyle Cumhuriyetçi Parti'de başkan aday adayı olarak yalnızca Donald Trump kaldı. Trump'ın adaylığı elde edebilmek için bin 237 Cumhuriyetçi delegeye ihtiyacı var.

Cruz: Seçmenler başka yolu tercih etti

Indianapolis kentinde kendisini destekleyenlerin karşısına çıkan Cruz, 'Zafere gidebilecek bir yol oldukça devam edeceğimi söylemiştim. Bu gece bu yolun kapanmış göründüğünü üzülerek söylüyorum' dedi. Cruz, 'Elimizden geleni yaptık ancak seçmenler başka bir yolu tercih etti. Üzgün ama sınırsız bir iyimserlikle ülkemizin uzun dönemli geleceği için kampanyamızı durduruyoruz' diye konuştu.

Eşine 'dirsek attı'

Cruz'un konuşmasının ardından kürsüden inerken eşi Heidi Cruz'un yüzüne yanlışlıkla dirsek atması ise sosyal medyada yer buldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Beni sever mi bilmiyorum ama müthiş bir rakipti"

"Beni sever mi bilmiyorum ama müthiş bir rakipti"

Bu hezimetin ardından Cruz'un yarıştan çekilmesi Trump'ın önündeki başkan adaylığı yolunu büyük ölçüde açmış oldu. Trump, Cruz'un bıraktığını açıklamasından sonra New York'ta destekçilerine yaptığı konuşmada, bugüne kadar saf dışı bıraktığı rakiplerini övdü ve Cruz için 'Beni sever mi bilmiyorum ama müthiş bir rakipti' dedi. Zafer sözü veren Trump, '(Demokrat aday adayı) Hillary Clinton'ın peşinden gideceğiz. Clinton iyi bir başkan olamaz' ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Parti Başkanı Reince Priebus ise Twitter'daki hesabından yazdığı mesajda, 'Trump olası Cumhuriyetçi Parti adayı olacak. Hepimizin birleşip Clinton'ı yenmeye odaklanması gerekiyor' ifadesini kullandı.

Sanders: "Yarış daha bitmedi"

Sanders: "Yarış daha bitmedi"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öte yandan Demokrat Parti cephesinde ise iki adaydan Clinton, Indiana'daki ön seçimi Bernie Sanders'a kaybetti. Çekişmeli geçen yarışta Sanders Indiana'daki Demokrat seçmenlerin yüzde 53'ünden fazlasının oyunu almayı başardı. Clinton ise yüzde 46'da kaldı. Sanders zafer konuşmasında 'Clinton'ın kamapnya ekibinin bu yarışın çoktan bittiğini düşündüğünü biliyorum. Yanılıyorlar' dedi.

Bernie Sanders Indiana’yı aldı, ama adaylık için yeterli değil

Bernie Sanders Indiana’yı aldı, ama adaylık için yeterli değil

Clinton ya da Sanders'ın Demokrat Parti'nin adayı olabilmek için 2 bin 383 delegeye ulaşması gerekiyor. Bununla birlikte Sanders’ın Indiana’da elde ettiği sonuç, matematiksel olarak Hillary Clinton’a yetişmesi için yeterli değil.

Amerikan New York Times gazetesine göre, adaylık için 2383 delegenin desteği gereken partide; Clinton'ın 2202, Sanders'in ise 1400 delegesi var.

Adayların son ön seçimler sonrası delege sayıları

Adayların son ön seçimler sonrası delege sayıları

ABD'nin yeni başkanı 8 Kasım'da Demokrat ve Cumhuriyetçi adaylar arasında yapılacak seçimden sonra belli olacak. Yeni başkan Ocak 2017’de Barack Obama'dan koltuğu devralacak.

SputniknewsBBC TürkçeVOA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
115
45
15
13
3
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bartu Bulkaz

Eğer ABD halkı, Türkiye gibi zeki ise Trump'a oy verir...

Cako Bey

Bu şizofren sarı domuz trump başkan olursa kesin 3. dünya savaşı çıkar..Hatta bence şimdiden bahis firmaları bunu değerlendirip oranları belirlesin..

Hikmet Katran

Trump'a dikkat etmek lazım. Tam bir Türk ve Müslüman düşmanı dümbük.