Görüş Bildir
Haberler
Bir Sonraki İş Görüşmeniz İçin 9 Basit Beden Dili Taktiği

Bir Sonraki İş Görüşmeniz İçin 9 Basit Beden Dili Taktiği

Atılım
18.11.2014 - 17:50 Son Güncelleme: 18.11.2014 - 18:21

Omuzlara yüklenmek yalnızca iş hayatında ilerleme kaydetmek anlamına gelen bir metafor değildir. Aynı zamanda bir iş görüşmesinde iyi bir beden dili sergileyebilmek için uygun bir yoldur.

İş görüşmeleri, kötü şöhretleriyle bilinen ip cambazlıklarıdır. Kendinden emin görünmek istersiniz ama çok da rahatsız edici olmak değil, zeki ama çok bilmiş değil. Dengeyi bulmaya çalışmak, bir yandan da işi neden hak ettiğinizi açıklamaya çalışmak yeterince zor bir iş. Peki ya beden diliniz bu konuda size yardım edebilirse?

Kariyer uzmanları, vücut hareketini bir kişinin karakterini belirleme konusunda bir yol olarak uzun zamandır analiz ediyor. Hangi tip hareketlerin iş görüşmelerinde önemli olduğunu belirlemek adına beden dili uzmanı olan Dr. Lillian Glass (kitabı Vücut Dili Avantajı’nda bu tip taktiklere değinmektedir), bir beden dili uzmanı ve SNAP- İlk İzlenimlerden Yararlanmak, Vücut Dili ve Karizma’nın yazarı Patti Wood ve en son kitabı Flörtleşmenin Beden Dili 2012’de yayımlanan beden dili uzmanı Tonya Reiman ile konuştuk.

Kaynak: http://mashable.com/2014/11/17/body-l...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sandalyenize tamamen yaslanın.

1. Sandalyenize tamamen yaslanın.

Düz oturun ve sırtınızı sandalyenize yaslayın. Glass’ın önerdiği ilk nokta bu; öz güvenin ve kendinden emin görünmenin en kesin sinyali. Doğuştan kamburluğunuz varsa başınızın üzerinden sizi yukarı çeken bir ip varmış gibi davranın.

2. Direkt göz temasına girmeyin.

Glass’a göre, bunun yerine ‘direkt yüz temasına’ girin. İlgili ve konuya hakim göründüğünüzü belli etmenin daha etkili bir yolu, her iki saniyede bir kişinin yüzünün farklı yerlerine bakmaktır. Gözlerden, burna, ağza doğru bir rota çizin ki görüşmeyi yapan kişinin gözlerine takılıp kalmayasınız.

3. Konuşurken ellerinizi hareket ettirin.

3. Konuşurken ellerinizi hareket ettirin.

Eğer ellerinizle ne yapacağınızı bilemiyorsanız konuşurken onları hareket ettirmeye başlayın. “Çok gergin olduğunuzda ellerinizi saklama ihtiyacı duyarsınız, çünkü elleriniz yaşadığınız gerginliği ele verir” der Wood bir röportajında. Ellerinizi saklamak şüpheci bir davranış olarak algılanabilir.

4. Avuç içlerinizi gösterin.

4. Avuç içlerinizi gösterin.

Avuç içlerinizin açık olması dürüstlüğü ve konuya hakimiyeti gösterir. Wood’a göre limbik beyin pozitif olanı seçer, bu da görüşmeyi yapan kişiyi rahatlatır.

“El sıkışmamızın nedenlerinden biri de budur; açık avuç içini göstermek” der Wood. “Bu, hayatta kalma içgüdüleriyle çok ilgilidir… Eğer avuç içini açık görmezsek mekanizmamız devreye girer.” Glass’a göre genel olarak, açık avuç içleri gibi yukarıya dönük beden dili, gülümseme ve düzgün duruş sizi enerjik gösterir.

