Görüş Bildir
Haberler
Çalışanların En Büyük Kabusu:10 Kişiden 8’i Mobbing Kurbanı

Çalışanların En Büyük Kabusu:10 Kişiden 8’i Mobbing Kurbanı

FreiGeist
28.01.2015 - 15:42
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mobbing (psikolojik baskı, yıldırma) konusu, fazla dile getirilmemesine rağmen iş dünyasında yaygın bir sorun. www.yenibiris.com’un anket sonuçlarına göre çalışanların çoğu en az 1 kere mobbing eylemine maruz kalıyor. 4668 kişiye yapılan ankette işyerinde mobbinge maruz kaldınız mı sorusunda cevap verenlerin yüzde 84’ü evet derken, yüzde dördü ise emin değil.

Yönetici çalışana yapıyor

Mobbing, eşit seviyede çalışanlar arasında görülebildiği gibi yönetici kademesinde de sıklıkla görülüyor. Ancak en çok karşılaşılan durum, yöneticinin çalışanına psikolojik baskı ve yıldırma uygulaması. Ankete göre yöneticilerin çalışanlarına yaptığı mobbing eylemi yüzde 59 oranında. Çalışanın çalışana mobbing uygulaması yüzde 32 iken yöneticinin yöneticiye mobbing yapması yüzde beş.

İŞ KANUNUNDA DÜZENLEME YOK

İşletmelerde verimliliği düşüren ve işgücü kaybına neden olan mobbinge karşı önlemlerin alınması bu durumu azaltan faktörlerin başında geliyor. Bazı şirketlerin insan kaynakları birimlerinde mobbingle ilgili farkındalık çalışmaları veya yönetmelikler var ancak bu durum kimi zaman yeterli olmuyor. Mobbinge maruz kalanlar bu durumu yetkili kişilere ilettiğinde pek bir sonuç alamıyor. Anket katılımcılarının yarısından fazlası, bildirdiğini, yüzde 30’u ise kendisine mobbing uygulayanla iletişim kurmayı denediğini belirtiyor. 2011’de yayınlanan Başbakanlık Genelgesi ile işverenlerin mobbingle ilgili işçiyi koruyan düzenlemeler getirmeleri gerektiği vurgulanmıştı. Borçlar Kanunu’na göre işveren işçinin hem kişilik haklarını korumak, hem de cinsel tacize uğramaması için gerekli önlemleri almakla yükümlü. İş Kanunu’nda ise mobbing ile ilgili özel bir düzenleme bulunmuyor.

BİLLUR ÖZGÜL/TARAF

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0