Görüş Bildir
Haberler
Cenevre'de Görüşme Bilmecesi

Cenevre'de Görüşme Bilmecesi

Onedio Medya
28.01.2016 - 20:22

Cenevre'de yapılması planlanan Suriye görüşmelerinin Cuma günü başlayıp başlamayacağına dair çelişkili açıklamalar geliyor. BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura yayınladığı video mesajda görüşmelerin birkaç gün içinde başlayacağını söyledi. Mistura'nın sözcüsü ise görüşmelerin Cuma başlayacağını açıkladı. Muhalifler ise aynı fikirde değil.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bir video mesajla Suriye halkına seslendi. Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin birkaç gün içinde başlayacağını belirtirken 'Müzakereler başarısız olmamalı' çağrısı yaptı. 

Mistura'nın 'birkaç gün içinde' ifadesindeki belirsizlik üzerine Reuters Mistura'nın sözcüsü Khawla Mattar'a görüşmelerin ne zaman başlayacağını sordu. Mattar, Reuters'a yaptığı açıklamada, 'Görüşmelerin yarın başlayacağını teyit ediyorum' ifadesini kullandı. 

Ancak Al Jazeera'ye konuşan muhalifler görüşmelerin yarın başlayacağına kuşkuyla yaklaşıyor.  Muhaliflerin Cenevre için oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi'nden Selim el Muslet, verdiği demeçte 'Biz görüşmelerin başlamasını istiyoruz. Ancak görüşmelerin başlamasının önündeki asıl engel sivillerin bombalanmaya ve aç bırakılmaya devam edilmesi' dedi. 

Bu durumun sürmesi halinde Cenevre'ye gitmeyeceklerini vurgulayan Muslet, 'BM diplomatları benim konuştuğum muhalif kaynaklara görüşmelerin Cuma günü başlamasının beklenmediğini söylemişler' diye konuştu.

Menna: Müslim olmadan katılmayacağım

Menna: Müslim olmadan katılmayacağım

 Suriye Demokratik Konseyi Eş Başkanı Heysem Menna

Suriyeli Kürtlerin en güçlü örgütü Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Türkiye’nin de ‘boykot tehdidiyle‘ Cenevre’den dışlanması sonrası masaya davet edilen Suriye Demokratik Konseyi Eş Başkanı Heysem Menna, ”Görüşmeler pazartesi gününden önce başlamaz” demişti.

Önceki gün Demokratik Birlik Partisi (PYD) lideri Salih Müslim’e, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura tarafından Cenevre toplantısı için davetiye gönderildiği belirtilmiş, bunun üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PYD’nin toplantıya katılması durumunda Cenevre’yi boykot edeceklerini söylemişti.

De Mistura’dan davetiye mektubu alan Heysem Menna da Salih Müslim’in davet edilmemesi durumunda toplantıya katılmayacaklarını bildirmişti.

Türkiye'yi temsil edecek isim belli oldu

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cenevre'deki görüşmelerde Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Can Dizdar'ın temsil edeceği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dünkü basın toplantısında, Türkiye'nin en üst düzeyde temsil edileceğini söylemişti.

Al Jazeera, Reuters, Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın