Görüş Bildir
Haberler
Dokuz Saatlik Rehine Krizi: Savcı Selim Kiraz Hayatını Kaybetti

Dokuz Saatlik Rehine Krizi: Savcı Selim Kiraz Hayatını Kaybetti

ATKN
31.03.2015 - 13:54 Son Güncelleme: 01.04.2015 - 09:55
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çağlayan Adliyesi'nde yaşanan rehine kriziyle ilgili açıklama yapan İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, rehin alınan Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın yaralanarak hastaneye kaldırıldığını, iki eylemcinin ise polis tarafından öldürüldüğünü bildirdi. Hastaneye kaldırılan Savcı Mehmet Selim Kiraz kurtarılamadı. 

Savcı Kiraz'ın ameliyata alındığı hastaneden yapılan açıklama şöyle: 

'Yapılan bütün müdahalelere rağmen savcımızı kaybettik. Geldiğinde solunum ve kalbi durmuştu. Geri döndürme çalışmaları başarısız oldu. Beyni ve göğsüne 1 saat cerrahi müdahalelerde bulunduk ama savcımızı kaybettik, başımız sağolsun.'

Emniyet Müdür  Selami Altınok'un ise yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada

'6 saat boyunca gerek emniyet teşkilatı gerek Cumhuriyet Başsavcılığımız, iletişim kanallarını açık bırakmak suretiyle, bütün görüşmeleri yapmış, bu arada İstanbul barosu başkanımız Ümit Kocasakal da bu iletişim kanallarının kurulmasında adli ve emniyet teşkilatına yardımcı olmuştur.

6 saat boyunca sabırla, metanetle ve bütün güvenlik önlemlerini almak şartıyla yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda maalesef teröristler, telefonla iletişim kurulduğu bir anda rehin almış oldukları savcımızın odasından silah seslerinin gelmesi üzerine emniyet birimlerimiz odaya operasyon yapmışlardır.

Bütün iletişim kanallarının kullanılmasına rağmen silah sesleri üzerine yapılan operasyon sonucunda başsavcımız Mehmet Selim bey ağır yaralı olarak hastanededir, operasyon sonucu 2 terörist de ölü olarak ele geçirilmiştir.' dedi.

6 saat boyunca neler yaşandı?

6 saat boyunca neler yaşandı?

Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz İstanbul Çağlayan Adliyesi'ndeki odasında silahlı bir grup tarafından rehin alındı. İçeriden silah sesi duyuldu. Odanın bulunduğu koridor boşaltıldı, takviye polis kuvveti çağrıldı.

Terörle mücadele ekipleri ve özel harekat polisleri altıncı kattaki odanın çevresini abluka altına aldı. İstanbul Emniyet Müdürü Selimi Altınok da adliyeye geldi. Koridorda bulunan olayı takip eden başsavcıvekilleri ile hakim ve savcılar polisler tarafından koridordan çıkarıldı. .

Sami Elvan: Kimsenin burnu kanamasın

Berkin Elvan'ın ailesinin Twitter hesabından, baba Sami Elvan adına, 'Kimsenin burnunun dahi kanamasını istemiyorum. Sadece adalet istedim bugüne kadar ve sadece adil bir yargılama istiyorum' mesajı paylaşıldı.

Girişler kapatıldı

Adliye'ye girişler kapatıldı, asansörler de durduruldu. Adliyedeki diğer katlardaki memurlar da odalarından çıkarıldı.

Eylemcilerin kendileriyle görüşecekler arasında yer almasını istedikleri İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal adliyeye geldi.

Berkin Elvan'ın avukatı Ebru Timtik de koridora gelerek polislerle bir süre görüştü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DHKC örgütüne yakın bir internet sitesinde, savcının rehin aldındığı, talepler yerine getirilmediği takdirde savcının öldürüleceği yazıldı. 

Örgüte yakın internet siteleri ve sosyal medya hesaplarında da savcının odasından fotoğraflar yayınlandı. Fotoğraflarda savcının kafasına silah dayandığı görülüyor. 

DHKP-C militanlarının talepleri şöyleydi:

1-Berkin Elvan’ı katleden polislerin canlı yayına çıkarak itirafta bulunmaları…

2-Polislerin Halk Mahkemelerinde yargılanmaları…

3-Bugün kadar, Berkin Elvan için yapılan eylemlere katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan, işten atılan, tutuklanan herkesin suçlamalarının kaldırılması…

4-Bu üç saatin ardından güvenli bir şekilde ayrılmalarının sağlanması…

5-Oluşturulacak bir heyetle iletişim Kurmak… Oluşturulacak heyette bulunmasını istedikleri kişiler: Ümit Kocasakal, Sezgin Tanrıkulu, ÇHD’den bir avukat, Halk Meclislerinden bir kişi, Haziran Şehitleri Aileleri ve TAYAD'lı Aileler...

Mirgün Cabas'ın tartışılan tweeti

Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan'ın mesajı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Kiraz'ı rehin tutan eylemcilerin fotoğraf ve video paylaştıkları hesap, Twitter tarafından askıya alındı.

DHKP-C'liye telefonla ulaşıldı

DHKP-C'liye telefonla ulaşıldı

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan DHKP-C'liler Radikal'e konuştu.

Telefonda soruları yanıtlayan DHKP-C'li, şüpheli polis ya da polislerin adlarının açıklanması ve bu kişilerin canlı yayında suçlarını itiraf etmesi koşuluyla eylemlerine son vereceklerini söyledi.  

