Aşağıda listelenen bayram günlerinin dışındaki yılbaşı (1 Ocak), İşçi Bayramı (1 Mayıs) ve 15 Temmuz genel tatil günleridir.
A) Resmi bayram günleri şunlardır:
-23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
-19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
-30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır
B) Dini bayramlar şunlardır:
1. Ramazan Bayramı; Arife günü saat 13.00’ten itibaren 3,5 gündür.
2. Kurban Bayramı; Arife günü saat 13.00’ten itibaren 4,5 gündür.
C) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik günü tatildir.
D) Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir. Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.
Mahiyetleri itibariyle sürekli görev yapması gereken kuruluşların özel kanunlarındaki hükümler saklıdır. 29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur.
Yukarıdaki UBGT günlerinde yukarıda da söz ettiğimiz üzere işçilerin o günün ücretine hak kazanması için hafta tatilinde olduğu gibi o hafta belirli bir süre çalışmış olması şartı yoktur. UBGT ile hafta tatili bu yönden ayrılır. UBGT günlerinde ücrete hak kazanmak için iş sözleşmesinin o tatil günü askıda olmaması ücrete hak kazanmak için yeterlidir.
Genel tatillerde ve hafta tatilinde “çalıştırma yasağı” olduğu için denkleştirme yapılamaz. Bu günlerde işçilerin çalıştırıldığı durumda işçinin ücreti ödenmelidir. İşveren, bu çalışmaları başka bir iş gününde işçiye izin vermek suretiyle denkleştiremez. Başka bir gün izin verecek olsa dahi işveren bu günün ücretini işçiye ödemelidir.
Hafta tatili ile bayram tatili aynı gün olur ise (geçen Ramazan Bayramı’nın son iki gününde olduğu gibi) işçi lehine olan alacak hesaplanır. Bu alacak da hafta tatili ücretidir (bir buçuk kat daha fazladır.)
İşçiye Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde Hak Ettiği Ücret Ödenmezse;
İşçilerin çalıştığı ve çalışmadığı durumlarda ulusal bayram ve genel tatil ücreti ayrı olarak hesaplanır ve bu ücretlerin ödenmemesinin bittabi hukuki sonuçları olacaktır. Mücbir sebep (öngörülmesi imkansız olağan dışı bir durum) olmadıkça işveren işçinin ubgt günlerindeki ücretini de ödemekle mükelleftir.
İş Kanunu’na göre “Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir.” İşçilerin bu günlerdeki çalışmaları ücreti ile aynı şekilde değerlendirilir.
İşçilerin bu günlerde çalışması halinde kazandıkları ek yevmiye hakları ise ödenmez ise işçi, İş Kanunu Madde 34’e dayanarak ücretin ödenmesi gerektiği günden itibaren 20 gün içinde ücret ödenmediği takdirde iş görme borcunu yerine getirmekten imtina edebilmektedir.
İşçi, kendi rızası olmaksızın UBGT günlerinde çalıştırılamayacağı gibi UBGT günlerinde çalışmayan işçinin sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi haksız sebeple fesih niteliğinde olacaktır ve işçi bu durumda diğer haklarını da talep edebilir.
Son
Çalışma hayatında tatil günlerinde yaptırılan çalışmaların neredeyse normalleştiği bu dönemde bayram günlerinde ve diğer tatil günlerinde yapılan çalışmaların karşılığında çalışanların ne kadar ücret hak ettiklerini ve bu hususla ilgili diğer haklarını öğrenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu yazımızda bu önemli husus hakkında temel bilgiler vererek güncel Yargıtay kararını siz değerli okurlarla paylaşmış olduk. Umarım yukarıdaki bilgiler size fayda sağlar. Kendinize iyi bakın, bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle…
Instagram
Linkedln
Facebook
Web Sitesi
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
Yorum Yazın