Görüş Bildir
Haberler
Birey Olduğunu İspatlamaya Çalışan Çocuğun Yaşattırdığı 14 Sıkıntı

Birey Olduğunu İspatlamaya Çalışan Çocuğun Yaşattırdığı 14 Sıkıntı

diazepam
29.01.2015 - 15:33 Son Güncelleme: 29.01.2015 - 15:58

Hamdi Bey'den bize ulaşan kısa mektupla içeriğimize giriş yapıyoruz.

Hamdi Çelen, 35, İstanbul...

Ergenlik dönemi falan hikaye diyorum dinleyen yok, çocuk denen canlının 4-5 yaşındaki halinden Allah esirgesin hepimizi. Ergen olsa ağzına iki tane vurabiliyorsun, odana çık cezalısın diyebiliyorsun, okuldan alıp sanayiye işe verebiliyorsun. Oysa birey olduğunu farkına varmaya başlayan ve bunu ispat çabasına girişen 4 yaşındaki tuhaf şeye ne yapacaksın? Dövsen dayaktan anlamıyor, rencide etsen umurunda olmuyor, e zaten iş başı yapacak durumda değil, mal gibi saçma sapan azarlarla, inatlaşmalarla ömrünü yiyor fark edemiyorsun. 

Bu çocuk psikologlarının da kendi çocukları falan yok sanırım ya da doğduğu andan itibaren öyle bir yetiştiriyorlar ki çocuk birey olduğunu fark edene kadar üniversite yaşına gelmiş oluyor. Arkadaş birey olduğunu fark etmek ne kadar zor olabilir ki? Hadi diyelim bunun farkına vardın bir de neden bana ispatlamaya çalışıyorsun ki? Lan daha dün s.çtığım b.ksun 35 yaşındaki adamla neyin yarışını yapıyorsun, neyin mücadelesini veriyorsun? Ben senin birey olduğunu kabul etmeye hazırım, çık gel, 'anne, baba ben birey oldum' de, 'aha bunlar da kurallarım' de oturalım konuşalım. İllaki uzlaşmaya varırız, ama bireyliğimi ispat edeceğim diye perdeye mürekkep dökmek, halıya sıçmak da neyin nesi? 

Psikologa gidiyorsun “doktor bey bu çocuk halıya sıçıyor” diyorsun, “bu yaşlarda normal birey olduğunun farkına varıyor ve bunu size ispat etmek istiyor” diyor. Ya Allah aşkına halıya sıçmak neyin ispatı? Birey oldum diye halıya sıçan yarın ergen olunca ağzıma sıçmaz mı? bunun bir çaresi olmamalı mı? O birey olacak ceremesini ben çekeceğim, halıdan bok kazıyacağım. 

Arkadaş puro-penis ilişkisi aklıma yatıyor da, birey olmak-halıya sıçmak ikilisini bir türlü denk düşüremedim kafamda. Doktorda sıkıntı var sanırım, ben yine annemin öğütlerine döneyim anasını satayım. Şunca yıllık bireyim, bir kere halıya sıçmak gelmedi aklıma arkadaş!!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Üç yaşına gelen çocuk artık kendini ifade edebildiği için birey olarak kabul edilir.

2. Kendini birey olarak görmeye başlayan çocuk sınırlarını çizmek, kendini kabul ettirmek isteyecektir.

3. Bu evrede her konuda sizinle inatlaşma içine girecek,

4. Koyduğunuz kurallara uymak istemeyecek,

5. Kendisi istemiş olsa dahi, yerine getirdiğiniz bir isteğine hayır diye cevap verecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Eğer çocukta aklınıza yatmayan, "bunu niye yaptı ki şimdi?" dediğiniz bir davranış varsa bilin ki birey olduğunu ispat çabasıdır.

7. Bu evrede sizin başkalarıyla konuşmalarınızı bölecek, telefonda sizi konuşturmayacak, evin içinde bağırarak gezecektir.

8. Artık onları "ben öyle istediğim için" gibi bir sözle kandıramazsınız.

Neden yaptığınızı, bunun sonucunda ne olacağını, vs. açıklamak zorundasınız.

9. Kesinlikle inatlaşmaya girmeyin, tutturmasına izin vermeyin, o kazanacak siz üzüleceksiniz.

10. Hırçınlığın ne demek olduğunu anlamanıza çok az kaldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Çok temkinli ve akıllı davranmalısınız, yanlışlarınızı, tutarsızlıklarınızı, çelişkilerinizi çok güzel yakalar ve bunu size karşı kullanır.

12. Diğer insanların yanında sizi rezil etme çağındadır, başka insanlarla birlikteyken onunla ilişkinizde daha dikkatli olun.

-Oğlum büyüyünce doktor olacak, değil mi Emre?

-O senin fikrin, ben doktor olmayı düşünmüyorum.

13. Onu odasına yollayıp, yaptığı şeyi düşünmesini ve özür dilemek isterse salonda onu beklediğinizi söylemek sadece Amerikan filmlerinde işe yarıyor.

14. Ona kılık kıyafet alacaksanız yanınızda olmasını ve onun seçmesini sağlayın, yoksa giymemek için direnecek sizi ağlatacaktır.

Bonus - Sizin tutum ve davranışlarınızın birebir taklit edildiğini unutmayın. Sizinle inatlaşsa da sizi taklit etmekten de geri durmaz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
11
5
3
2
2
1