Şu andaki durum nedir, yetkililerle görüşmeleriniz devam ediyor, değil mi?

Evet, görüşmeler devam ediyor. Son görüşmeler bunlar. Çok az kalmış durumda. Çünkü ülkeye yayın yasağının getirildiğini duyduk. Böyle bir bilgi geldi bize. Onun dışında bizi aramaya çalışanların telefonlarının engellendiği noktasında bir bilgi geldi. Biz de bu konuda çok net şekilde kararlı olduğumuzu söyledik. En son şunu söyledik: Berkin’in katilinin açıklanmasını söyledik.

Talebiniz bu mudur sizin?

Yani şöyle. En başta saydığımız taleplerimiz vardı. O taleplerden vazgeçmiş değiliz elbette. Ama verdiğimiz üç saatlik süre doldu zaten. Bu sürenin aşmasının nedeni de, heyetin geç gelmesiydi ve daha sonrasında basın açıklaması istemiştik. Valilik bunu yaptı. O yüzden süreyi uzattık, görüşmelere devam ettik. Yoksa üç saatlik süre dolduğunda savcıyı cezalandıracağımızı söylemiştik. O açıklamadan sonra görüşmeler devam etti. En son Sami Elvan’la görüştüğümüzde o katil polisin isminin açıklanması gerektiğini söyledik. O da bu konuda girişimde bulunacağını söyledi. Şu anda ondan gelecek telefonu bekliyoruz.

Sizin en temel talebiniz bu, anladığımız kadarıyla, öyle mi?

İlk başta bu ama…

Bu karşılandığı takdirde eyleminize son vereceksiniz diye anlıyorum. Yanlış mı anlıyorum?

Bu karşılandığı takdirde o kişiler bu kez canlı yayına çıkıp suçlarını itiraf edecekler. Herhangi bir isim de verebilirler ama biz bundan emin olamayız. O yüzden o isimlerin halkın karşısına çıkıp canlı yayında suçlarını itiraf etmelerini istiyoruz. Daha sonra tabii ki o suçun cezası neyse halk tarafından halk mahkemesinde o suçun cezasının verilmesini istiyoruz. Bunlar sağlanırsa eğer… Tabii bir de üçüncü talebimiz vardı: Berkin Elvan için adalet isteyenlere soruşturmalar açıldı. O soruşturmalar iptal edilecek dedik. O talebimiz de duruyor hala. Biz şu anda aşama aşama gidiyoruz, ilerletmeye çalışıyoruz. İlerletip ilerlememek onların elinde. Eğer isterlerse devam edecek ve belki bu mesele çözülmüş olacak ama işi yokuşa sürerlerse, oyalamaya çalışırlarsa ya da açıklamazlarsa savcının canından vazgeçmiş olacaklar. En son aşama budur yani.

Silah savcıya mı, size mi ait?

Hayır hayır, silah bize ait. Silah bizim silahımız. Silahımızla girdik buraya.

Binaya nasıl girdiniz?

Hiç zorlanmadık. 

İki ya da üç kişi olduğunuz yönünde farklı iddialar var. Kaç kişi olduğunuza dair tam olarak sayı belirtiyor musunuz?

Yok, sayı vermiyoruz.  

Savcı beyin sağlık durumu nasıl acaba?

Sağlık durumu iyi.

Savcı beyle görüşme imkanımız var mı?

Hayır, şu anda görüşme durumu yok. Sesini zaten dinlettik, kendisi konuştu birkaç defa görüştüğümüz kişilerle, emniyetten bir yetkiliyle, bir savcıyla, başsavcıyla görüştü kendisi.

Bizim görüşmemiz mümkün müdür?

Yok, şu an öyle bir görüşme yaptırmayacağız.

Ailesiyle görüştü mü?

Hayır, görüşmedi.

Sahte avukat kimliği ile girmişler

Sahte avukat kimliği ile girmişler

Al Jazeera'nin savcılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan ve öldüren saldırganlar, güvenlik kamerası kayıtlarına göre C kapısından adliyeye girdi. Girişte iki kişi sahte avukat kimliği kullandı. Görüntülerde saldırganların koltuğunun altında cübbe olduğu görülüyor. Cübbenin içinde silah olduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

Savcılık kaynakları eylemcilerin Savcı'nın odasında iki adet bomba yerleştirdiğini de belirtti. Bombalardan biri saldırganlar tarafından çatışma esnasında patlatıldı. Diğeri ise çatışmadan sonra polisler tarafından imha edildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu saldırganların kimliklerini 1991 Zonguldak doğumlu Şafak Yayla, 1987 Ardahan doğumlu Bahtiyar Doğruyol olduğunu açıklamıştı.

Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın odasında rehin alındığı eyleme, odadan gelen silah seslerinin ardından operasyon düzenlendi. İki patlama sesinin ardından onlarca silah sesi duyuldu. Kiraz, Florance Nightingale hastanesine kaldırıldı. Hastane yetkilileri ve İstanbul İl Sağlık Müdürü, Savcı Kiraz'ın hastaneye getirildiğinde solunumunun olmadığını ve kalbinin durduğunu, bir saatlik çabaya rağmen hayata döndürülemediğini açıkladı. 20:50'de hastaneye kaldırılan Savcı'nın ölüm saati 21:55 olarak açıklandı.

Kaynak: Al Jazeera, DHA, AA ve İHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
4
2
2
1
1
0