Görüş Bildir
Haberler
Bu Animasyon Küresel Isınmanın 166 Yıllık Çarpıcı Artışını Gözler Önüne Seriyor!

etiket Bu Animasyon Küresel Isınmanın 166 Yıllık Çarpıcı Artışını Gözler Önüne Seriyor!

Kadijah Whomanity
10.05.2016 - 17:24 Son Güncelleme: 11.05.2016 - 15:37

Konu küresel ısınma olunca durumun aciliyetini ve önemini yansıtmak zor. İngiliz iklim bilim insanı Ed Hawkings çarpıcı bir animasyonla küresel ısınmanın izlediği artışı anlatıyor.

Özellikle 2016 yılının ilk üç ayındaki küresel ısınma hareketlenmeleri o kadar fazlaydı ki, kayıt alınmaya başlanan tarihten beri en yüksek değerlere ulaşıldı. Her ne kadar El Nino'nun bu iklim değişikliğinde büyük payı olmuş olsa da, günümüzdeki küresel ısınmanın büyük bir kısmını, özellikle Sanayi Devrimi öncesi değerleriyle karşılaştırıldığı zaman, sera gazı emisyonları oluşturuyor.

Reading Üniversitesi'nden Ed Hawkins; İngiltere Meteoroloji Merkezi Hadley Centre'dan aldığı verilerle çarpıcı bir animasyon  hazırladı.

Kaynak: http://www.slate.com/blogs/future_ten...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1850 - 2016 yılları arasında kaydedilen küresel ısı değişikliği.

İlk göze çarpan nokta, son yıllarda giderek hızlanmakta olan ısı yüksekliğini gösteren ve dışa doğru büyüyen dairesel çizgiler. Bu yıl sıcaklıklar sanayileşme öncesine 1.5 derece daha fazla olarak ölçüldü ve bu farkın 2 dereceye yaklaşıyor olduğu da rahatlıkla görülebiliyor.

Hawkins bu animasyon fikrinin, çalışma arkadaşı ve Hükümletlerarası İklim Değişikliği Paneli üyesi Jan Fuglestvedt'dan geldiğini söylüyor.

Fuglestvedt, daha önce Hawkins'in yaptığı bu animasyonu görüp, spiral bir versiyonunu yapmayı önermiş.

Fuglestvedt, daha önce Hawkins'in yaptığı bu animasyonu görüp, spiral bir versiyonunu yapmayı önermiş.

Geçtiğimiz yıl Paris iklim görüşmelerinde de bahsedilen 1.5 derecelik ısı artışı küçük okyanus adalarının yok olması ve burada yaşayan küçük toplumları zorunlu göç riskine sokuyor. Bunun bir işareti de son bir kaç ayda Dünya'nın farklı yerlerindeki mercan resiflerinin yok oluşu. 

Sanayileşme öncesi yılların nasıl tanımladığına bağlı olarak, insanlık zaten önümzdeki 15 yıl içerisinde bu farkı 2 dereceye çıkartacak şekilde yaşamaya devam ediyor.

Bunun asıl sebebi okyanusların atmosfer ısısını daha yavaş alması. Bu tür ısınmaların sonucunda ise Kuzey Kutbu'nda hiç buz görmediğimiz günler gelecek.

Bunun asıl sebebi okyanusların atmosfer ısısını daha yavaş alması. Bu tür ısınmaların sonucunda ise Kuzey Kutbu'nda hiç buz görmediğimiz günler gelecek.
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dairesel animasyona bakıldığında, Hawkins şöyle diyor: 'Değişikliğin hızı açıkça ortada, özellikle de son 30 - 40 yılda, fazla karmaşık bir yorumlamaya gerek yok'. 

Kaliteli görsel canlandırmalar malesef bizim küresel ısınma konusunda yaptıklarımızı hızlandırmıyor. Fakat belki de bu tür basit ve derinlemesine yapılmış animasyonlar durumun ciddiyetini anlatmaya yardımcı olur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
308
189
119
21
14
14
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Cako Bey

Küresel ısınmanın sebebi kutup ayılarının mangal yapmasıdır yalan yanlış bilgiler vermeyin amk..

itsasin

ülkelerin nüfusları sabit olmalı.artan nüfus sadece kıtlık getirecektir.sonumuz bakteriler gibi olacak.

feyk

bireysel anlamda insan zekasini, basarilarini ne kadar ovsek de, toplumsal anlamda bir bakteri kolonisinden cokda zeki degiliz. ayni davraniz kaliplarini ser... Devamını Gör

birisi

2000 den sonra resmen anasını sikmişiz.