Görüş Bildir
Haberler
Bu Eserlere Bakmadan Geçmeyin

Bu Eserlere Bakmadan Geçmeyin

Fatih UZUN
27.09.2014 - 19:49

Miro'dan Banks'ye, Ai Weiwei'den Anish Kapoor'a, Nuri Bilge Ceylan'dan Marina Abramovic'e dünya sanatının yıldız isimlerini İstanbul'a getiren Art Intentaional sanat fuarı Haliç Kongre Merkezi'nde açıldı. Cem Erciyes, pazar günü sona erecek fuarı gezdi ve dikkat çeken eserleri yazdı.

Duyarsız

Kaynak: http://duyarsiz.org/haber/bu-eserlere...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Artinternational bu yıl daha büyük, daha düzenli ve daha ilgi çekici biçimde karşımızda. Dünyanın dört bir tarafından 80 galeri, 400 sanatçının bin civarında eserini Haliç Kongre Merkezi’nin salonlarında sergiliyor ve satıyor. İçlerinde dünya sanatının önemli isimleri olduğu kadar tanıdığımız Türkiyeli sanatçıların en yeni işleri ve tabii ki çağdaş sanat adına ilginç keşifler var. Türkiyeli birçok sanatçı fuara kendilerini dünyada temsil eden yabancı galerilerle katılıyor.

Denizi sağınıza alıp kongre merkezinin sonuna kadar sabırla yürüyün. İki büyük giriş kapısından sondakini tercih etmek daha düzenli ve gittikçe iddiası artan bir güzergahta fuarı gezme imkanı veriyor. Fuar iki ana salon ve onu birbirine bağlayan ara salonlardan oluşuyor. İlk salon en iddialı yerli ve yabancı galerileri ağırlıyor. Ama dikkat, dip köşelere kadar mutlaka gidin yoksa mesela şakacı ve şaşırtıcı Çinli sanatçıların bulunduğu Galeri Paris Beijing’i ya da Selma Gürbüz’ün işlerinin yer aldığı Rampa’nın ikinci standını atlayabilirsiniz.

Nuri Bilge Ceylan

Fuarın sürprizlerinden biri Nuri Bilge Ceylan’ın büyük boy fotoğrafı. Dirimart Galeri fuardaki büyük standında Ceylan’ın daha önce fotoğraf kitabında yer alan işlerinden birinin büyük boy baskısını sergiliyor. Sanatçının yıl boyu Amerika ve Avrupa’daki film gösterimlerine sergilerle eşlik etmeyi tasarlıyorlar. Dirimart’ta Mısırlı sanatçı Ghada Amer’in resimleriyle birlikte Türkiye’de az bilinen heykelleri de var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Carlos Aires

Küratörler onu iyi tanıyor ama bilmeyenler Carlos Aires’le mutlaka tanışmalı. Barcelona’dan gelen ADN Galeri’nin standındaki ‘Felaketler Serisi’ müthiş. Dünyanın her yerinden banknotları oyup içlerine para hırsının sebep olduğu felaketlerin, savaşların medyadan alınmış fotoğraflarını koymuş. Çok sayıda Türk parası olduğunu ve içlerinde Gezi olaylarından görüntüler olduğunu söylemekle yetinelim... Bienale layık işler.

Galeri Zilberman’da Azade Köker’in dört yılda tamamladığı Devşirme adlı işi sergileniyor. Sanatçı Osmanlı’daki devşirme sistemini bir minyatürden çıkarak ele almış. Ama çocuklarını ‘büyük adam olacak’ diye biraz da sevinçle yollayanların aklını sorgulayan tersten bir bakışla…

AYŞE ERKMENDEN GÜMÜŞ DESEN

Galeri Mana’da Türkiye güncel sanatının en önemli isimlerinden ikisinin Ayşe Erkmen ve Sarkis’in işleri var. Erkmen 2011 Venedik Bienali’nde Türkiye’yi temsil etmişti, 2015’te de Türkiye pavyonunda Sarkis yer alacak. Erkmen’in duvar levhalarından oluşan iki işi, som gümüşten Desenler ile renk kataloglarından esinlendiği Pantone’u tabii ki çok ilgi çekici. 

Sabancı Müzesi’ndeki Miro sergisinden çok etkilendiğiniz ve sanatçının bir eserini almak istiyorsanız ve tabii ki bütçenize güveniyorsanız Galeri Lelong’a bir bakın. Türkiyeli sanatçı Ramazan Bayrakoğlu’nun yeni işleri de burada. Ama daha fuar açılır açılmaz biri satılmıştı, diğeri de bugüne kalır mı bilmem.