5. Ayaklarınız yere tam bassın.

5. Ayaklarınız yere tam bassın.

Wood ve Reiman ayakları yere tam basma konusunda hemfikirler. Kadınlar bacak bacak üstüne atmak yerine ayak bileklerinden çapraz bir oturuş sağlamalıdır, çünkü bu onlara gerekli olduğunda fark ettirmeden pozisyon değiştirme imkanı sağlayacaktır.

Ayakları yere tam basmanın bilimsel faydaları da vardır.

“İki ayağınız da yere basmadığı takdirde oldukça karmaşık soruları cevaplandırmak imkansız olmasa da hayli zordur,” der Wood . “Bunun, limbik sürüngenimsi beyinle neokorteks beyin arasında gidip gelmeyi sağlayan bir etkisi var.”

Daha basit bir ifadeyle, yere basan ayaklar yaratıcı düşünceyle oldukça karmaşık mantıksal düşünce arasında gidip gelmenize olanak sağlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yürüyüşünüz üzerinde çalışın.

6. Yürüyüşünüz üzerinde çalışın.

Wood’a göre görüşmeyi yapan insanlar genellikle sizi gördükleri ilk 10 saniye içinde sizi işe alıp almama konusunda bir yargıya varırlar. Odaya girdiğinizde nasıl yürüdüğünüz bu yargıyı etkileyen bir parçadır.

“Omuzlar arkaya çekilmiş, boyun uzatılmış, her bir adım aşağı yukarı bire iki adım genişliğinde olmalıdır,” der Reiman. “Direkt olarak görüşme yapacağınız kişiye doğru yürüyün, tüm bedeniniz o yönde olmalıdır. Göz temasını sürdürün ancak ara sıra odağınızı değiştirin.”

7. Derin nefes alın, soluk verirken konuşun.

7. Derin nefes alın, soluk verirken konuşun.

Görüşme sırasında sinirleri rahatlatmanın bir yolu düzgün nefes alıp vermektir. Reiman, Wood ve Glass’a göre görüşme sürecinin önemli bir parçası olarak nefesinize odaklanabilirsiniz. Glass’a göre görüşmeyi yapan kişi soru sorarken nefes alın, nefesinizi verirken çıkan havayı takip ederek cevap verin.

“Derin nefes alıp vermek parasempatik tepkimizi devreye sokar, bu da bizi sakinleştirir,” der Reiman. Görüşmeden önce 10 derin diyafragmatik nefes almayı önerir, bu “kalp hızımızı, kan basıncımızı ve stres hormonu düzeyimizi yavaşlatır.”

8. Dinlerken başınızı sallayın.

Göz ve yüz temasının yanında, dinlerken başınızı sallamak konuya katılım sağladığınızı göstermenin bir yoludur. “Söyleneni takdir ettiğinizi ve keyifle dinlediğinizi belli etmek için ara sıra başınızı sallayın,” der Reiman.

9. Omuzlarınıza yüklenin.

9. Omuzlarınıza yüklenin.

Omuzlara yüklenmek bir konuşma sırasında yapılacak doğal bir şeydir, der Wood. Reiman da aynısını savunur – hafifçe öne doğru eğilmek (omuzlarınızı geride ve aşağıda tutup, göğsünüzü yukarı çekerek) konuya olan ilginizi gösterir.

“Duruşunuz sözsüz iletişiminizin ayrılmaz bir parçasıdır.”

BONUS: Telefon görüşmeleri için…

BONUS: Telefon görüşmeleri için…

Eğer yüz yüze görüşme olanağınız yoksa, Wood ayağa kalkıp, telefon görüşmesini yürüyerek yapmanızı öneriyor. Tıpkı ayaklarınızı yere basmak gibi bu da beyninizin “sağ ve sol lobları arasında denge sağlamaya” yardım eder, cevaplarınızın daha kesin olmasını sağlar.

Örnek iş görüşmesi olabilir belki: https://www.youtube.com/watch?v=KbXFu2m4Q34

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
8
7
3
2
2
1