Görüş Bildir
Haberler
Ankara'nın Göbeğinden IŞİD'e Militan!

Ankara'nın Göbeğinden IŞİD'e Militan!

adem kara
27.06.2014 - 09:34

Çocuk Militan Çıkan Mahalle Çaresiz

IŞİD’a katılmak için Suriye’ye kaçan 14 yaşındaki Taylan, Ankara’nın Hacıbayram mahallesinden; iddiaya göre mahalleden 30’dan fazla kişi de Rakka’ya gitti. Mahalle muhtarı Akbaş mahallenin sorunlarını anlattı

Suriye’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saflarındayken ağır yaralanan ve sınırda Türk askerlerine bırakıldıktan sonra Türkiye’de tedavi altına alınan 14 yaşındaki Taylan Y.’nin yaşadığı Ankara Altındağ’daki Hacıbayram mahallesinde aralarında çocukların da bulunduğu 30’dan fazla kişinin Suriye’ye ve özellikle IŞİD’in merkezi Rakka’ya gittiği belirtiliyor.

Ömür Ünver'in haberine göre, Ankara Valiliği, İl Özel İdare Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı ek binaları gibi kamuya ait merkezlere de ev sahipliği yapan 80 yıllık mahallenin okulu bile yok. Mahallede uygulanan kentsel dönüşümle birlikte çocukların başka okullara dağıtılması, eğitim hayatlarını da olumsuz etkiliyor. Mahallelinin deyimiyle yalnızca binalar değil, yaşayanların hayatları da yerle bir oluyor. Mahallenin 25 yıllık muhtarı Arif Akbaş, Milliyet’e konuştu

Eski adıyla İsmetpaşa, yeni adıyla Hacıbayram mahallesi, Ankara’nın merkezinde en eski yerleşim merkezlerinden biri. daha çok gecekonduların olduğu mahallede ailelerin geçim kaynağı ise işportacılık, temizlik işçiliği, şoförlük gibi işler. Türkiye’nin önemli dini yapılarından Hacı Bayramı Veli Camisi çevresinde kurulu olan mahalle, geçmişte “kabadayıları” ile ünlüydü. Son yıllarda ise artan suç oranlarıyla dikkati çekiyor. Mahalle, bir yanda dini yayınlar satan kitapçılar, diğer yanda Ankara türkülerinin sabahın ilk saatlerine kadar söylendiği gazinolarla çevrili. Mahalle aynı zamanda Ankara Valiliği başta olmak üzere birçok önemli kamu kurumunun da bulunduğu bir bölge.

Son yıllarda göç başladı

Başkentin 80 yıllık mahallesinin 25 yıllık muhtarı Arif Akbaş, mahalle sakinlerinin önemli bir bölümünün 40-50 yıldır aynı mahallede yaşadığını belirterek, “Nüfusumuz 6 bin 500’dü. Kentsel dönüşümün ardından 2 bin kişi buradan taşındı. 200-250 öğrencimiz var. Ancak, mahallemizde bulunan Yahya Galip Kargı İlköğretim Okulu yıkıldı. Turgut Reis İlkokulu ise bir başka amaçla kullanılıyor. Bu durum mahalleden ayrılanlar için önemli bir gerekçe oluşturdu. Çünkü çocukların okulu büyük sorun. Çalışmalar bittiğinde iyi olacak ama dokusu bozuldu. Mahallemizde eğitim seviyesi ilkokul düzeyinde, okuma-yazma bilmeyenlerin sayısı da çok. Mahallemizin tarihinde şu ana kadar en fazla 7 öğretmen bir o kadar da memur çıkmıştır. Gerisi günlük işlerde çalışıyor, memur ve emekli yok denecek kadar az” dedi.

‘Devlet gelip sormadı’

Mahallede bir dönem gençlerin, “uyuşturucu batağına saplandığını” anlatan Akbaş, “Bizlerin duyarlı oluşuyla en geri safhaya çekildi. Şimdi yok denecek kadar az. Polis ve sivil toplum örgütleri çalışma yaptı ve sonuç alındı” diye konuştu.

Uyuşturucunun etkisinin azaldığını belirten Akbaş, “Son 7-8 aydır mahallemizden cihat diye Suriye’ye gidenler oluyor. Net rakamı bilmiyoruz, duyumlardan öğreniyoruz. Şu anda 30’un üstünde kişi Suriye’de. Bunlar arasında çocuklar da var. Ancak burada öyle bir atmosfer yok. Komşumuz olan Yıldırım Beyazıd ve Atıf Bey mahallelerinden de giden yok. Gidenlerin ardından yakınları, ‘zalim Esad’a karşı savaşmaya gittiler’ diyorlar. Devletten bu konuda gelip soran olmadı” dedi.

Tek okulu yıkıldı

Son birkaç yıldır Hacıbayram mahallesinde kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme çalışmaları yürütülüyor. Bu kapsamda çok sayıda gecekondunun yanı sıra mahallenin okulu da yıkıldı. Uzun yıllardır burada yaşayan aileler ise başka semtlere taşınmak zorunda kaldı. Okulun yıkılması üzerine buradaki çocuklar, başka mahallelerdeki okullara gitmek zorunda kaldı. Mahallede yaşayanlardan bazıları, uyum sorunu yaşayan çocuklardan bir kısmının Taylan Y. gibi eğitim hayatlarını yarıda bıraktığını savundu.

Ömür Ünver | Milliyet

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/cocuk-mili...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0