Görüş Bildir
Haberler
Çocuğunuzun Üzerindeki Çekinikliği Atıp Özgüvenini Artıracak 10 Şey!

Çocuğunuzun Üzerindeki Çekinikliği Atıp Özgüvenini Artıracak 10 Şey!

ETİ
25.03.2022 - 13:33

Çocuklar bazen kendilerini çekinik bir pozisyona sokabilir. Bu bazen yaşıtlarıyla oynarken bazen de evdeyken ortaya çıkabilir. Aslında her çocuğun içinde ortaya çıkarılmayı bekleyen o şeyin peşine düşüyoruz. Çocuğunuzun özgüvenini yerine getirecek şeylere hep birlikte bakalım!👇

1. Çocuğunuzun Önüne Yüksek Beklentiler Koymamak.

Çocuğunuzdan her zaman en iyisini yapmasını beklemek çocuğunuzun yeterince iyi olamayacağını düşünmesine neden olabilir.

2. İlgi alanını bulması için aktivitelere yönlendirmek.

Çocuğunuzu basketbol, yüzme veya enstrüman çalmak gibi aktivitelere yönlendirmeniz onun sosyalleşmesini ve ilgi alanlarını bulmasını sağlayacaktır.

3. Aktif bir şekilde koşulsuz sevgi göstermek.

Çocuğunuz ona olan sevginizin başarı veya başarısızlığına göre değişmeyeceğinin farkında olmalı. Bu onu değişken durumlara hazır hale getirecek ve zor zamanlarda dahi asla yalnız hissetmeyecek.

4. Başkalarıyla kıyaslamaktan kaçınmak.

Çocuklar akranlarıyla sıkça zaman geçirir, onları etrafındaki diğer insanlarla kıyaslamak çocuğunuzun benlik saygısına zarar verebilir. Olumlu olsa dahi kıyaslamak çocuğunuza zarar verir.

5. Çocuğunuz ihtiyaç duyduğunda yanında olmak.

Zor duygular yaşayan ve büyüklerin yardımına ihtiyaç duyan çocuk, yardıma kolayca ulaşabilmelidir. Bu noktada çocuğunuzun duygularına saygı duymalı ve onları koşulsuz kabul ettiğinizi göstermelisiniz. Çocuğunuz sizden bir şey istediğinde mutlaka ilgili olun.

6. Çocuğunuzun yaptığı olumlu şeylerden sonra onu tebrik etmek.

Hayatta çoğumuz bunu unutsak da çocuğumuza yaptığı olumlu şeylerden sonra pozitif dönüt vermek oldukça önemli. Kişilik özellikleri ve alışkanlıklarıyla alakalı sürekli eleştirilen çocukların pek çoğu özgüven problemi yaşayabilir.

7. Çocuğunuzun kendi özgün seçimlerini yapmasına izin vermek!

Çocuğunuzun özellikle yaşına uygun tercihler yapmasına izin verilmeli. Ona iki veya daha fazla seçenek vererek kendi isteklerine dair farkındalık yaratacak tercihlerde bulunmasını sağlayabilirsiniz.

8. Çocuğunuza yalnızca sizden yardım talep ettiğinde yardımcı olmak.

Çocuğunuzun sizden yardım talep etmediği anlarda ona yardımcı olmanız onu rahatlattığınızı düşündürebilir. Fakat istemediği koşullarda çocuğunuza yardım etmeniz kendisini beceriksiz görmesine ve özgüveninin düşmesine neden olabilir.

9. Çocuğunuz haklı ise haklı haklılığını vurgulamak.

Çocuğunuz haklı olduğu konularda haklılığı ortaya konmalı, haksız olduğunda ise hataları ve düzeltme yönleri gösterilmelidir. Böylece çocuğunuzun hayat tecrübesi artar ve kendisine güveni artar.

10. Çocuğunuzun belli konularda sürekli sorumluluk almasını sağlamak.

Çocuğunuz okul dışında evde de sorumluluk almayı bilmeli. Bu sorumlulukların devamlı olması onun ileride de sorumluluk sahibi bir erişkin olmasını sağlayabilir. Bu sorumluluklar çocuğunuzun kendi başına yaşama kalitesini yükseltebilir.

Eti Süt Burger her çocuğun içindeki güce inanıyor, sen de inan ve keşfetmesine yardımcı ol!