Görüş Bildir
Haberler
BM Güvenlik Konseyi'nden Rus Tasarısına 'Hayır'

BM Güvenlik Konseyi'nden Rus Tasarısına 'Hayır'

Türkiye’nin Suriye’ye girmeye hazırlandığını öne süren Rusya, BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı. Rusya, Türkiye’nin kara harekatı yapmaması ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması yönünde Güvenlik Konseyi’nde karar alınmasını talep etti. Tasarı dün öğleden sonra BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine geldi ancak veto yetkisi bulunan Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İngiltere’den destek görmedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni Cuma akşamı acil toplantıya çağırdı. Rusya Dışişleri, toplantı çağrısının sebebini 'Türk hükümetinin Suriye'de muhtemel kara operasyonuna dair açıklamalarını' tartışmak olarak açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü Maria Zakharova, resmi internet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamada, Rusya'nın bir güvenlik konseyi kararıyla Suriye'nin egemenlik haklarına zarar verecek davranışları durdurmayı planladığını söyledi.

Rusya’dan “Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı” çağrısı

Al Jazeera'nin ulaştığı taslak karar metnine göre Rusya, Suriye’ye yönelik bir kara harekâtı tehlikesi olduğunu vurgulayarak BMGK ülkelerini buna karşı ortak tavır almaya çağırdı. Aynı zamanda isim vermese de Türkiye’yi kastederek ‘komşu ülkelerden yapılan devamlı top atışlarının’ durdurulması çağrısında bulundu.

Türkiye, 13 Şubat’tan bu yana aralıklarla Suriye’nin kuzeyindeki PYD ve onun askeri kanadı olan YPG hedeflerini, angajman kuralları çerçevesinde top atışlarıyla vuruyor. PYD’nin Rus hava bombardımanının desteğiyle Suriyeli muhaliflerin yer aldığı Mare, Azez bölgesinde ilerlemesini ülkenin kuzeyinde PYD’nin bir koridor oluşturmasını kabul etmeyeceğini söylüyor. Başbakan Davutoğlu, aynı bölgede PYD’nin ele geçirdiği Minak Havaalanı için de ‘Çekilmezlerse o havaalanını kullanılamayacak hale getiririz’ demişti.

30 Eylül’den bu yana hava bombardımanlarıyla Suriye sahasına aktif olarak dâhil olan ve bu bombardımanlarda Esad rejimini korumak ve YPG’nin ilerleyişini desteklemek için çoğunlukla ılımlı muhalifleri hedef alan Rusya, taslak metinde ‘Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı’ çağrısı da yaptı.

ABD'den Rusya'ya tepki

ABD'den Rusya'ya tepki

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın talebi üzerine gerçekleştirilen kapalı toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Konsey'e yeni bir tasarı getirdiğini söyledi. 

Rusya'nın yeni karar tasarısıyla tüm dünyanın dikkatini başka yöne çekmeye çalıştığını dile getiren Power, 'Rusya, üzerinde hepimizin uzlaşmaya vardığı 2254 sayılı karar tasarısını uygularsa bu çok daha iyi olur' dedi.

BMGK'da 18 Aralık'ta kabul edilen 2254 sayılı kararda, Suriye'de siyasi geçiş süreci için ocak ayı ortasına kadar ateşkesin sağlanması, yeni anayasa ve seçimler için çalışmalara başlanması ve insani yardımların tüm bölgelere ulaşmasının sağlanması kabul edilmişti.

"Türkiye tek başına hareket etmeyecek"

"Türkiye tek başına hareket etmeyecek"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik ise Rusya’nın iddialarını yalanlayarak; “Türkiye, ortak bir harekat ya da Güvenlik Konseyi’nin veya parçası olduğu uluslararası koalisyonun kararı olmaksızın Suriye’ye karadan girmeyecek. Eğer olacaksa, bu ortak bir harekat olmalı. Türkiye’nin kendi başına yapacağı bir operasyon olmayacak.” dedi.

Reuters, Al Jazeera ve EuroNews

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
61
24
8
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ercan

neden kongo neden japonya veya neden izlanda değilde rusya bu kadar çıldırmış bi vaziyette suriyede suriye diyip duruyor ? rusyaya ne oluyor ?

Pasif Kullanıcı

bölgedeki müttefiklerinden biri çünkü

nebusimdi

Yüzsüzlüğün ve pişkinliğin tecessüm etmiş hali.