Görüş Bildir
Haberler
BBC Tarafından Hazırlanan ve Mutlaka Okumanız Gereken 13 Faydalı Makale

BBC Tarafından Hazırlanan ve Mutlaka Okumanız Gereken 13 Faydalı Makale

fatihizm
06.05.2015 - 12:58 Son Güncelleme: 07.05.2015 - 00:28
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyanın en saygın tv ve haber servislerinden birisi olan İngiltere merkezli BBC'nin insanlara faydalı olacak makaleler hazırladığını biliyor muydunuz? 

BBC'nin arka bahçesi olarak nitelediğim bu servis genellikle insanlara faydalı bilgiler sunan içeriklerle dolu. 

Kişisel gelişimden, ne, nasıl, neden temalı dergiler de bulabileceğiniz bu servisten az kişinin bildiği 13 içeriğe ulaşabileceğiniz bir galeri. 

BBC'nin, RSS servisi, Podcast servisi ve basın özetlerinin yer aldığı Türkçe kaynaklı internet sitesinin adresi ise; http://www.bbc.co.uk/turkce/ 

1- Bilgi yüklemesinden korkmak gerekir mi?

1- Bilgi yüklemesinden korkmak gerekir mi?

1971’de yayımlanan The Futurist adlı dergideki bir makalede, ortalama bir kentte artık altı televizyon kanalının olduğu belirtiliyor, fakat gelecekte bu sayının 100’e, hatta 200’e tırmanabileceği uyarısı yapılıyordu. “Bunun sonu nereye varacak?” diye soruluyordu yazının sonunda.

Bilgiye her an bağlantılı olduğumuz bugün bu sayılar komik geliyor. Fakat aşırı bilgi yüklemesi her kuşağın sorunu gibi görünüyor. Tarihe dönüp bakarsak kitap basımına da internetin ortaya çıkışına da din adamları da politikacılar da aynı tepkiyi göstermişti: Artık daha fazlasını kaldıramayız; insanlık kapasitesinin sonuna ulaştı.

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/04/150416_vert_fut_bilgi_yuklemesi

2- Neden ve nasıl arkadaş seçeriz?

2- Neden ve nasıl arkadaş seçeriz?

Ünlü yazar CS Lewis, “‘Ne! Sen de mi? Bir tek benim sanıyordum’ dediğimiz anda başlar arkadaşlık,” diyordu.

Aynı şekilde Yunan düşünür Plato da “benzerlikler arkadaşlıkları doğurur” demişti M.Ö. 360 yılında. Aristo benzer bir yorum yapmıştı: “Kendimize benzeyenleri sevdiğimiz söylenir.”

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/04/150415_vert_fut_arkadas_secimi

3- Yeteneksizler neden kendilerini yetenekli sanır?

3- Yeteneksizler neden kendilerini yetenekli sanır?

Psikologlar insanların kendi yeteneklerini yargılama konusunda iyi olmadığını, en yeteneksiz insanların en kötü değerlendirmeleri yaptığını belirtiyor.

Psikologlar kendi başarısızlıklarımızı sandığımızdan daha fazla görmezden geldiğimizi söylüyor. Yeteneksiz bazı insanların kendilerini överek bu kadar sinir bozucu görülmelerinin nedeni de budur belki.

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/04/150414_vert_fut_yeteneksizler

4- Gelecekte gıda sektörü böceklere mi dayanacak?

4- Gelecekte gıda sektörü böceklere mi dayanacak?

Kararmış meyve parçalarının ve kokmuş etlerin üzerini sarmış milyonlarca larva çoğu kişinin iştahını kaçıracak bir görüntüdür. Ama bu sinek yavruları yakında besin zincirine girerek masamızdaki yerini alacağa benziyor.

AgriProtein adlı Güney Afrikalı şirket, deneme üretimi yaptığı bu alanda dünyanın en büyük sinek larvası çiftliğini kurmak için bir yıl önce faaliyete geçti. ABD, Fransa, Kanada ve Hollanda’da da tavuk, domuz ve balık besini olarak geniş çaplı böcek üretimine geçiliyor.

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/04/150414_vert_fut_bocek_hayvan_yemi

İçeriğin Devamı Aşağıda

5- Hafızanın sınırı var mı?

5- Hafızanın sınırı var mı?

Hafıza kartı dolduğunda daha fazla fotoğraf kaydedemeyen dijital fotoğraf makinelerinin tersine insan beyninin kaydetme kapasitesi hiç azalmıyor gibidir. Fakat insan beyninin sınırsız kaydetme yeteneğini algılamak zordur.

Nörologlar uzun süre beynin kapasitesini ölçmeye çalıştı. Ancak hafızasıyla inanılmaz şeyler başaran insanların bilişsel becerileri şaşırtıcı sonuçlar sunuyor.

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/04/150409_vert_fut_hafiza_kapasitesi

6- Renkler davranışımızı etkiler mi?

6- Renkler davranışımızı etkiler mi?

Odalarımıza doğru renkleri seçmek için çok uğraşırız. Hastaneler temizlik ve hijyen hissi vermek için beyaza, hapishaneler saldırganlığı azalttığına inanıldığı için pembeye boyanır.

Renklere atfedilen bu özellikler Batı kültürüne aittir. Peki renklerin gerçekten de davranışlar üzerinde herhangi bir etkisi var mıdır?

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/04/150407_vert_fut_renklerin_davranisa_etkisi

7- Çok çalışmaktan yorulanlara tavsiyeler

7- Çok çalışmaktan yorulanlara tavsiyeler

Fazla çalışmaktan bütün enerjinizin tükendiğini, mutsuz olduğunuzu mu hissediyorsunuz? Bu duygular işyerlerinde o kadar yaygın hale geldi ki insanlar artık normal hislerin ne olduğunu hatırlamaz oldu.