BANKSY HAKKINDA AZ BİLİNEN GERÇEK

Banksy’nin sadece gizemli duvar resimleri yaptığını sanıyorsanız mutlaka Londra’dan Andipa Gallery’e uğrayın. Çünkü 50 cm. boyutlarında gayet alınıp satılabilir iki tuval resmi orada sergileniyor. Tam bir şöhretler karması olan bu galeride Turner ödülle Grayson Pery’nin bir vazosu da Matisse baskıları da Damien Hirst resimleri ve Peter Burke heykelleri de hep beraber izleyiciyle buluşuyor.

İranlı ünlü sanatçı Shrin Neshat’ın fotoğraflarının hemen yanında sergilenen video, kocası Shoja Azari’ye ait. Neshat kadar ünlü olmayan Azari, Shahram Karim adıl sanatçıyla birlikte bir tür anime resim yapmış. Karanlık odada dalgaların kıpırdadığı, bulutların aktığı bir manzara izliyorsunuz.

TANER CEYLAN’A BAKMAK CESARET İSTER

Taner Ceylan’ın Altın Çağ adlı yeni serisini fuarda göreceğimizi biliyorduk ama Ay Teni (Moon Skin) adlı resminin ne kadar cürretkar olduğunu öğrenmek için fuara gitmek gerekiyormuş. Kalın yaldızlı çerçevesinin içinde romantik bir manzaranın içinde bir satire oral seks yapılıyor. Tabii ki Ay Teni’nin de yine homo erotik mükemmel bir bronz heykel olan Ay Masalı’nın da fotoğraflarını burada yayımlayamıyoruz…

Sanat piyasasının ünlü galerilerinden Lisson’da Marina Abromovic’in AA-AAA adlı 197 tarihli performansının videosunu mutlaka görün. Abromovic ve arkadaşı birbirlerinin yüzüne bağırıyor. Ünlü Ai Weiwei’de burada. Ama koridordaki tel askılara bakmakla yetinmeyip içeri girin ve sanatçının mermer gaz maskesi heykelini de mutlaka görün. 

ANSEN ÜÇÜNCÜ BOYUTA GEÇMİŞ

En sürprizli işlerden biri de Ansen’in. Sanatçı bu kez 3 boyutlu işler yapmış. Aslında üç boyutlu gözlük olan bir karnaval maskesini takıp işin içindeki tuhaf yaratıklardan biri gibi resmin karşısına oturmak da mümkün. Resim, müzayede aleminin tuhaflıkları üstüne. Yani piyasa eleştirisi söz konusu… 

Perşembe günkü VIP açılışında Türkiye’nin ve dünyanın bütün önemli koleksiyoncuları fuarı gezdi. Park alanının büyük ve lüks arabalarla dolduğu gün, rehber eşliğinde fuarı gezen yabancı sanatsever grupları da vardı. Daha kapıların açılmasından bir saat sonra bazı eserler satılmıştı bile. Mesela İsveçli galeri Andersson/Sandstöm’ün iddialı sanatçısı Assa Koupi’nin bronz heykel serisi gibi… Fuarı düzenleyen İngiliz kökenli Angus Montgomery firmasının galericileri pek memnun eden uluslarası bağıntıları ilk günden kendini göstertermiş oldu. 

TÜRKİYELİ GALERİLERİ ATLAMAYIN

Türkiyeli galerilerden Pi Artworks’de Volkan Aslan’ın neonlarını, Ankara Nev’deki Necla Rüzgar’ın resimlerini, Galeri Non’da Extramücadele’yi, Rampa’da Servet Koçyiğit’in Duvar adlı işiyle Hüseyin Bahri Alptekin’i ve Art Sümer’de Gözde İlkin’in kumaş üstüne ipliklerle yaptığı harika resimleri mutlaka görün.

HER ŞEY PİYASA DEĞİL

Fuar alanında bağımsız projeler de var. En önemlisi Başak Şenova’nın hazırladığı ‘Amnezi Salgını’ başlıklı video seçkisi. Ayrıca ticari olmayan kurumların büyük konferans salonunun sahnesine stand kurup kendilerini tanıttıkları Alternatifler bölümü de dikkate değer. Bu arada fuar alanında şair Lale Müldür’ü görürseniz şaşırmayın çünkü deli dolu filmi Azılı Yeşil’in yeni sahnelerini fuar sırasında çekecek. Fuara özel hazırlanmış canlı performanslar, grafik enstalasyonları ve kısa film gösteren ekranlar da beklemediğini anda karşınıza çıkabilir. SPOT’un düzenlediği söyleşi programında sanat dünyasını sorgulayabilir, Ülker’in çocuk atölyesine çocuğunuzu emanet edebilirsiniz. 

TAM 30 ÖĞRENCİ 15

Fuar bugün saat 12:00’den 20:00’ye, Pazar günü ise yine 12:00’den 18:00’e kadar görülebilir. Biletler tam 30 öğrenci 15 TL.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
3
1
1
1
0
0