Görüş Bildir
Haberler
Bayık: 'Çekilmeye Öcalan Karar Veremez'

Bayık: 'Çekilmeye Öcalan Karar Veremez'

Ulaş
30.11.2015 - 17:44

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, PKK'nın yurt dışına çekilme kararını ne HDP ne de PKK lideri Öcalan'ın verebileceğini söyledi; 'Onun kararını ancak biz veririz' dedi. Bayık, Öcalan'ın 'başmüzakereci' olduğunu da belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
onedio.com

BBC Türkçe’ye konuşan KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, PKK’nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan’ın “başmüzakereci” olduğunu ancak pratiği kendilerinin yürüttüğünü söyledi. “Önder Apo'yla hareketimizin herhangi bir ilişkisi yoktur” diyen Bayık buna karşılık Öcalan ile görüşmeden hiçbir adım atmayacaklarını da belirtti ve “Hiç kimse önder Apo'yla PKK'yi birbirinden koparamaz” diye ekledi.

Türkiye'de hükümetin çözüm sürecinin canlandırılması için koşul olarak öne sürdüğü silahların bırakılması ve PKK'nın silahlı güçlerinin yurt dışına çekilmesi talepleri konusunda ''silahlı güçlerin çekilmesine Abdullah Öcalan ya da HDP'nin değil, örgütün kendisinin karar vereceğini'' söyledi.

KCK lideri, Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde iki polisin ölümüyle ilgili sorulara cevaben bu olayın araştırılması gerektiğini belirtti.

KCK'nın daha önceki açıklamalarıyla çelişen şekilde PKK'nin kendisine saldırmayan askeri güçlere saldırı düzenlemesiyle ilgili 'Yer yer, bunun dışına çıkan pratikler oldu elbette. Bunlar ortaya çıktığında da biz eleştirdik' diyor ve 'bu durumun devletin tahrikinin sonucu olduğunu' söylüyor.

PKK liderine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ben Dolmabahçe mutabakatını kabul etmiyorum ve Türkiye'de Kürt sorunu diye bir sorun yoktur' sözleri 'savaşın başlangıcı' oldu.

Bayık, HDP'yi 7 Haziran seçim sonuçlarını AKP'nin iktidardan düşmesi, 'ulus devletin iflası; demokratik cumhuriyetin temellerinin atılması' olarak görüyor. Ancak ona göre 'Devlet Bahçeli ve Erdoğan'ın 'darbesi'yle parlamento ve HDP bir kenara itildi ve 'savaş tırmandı.'

BBC Türkçe: Çatışmaların yoğunlaştığı bir ortamın oluşmasında siz hiçbir payınızın olduğunu düşünüyor musunuz?

BBC Türkçe: Çatışmaların yoğunlaştığı bir ortamın oluşmasında siz hiçbir payınızın olduğunu düşünüyor musunuz?

Bayık: Biz payımızın olduğunu düşünmüyoruz. Eğer biz çatışmadan yana olsaydık şimdiye kadar dokuz kez tek taraflı ateşkes ilan etmezdik. Yine eğer biz savaşta ısrarcı olsaydık biz Kürt halkını, Türkiye solunu, bütün muhalif güçleri HDP çatısı altında bir araya getirmeye çalışmazdık ve bunları parlamentoya taşımazdık. Biz Türkiye'nin bütün sorunlarını parlamentoya taşıdık. Parlamentoda sorunları gündemleştirmek, çözmek istedik. Türkiye yıllardır Kürtlerle, solla uğraşıyor ama bir türlü sonuç alamadı. Ama önder Apo, PKK, bütün bu güçleri, onların yasa dışı dedikleri bütün bu güçleri parlamentoya çekti. Bütün sorunları parlamentoya taşıdı ve parlamentoda sorunları tartışmak, çözmek istedi.

Çatışmaların başlamasından sizi sorumlu tutan kesimlerin öne sürdüğü bazı gerekçeler var. Bunlardan biri de Ceylanpınar saldırısı. Bu saldırıyı PKK mı gerçekleştirdi?

Bayık: Ceylanpınar'da iki polisin öldürülmesi bizimle alakalı değil. Ceylanpınar'da o iki polisi öldürenler, kendilerini Apocu İntikam Tugayı diye adleden birileri. Böyle bir örgüt var mı yok mu o da şüpheli. Yine, iki polisin uyuduğu yerde vurulması bizim yöntemimiz değil.

BBC Türkçe: Kamuoyunda çok konuşulan konulardan biri de PKK ve HDP'nin ilişkisi. PKK ile HDP'nin ilişkisini nasıl tarif ediyorsunuz?

BBC Türkçe: Kamuoyunda çok konuşulan konulardan biri de PKK ve HDP'nin ilişkisi. PKK ile HDP'nin ilişkisini nasıl tarif ediyorsunuz?

Bayık: HDP ile PKK ayrı güçlerdir. HDP, Türkiye yasalarına göre kurulan bir legal partidir, demokratik siyaset yürütüyor. PKK ise Türkiye'de legal olmayan, illegal olan ve silahlı mücadele de yürüten bir harekettir. HDP hiçbir zaman PKK olamaz, PKK de değildir. HDP'nin Kürdistan'da dayandığı zaman PKK'nin de dayandığı zemindir. Ama HDP sadece Kürdistan'da siyaset yapan bir parti değil, bir Türkiye partisidir.

HDP'yi dönem dönem eleştiriyorsunuz...

Desteklerimiz olduğu gibi eleştirilerimiz de oluyor. Çünkü biz Türkiye'nin sorunlarıyla yakından ilgiliyiz. Bu da bizim en doğal hakkımızdır çünkü siyaset yürütüyoruz...

Mülakatın tamamı için

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
153
29
14
8
6
5
0