İşler artık daha hızlı yürüyor olsa da kontrolü yeniden ele geçirmenizi ve kendinizi daha az kuşatılmış altında hissetmenizi sağlayacak yöntemler var. Bunları profesyonel, meslek sahibi insanların üye olduğu LinkedIn sosyal iletişim ağındaki etki sahibi kişilere sorduk.

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/ozeldosyalar/2015/04/150401_vert_cap_cok_calisanlara_tavsiye

8- Neden Esneriz? Neden Güleriz? Neden Uyuruz?

8- Neden Esneriz? Neden Güleriz? Neden Uyuruz?

Neden Esneriz? 

Esnemek 2000 yıldır bilim insanlarının kafasını kurcalayan bir mesele. Bu konudaki yeni bir teori, tartışmalara son verebilecek mi?

Yorgunluk, sıkılma ya da bir başkasını esnerken görmek esneme nedenleri arasında sayılıyor. Peki, esneme vücudumuzda nasıl bir işlev görüyor?

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/ozeldosyalar/2014/11/141128_vert_fut_esnemek

Neden Güleriz?

Çok basit, ama yanıtı karmaşık bir soru… Gülmenin nedenini anladığımızda insan doğasına ilişkin temel sorunları da anlamışız demektir.

Çoğu insan bir şeyi komik bulduğumuz için güldüğümüzü düşünür. Ama insanları gülerken izlediğinizde aslında öyle olmadığını görürsünüz. 

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/ozeldosyalar/2014/11/141120_vert_fut_neden_guleriz

Neden Uyuruz?

Bazıları sekiz saate ihtiyaç duyarken bazılarına dört saat yetiyor. Ama herkesin nefes almak ve yemek gibi uykuya da ihtiyacı var. Fakat bilim insanları bunun nedenini hâlâ çözebilmiş değil.

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/ozeldosyalar/2014/11/141119_vert_fut_uyku

9- Neden kendimizi gıdıklayamayız?

9- Neden kendimizi gıdıklayamayız?

İnsan beyninin en büyük gizemlerinden birini ortaya çıkarmak için elimize bir tüy alıp ayak tabanlarımızı gıdıklayalım. Sonra da aynı işlemi bir başkasının yapmasını isteyelim. 

Şöyle bir soru çıkar ortaya: Birincide yüz ifademiz değişmezken, ikincisinde nasıl oluyor da hem zevk hem acı veren bir duyguyla kaskatı kesiliyoruz?,

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/ozeldosyalar/2015/01/150109_vert_fut_gidiklanma

İçeriğin Devamı Aşağıda

10- İnsanların güvenini nasıl kazanabilirsiniz?

10- İnsanların güvenini nasıl kazanabilirsiniz?

Güven sağlama konusunda en önemli şeylerden biri şeffaflıktır. Bu kelime çok sık kullanıldığı için biraz anlam yitimine de uğramıştır aslında. Elbette herkes güvenilmek ister. Şirketler kendilerine güvenmenizi ister. İş arkadaşları da birbirine güvenmek ve güvenilmek ister.

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/ozeldosyalar/2015/03/150305_vert_cap_guven_saglamak

11- İnternet beynimizi nasıl etkiliyor?

11- İnternet beynimizi nasıl etkiliyor?

Modern dünyanın yaşamımıza soktuğu yeni kaygılar var. Artık sadece ruh sağlığımızı ya da kilomuzu düşünmek yetmiyor, beyin sağlığımızı da düşünmek gerekiyor. 

En azından gazete başlıkları böyle diyor. Mesajlaşma beynimizdeki dikkat merkezlerini yıpratıyor mu? Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya araçları bizi normal insan ilişkilerinden uzaklaştırıyor mu? E-posta kullanımının da kokain gibi bağımlılık yapıcı kimyasallar sağladığı doğru mu?

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/ozeldosyalar/2015/03/150304_vert_fut_internet_beyin

12- İyi konuşmanın sırrı nedir?

12- İyi konuşmanın sırrı nedir?

Taylor Mali, 2000 yılında Chicago’daki bir şiir yarışmasında bir gecede ismini duyurdu. New York City’de bir ortaokulda öğretmenlik yapan Mali, konuşmasında bir avukatın öğretmenlere yönelik aşağılamasına nasıl cevap verdiğinden söz ediyordu.

Derginin tamamını okumak için; http://www.bbc.co.uk/turkce/ozeldosyalar/2015/02/150225_vert_cap_iyi_konusma

13- Beynimizin yarısıyla yaşayabilir miyiz?

13- Beynimizin yarısıyla yaşayabilir miyiz?

Beyninin bir kısmı olmadığı halde normal yaşamını sürdüren uç örnekler var. Tom Stafford bunun nasıl mümkün olabildiğini açıklıyor.

Beynimizin ne kadarına gerçekten ihtiyaç duyuyoruz? Beyninin bir kısmı olmayan ya da hasara uğramış olan insanlarla ilgili haberler son zamanlarda medyada birkaç kez yer aldı. Bu vakalar beynin nasıl çalıştığını tam olarak anlamadığımız gibi onu yanlış ele alıyor olabileceğimizi de gösteriyor.

Derginin tamamını okumak için;  http://www.bbc.co.uk/turkce/ozeldosyalar/2014/12/141218_vert_fut_yarim_beyinle_yasam

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
500
125
112
60
50
34
31