Görüş Bildir
Haberler
Efkan Ala: 'Bursa Saldırısını PKK'lı Eser Çali Gerçekleştirdi'

Efkan Ala: 'Bursa Saldırısını PKK'lı Eser Çali Gerçekleştirdi'

ATKN
01.05.2016 - 19:54 Son Güncelleme: 02.05.2016 - 18:55

Bursa'da 27 Nisan'da meydana gelen ve 13 vatandaşın yaralandığı saldırıya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Efkan Ala, 'Saldırı PKK üyesi Eser Çali tarafından gerçekleştirildi. Soruşturmada 6 kişi tutuklandı. Yeni gözaltılar olabilir.' dedi. Saldırıyı TAK isimli örgüt üstlendiğini duyurmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Bursa'daki canlı bomba saldırısının PKK üyesi, 1992 doğumlu Eser Çali tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Ala, soruşturma kapsamında 6 kişinin tutuklandığını hatırlattı ve soruşturmanın devam ettiği bilgisini verdi.

TAK üstlenmişti

Reuters, saldırıyı Türkçesi 'Kürdistan Özgürlük Şahinleri' olan Teyrêbazên Azadiya Kurdistan (TAK) örgütünün üstlendiğini duyurmuştu.

Ajansın haberine göre TAK, eylemi gerçekleştiren teröristin 'Asya Glidağ' kod adlı Eser Çali olduğunu açıklamıştı.

Açıklamada saldırıyı düzenleyen Eser Çali’nin 13 Kasım 1992 Iğdır doğumlu olduğu ve 'hedefe ulaşamadan yaşanan kaza nedeniyle bombanın patladığı' belirtildi...

TAK, 17 Şubat'ta Ankara'da 29 kişinin hayatını kaybettiği askeri servis araçlarına yönelik saldırıyı da üstlenmişti. Örgüt eylemi Seher Çağla Demir isimli militanlarının gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

Bakan Efkan Ala da Çağla Demir'in PKK kamplarında eğitim gördüğünü belirtmişti.

Bursa'da Tarihi Ulu Cami'nin batı girişi bölümünde, 27 Nisan'da bir kadın terörist üzerindeki bomba düzeneğini patlatmıştı. Olayda terörist ölmüş, civardaki 13 vatandaş yaralanmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6 kişi tutuklandı

6 kişi tutuklandı

Teröristin örgüt bağlantılarının ortaya çıkarılması amacıyla başlatılan soruşturma kapsamında Bursa, Mardin, Şanlıurfa, İzmir, İstanbul ve Afyonkarahisar'da 17 kişi gözaltına alınmıştı.

Bugün 17 kişiden 6'sı tutuklandı, 11 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kadın teröristin otobüs terminalindeki görüntüleri güvenlik kamerasına yansımıştı.

TAK hakkında

1993 yılında kurulan ve Türkçe karşılığı 'Kürdistan Özgürlük Şahinleri' olan Teyrêbazên Azadiya Kurdistan (TAK) örgütü Türkiye'nin özellikle metropolleri ile batı illerinde gerçekleştirdiği sabotaj, bombalama ve kundaklama gibi eylemlerle adını duyurmuştu.

Eylemlerini genellikle turistik bölgelerde gerçekleştiren örgütün MuğlaİzmirAntalya gibi şehirlerde gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti. Örgütün bugüne kadarki saldırılarında hem güvenlik görevlileri hem de siviller hedef alınmıştı.

PKK, TAK'ın kendisine bağlı bir örgüt olmadığını söylüyor. TAK da PKK'dan ayrılarak kurulmuş bir yapı olduğunu belirtiyor ancak iki örgütün organik bağlarını koruduklarına inanılıyor. TAK, ABD'nin de 'terör örgütleri' listesinde yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"TAK, PKK'nın üstlenmek istemediği eylemler için kullandığı bir yapılanma"

Gazeteci Ruşen Çakır, Ankara'da 28 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını TAK'ın üstlenmesinin ardından örgütün PKK ile ilişkisini değerlendirdiği bir video yayınlamıştı.

Örgütün üstlendiği eylemler

  • 22 Haziran 2010 tarihinde İstanbul Halkalı'da askeri personel taşıyan otobüse uzaktan kumandalı bombayla gerçekleştirilen ve dört asker ile bir sivilin hayatını kaybettiği saldırı

  • 31 Ekim 2010 tarihinde İstanbul Taksim'de 32 kişinin yaralandığı saldırı

  • 20 Eylül 2011 Ankara Kızılay’da 3 kişinin ölümüne 34 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırı

  • 23 Aralık Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönelik 1 temizlik işçisinin yaşamını yitirdiği havan saldırısı

  • 17 Şubat 2016'da 29 kişinin hayatını kaybettiği Ankara saldırısı

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Fazlı Erdem

cumhuriyet gazetesi tekbirle patlattı diyodu ne oldu lenin marşı söyleyerekmi patlatmış cumhuriyetin yine bombası patladı

Core I

Bok vardı. Esad'la savaş çıkarıp, ışid'e suriye'ye silah gönderip, milyonlarca insanın ölmesine sebep olmaya. Türkiye'yi ortadoğu ülkesi yapmaya, hergün bomb... Devamını Gör

yorumsuz

Avrupa kamuoyunun zerre umurunda değil bu patlamalar.Birkaç ay sonra ışıd yine avrupa'da bir yeri patlatırsa umarım bizim kamuoyumuz da bu dediklerimi unutma... Devamını Gör