Görüş Bildir
Haberler
Clinton, Erdoğan'ı Eleştiren Yazıyı Danışmanıyla Paylaşmış

Clinton, Erdoğan'ı Eleştiren Yazıyı Danışmanıyla Paylaşmış

Onedio Medya
01.09.2015 - 22:18
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın görevde olduğu dönemdeki binlerce e-posta yazışması yayınlandı. Söz konusu e-postalarda Türkiye'yle ilgili ilginç ayrıntılar da yer alıyor.

Hillary Clinton'ın görev süresince yazışmalarını bakanlığın elektronik posta adresi yerine kişisel posta adresinden yaptığı ortaya çıkmıştı. Gelen tepkiler üzerine Clinton, yazışmalarını içeren 55 bin sayfalık dokümanı bakanlığa teslim etmiş ve bunların yayınlanmasını istemişti.

Bakanlık bu belgeleri inceledikten sonra yayınlamaya başladı. Ancak bakanlık yayınladığı e-postalarda gizli bilgiler bulunduğunu belirtti ve bunları sansürledi. Bu tartışmanın Clinton'ın 2016'daki seçim yarışında kendisine zarar verebileceği belirtiliyor.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Clinton 6 Ekim 2010'da danışmanı Jacob Jeremiah 'Jake' Sullivan'a gönderdiği bir mailinde, siyasi yorum sitesi www.thehill.com'da yayınlanan ve o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren bir yazıyı iletmiş.

Mail'e konu olan yazı

Lanny Davis'in analizinde, 'Başbakan Erdoğan'ın son dönemlerde sadece İsrail'e değil ABD'ye de düşman gibi göründüğü' yazıyor.

Clinton mailine, 'Ltfn okuyun ve tartışın' notunu düşmüş.

Boyner'le randevu talebine onay

Clinton'ın 2010'da, Türkiye adına lobi yapan Dick Gephardt'tan gelen, TÜSİAD lideri Ümit Boyner'le toplantı talebine onay verdiği görülüyor.

Yazışmalarda, şirketiyle Türkiye adına lobi yapan Dick Gephardt'ın, Clinton'ın danışmanı Cheryl Mills'e Boyner'le ilgili bir mail attığı görülüyor.

Gephardt 'temsil ettiği Türk Büyükelçiliği tarafından, Ümit Boyner için Hillary Clinton'la bir toplantı talebinde bulunulduğu' yazıyor.

Gephardt mailde Boyner'in Clinton'ın 'büyük bir hayranı' olduğunu yazmış ve bir biyografisini de eklemiş.

Mills'in bakanlıktaki başka bir yetkiliye bu öneriyi ilettiği, bakanlık ekibinden Philip Gordon'ın Clinton'ın bu toplantıyı yapmasını tavsiye ettiği görülüyor.

Mills daha sonra bu yazışmaları Clinton'a atmış ve onaylayıp onaylamadığını sormuş. Clinton maile 'tamam' anlamına gelen 'Ok' cevabını vermiş.

Sansürlenen Wikileaks yazışmalarından 'Davut' ayrıntısı

Maillerde, Jacob Jeremiah 'Jake' Sullivan ile Clinton arasında Wikileaks'in ABD Dışişleri Bakanlığı ve dünya genelindeki ABD büyükelçilikleri arasındaki ayrıntılı yazışmaları sızdırması ardından, Türkiye'yle Wikileaks sızıntıları konusundaki temaslar da yer alıyor.

Danışman Sullivan 28 Kasım 2010'daki bir mailinde, bir gün sonra dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Wikileaks sızıntıları hakkında yapılacak görüşmeye dair Clinton'a notlar göndermiş. Ancak bu bölümün sansürlendiği görülüyor.

Bu yazışmalarda danışman Sullivan'ın Ahmet Davutoğlu'ndan 'Davut' diye bahsettiği görülüyor.

Yayınlanmasını Clinton istedi

Hillary Clinton'ın bakanlık döneminde yazışmalarını bakanlığın elektronik posta adresi yerine kişisel posta adresinden yaptığının ortaya çıkması, Clinton'ın devletin güvenliğini tehlikeye attığı eleştirilerine maruz kalmasına neden olmuştu.

Yazışmalarında gizli bilgiler yer almadığını belirten Clinton ise bakanlık dönemindeki yazışmalarını içeren 55 bin sayfalık dokümanı bakanlığa teslim etmiş ve bunların yayınlanmasını istemişti.

Bakanlık bu belgeleri inceledikten sonra yayınlamaya başladı.

Ancak bakanlık yayınladığı e-postalarda gizli bilgiler bulunduğunu belirtti ve bunları sansürledi.

Bu tartışmanın Clinton'ın 2016'daki seçim yarışında kendisine zarar verebileceği belirtiliyor.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0