Görüş Bildir
Haberler
Çileli Yolculuk! Çinli Öğrenciler, Okullarına Gitmek İçin 800 Metre Yüksekliği Aşıyor

Çileli Yolculuk! Çinli Öğrenciler, Okullarına Gitmek İçin 800 Metre Yüksekliği Aşıyor

Mert Evren
28.05.2016 - 18:39 Son Güncelleme: 29.05.2016 - 20:35

Çin'in güneyinde bulunan Siçuan bölgesinde yaşları 6 ile 15 arasında değişen çocuklar okula gidebilmek için 800 metrelik zirveye tırmanmak zorundalar. Ödüllü fotoğrafçı Chen Jie, çocukların canları pahasına verdikleri bu zorlu eğitim mücadelesini görüntüledi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pekin merkezli Beijing News gazetesinde, çocukların dehşete düşürücü bu süreçlerine dair görüntüler, Çin'de herkesin gündem odağı oldu.

The Guardian'ın haberine göre fotoğraflar, 'Beijing News'un ödüllü fotoğrafçısı Chen Jie tarafından çekildi. Kendisinin 'Ölümcül Tianjin Patlamaları' isimli görselleri 'World Press Photo' ödüllerince bu yılın başında takdir toplamıştı.

Chen, yaşları 6 ile 15 arasında değişen 15 öğrencinin uçurumdaki alçalışlarına ilk kez tanık olduğunda, durumu WeChat hesabında paylaştı.

'Gördüğüm manzara karşısında şaşkınlık içerisindeydim' diyen Chen, çektiği fotoğrafların, köyün 'korkutucu gerçekliği'ni değiştireceğini umduğunu belirtiyor.

Köydeki yoksul topluluğu üç günlük ziyaretinde gözlemleyen Chen, üç kere dahil olduğu bu tüyler ürpertici yolculuğun, her yiğidin harcı olmadığını vurguluyor.

Guardian'a yaptığı açıklamada yolculuğu 'çok tehlikeli, %100 dikkatli olmanız gerekiyor' şeklinde değerlendiren Chen, 'en ufak bir yanlışlık, kendinizi doğruca boşlukta bulmanıza sebep olacaktır' diyor.

Biber ve ceviz üreten 72 hanelik tarım topluluğunun lideri Api Jiti, Beijing News'e, dağın tepesinde köydeki çocuklar için okul inşa edilebilecek yeterli alan olmadığını vurguluyor.

Jiti, 'ancak başa gelecekler belliydi. Köyün ileri gelenlerinden birinin belirttiğine göre, 7 ya da 8 kişi, tırmanış sırasında sağlam tutunamadıkları için hayatlarını kaybetmiş ve çok daha fazlası yaralanmış' şeklinde konuşmuş.

Okul yolu meşakkatli olunca çocuklar yatılı okumak zorunda kalmış. Bu zorlu yolculuk nedeniyle çocuklar ailelerini iki ayda bir ziyaret edebiliyor.

680 milyondan fazla Çinli, 1980'de başlayan ekonomik açılımla birlikte, yoksulluktan kurtuldu ancak taşrada durum tam aksi yönde gelişiyor.

Atuler köyü sakinleri, belirtilene göre, bir günlerini ortalama 1 dolarla geçiriyorlar.

Çin devlet başkanı Xi Jinping, çoğu taşrada ve yıllık £240'un (1040 TL) altında gelirle yaşayan yaklaşık 70 milyon vatandaşına maddi destek sağlayarak yoksulluğu gün yüzünden kaldırmak için söz vermiş durumda.

Xi,  geçtiğimiz ekim ayında katıldığı bir konferansta, 'Her ne kadar Çin, dünya çapında kayda değer gelişme göstermiş olsa da, dünyanın en büyük 'gelişmekte olan' ülkesi konumunda' şeklinde konuşmuş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çocukların, tüyleri diken diken eden ulaşım şartlarının ses getirmesiyle, hükümetten de destek sözleri eksik olmadı. Bölgenin Komünist Parti sözcüsü, kalıcı bir çözüm bulunana kadar çelik bir merdiven inşa edileceğini aktardı.

Foto muhabiri Chen, köylüler için bir an önce harekete geçilmesinin önemini vurguladı.

Chen yaptığı açıklamada 'Gelir seviyeleri çok düşük. Ne yetiştirebilirlerse, onu tüketiyorlar... Oldukça yoksullar. Basit köy duvarları dışında hiçbir şeyleri yok. Evlerde iki ya da üç yatak görebilirsiniz ancak mobilya yok.' şeklinde konuştu.

Eğitimin önemi her fırsatta, özellikle de uygun şartları sağlaması beklenen yetkililer tarafından vurgulanıyor.

Ancak birçok ülkede eğitim standartları hala oldukça düşük ve bu, dünyamızı belki de daha da güzelleştirebilecek potansiyeli olan birçok bireyi, özellikle de çocukları çok zor durumda bırakıyor.

Buna rağmen, Çinli çocukların yaşadıklarıyla gözlerimizin önüne sadece bir örneği sunulan durumla, eğitim için verilen mücadelenin, özellikle de öğrenciler ve öğretmenler tarafından yılmadan devam ettiğini gözlemliyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
169
71
49
18
14
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
John Rain

Oda bişey mi. Türkiye'nin güneydoğusunda yaşları 6-15 arasındaki çocuklar o dağların daha yükseklerine tırmandırılıp kalaşnikof kullanmasını öğreniyor na ber?

Andy Dufresne

Rte yüzünden çinli çocuklar okula gidemiyor. hadi arkadaşlar 19:00'da çin mahallesi önünde toplanıyoruz.

ayar abi

akp li belediye der, birazdan birileri