Görüş Bildir
Haberler
ÇED Raporu Onaylanmayan Termik Santral İçin 43 Bin Ağaç Kesilecek

ÇED Raporu Onaylanmayan Termik Santral İçin 43 Bin Ağaç Kesilecek

Fotoğraf DHA

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir enerji iletim hattı uğruna 43 bin ağaç kesilebilir. Asıl vahamet şu ki daha şimdiden 1500 ağaç kesilmesine rağmen ortada ‘ÇED olumlu’ kararı bile yok.

54 kilometrelik hattın, Bartın’ın Amasra ilçesine kurulması planlanan termik santralde üretilecek elektriği, sisteme dahil olabillmesi için Zonguldak’ın Kilimli ilçesndeki termik santrale bağlaması öngörülüyor.

Hattın ormandan geçen 36.5 kilometrelik bölümü nedeniyle toplamda 43 bin ağaç tehlikede. Henüz olumlanmamış Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna göre orman içinden geçecek hat boyunca 50 metre genişliğinde bir koridor açılacak. Kesilecek ağaçlar ise karaçam, kızılçam, meşe, gürgen, sarıçam, kestane, ıhlamur, sahil çamı, sedir, kayın, söğüt ve yalancı akasya.

Termik santral projesi Hattat Holding’e bağlı Hema Endüstri A.Ş tarafından yürütülüyor. Hattı Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü kuracak.1500 Ağaç Kesildi Bile

Saraylı köyü mevkiinde ağaç kıyımı başladı bile.

Bartın Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, kendi sorumluluk alanlarında şu ana kadar 9 kilometrelik hat üzerinde 2 bin metreküp damgalama yaptıklarını, bunun yaklaşık 1000 metreküpünün kesildiğini söyledi. Yetkililere göre bu, yaklaşık 1500 ağaç demek.

Daha ‘ÇED Olumlu’ Kararı Bile Yok

Kıyım, Orman Kanunu’nun, kamu yararı uğruna ağaç kesimine izin 17’nci maddesine dayanıyor.

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erdoğan Atmış, toplam 183 bin hektarlık orman alanının yok edileceğini söyledi. Atmış, “Bu hat başka bir yerden geçirilebilir. Ama aynı ormanı bir daha geri getiremezsiniz. Yani ormanı da ortadan kaldırmış olursunuz, oradaki yaban hayata, toplumsal hayata zarar vermiş olursunuz. Biz bunu her platformda belirtiyoruz.”

Atmış, Amasra’da planlanan termik santrale halkın karşı çıktığına dikkat çekerek çarpıcı bir gerçeğe işaret etti: “Termik santralle ilgili ÇED başvuruları büyük tepkiler sayesinde bir türlü geçmedi. Beş altı kez iptal edildi. Yani henüz izni çıkmayan termik santral için binlerce ağaç kesiliyor. Soma’da o kadar ağaç kesildi ama oradaki termik santralin izni vardı. Burada daha izni çıkmayan termik santral için kesim yapılıyor.”‘Biz yapsak devlet kafamıza biner’

Köy sakinlerinden Ali Özkanca de şöyle dedi: “ Termik santral yapılacak diye buradaki ağaçların tamamını kestiler. Biz ormandan ağaç kesmeye kalksak hemen devlet kafamıza biner. Büyük büyük ağaçların hepsi kesildi. Her gün bu ağaçlar tırlarla yüklenip orman işletme depolarına götürülüyor. Burada resmen katliam yapılıyor.”

  • Diken
Kaynak: http://www.diken.com.tr/yircadan-da-b...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0