Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin Gündemi: 'AK Parti Olağanüstü Kongreye Gidiyor'

etiket Türkiye'nin Gündemi: 'AK Parti Olağanüstü Kongreye Gidiyor'

FreiGeist
04.05.2016 - 09:56 Son Güncelleme: 05.05.2016 - 09:07

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasındaki görüşme sona erdi. Bir gün öne çekilen görüşme yaklaşık 40 dakika gecikmeli başladı ve 1 saat 40 dakika sürdü. Meclis grup toplantısında yaptığı açıklamalar sonrası Başbakan Davutoğlu'nun istifa edebileceği iddiaları ortaya atılmıştı. Görüşmeye bu nedenle büyük önem atfediliyordu. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada, ‘’Haftalık olağan kabul sona erdi, açıklama yapılmayacak' denildi.  Öte yandan Davutoğlu'nun yarınki MYK toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenleyeceği belirtildi. 

CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat da canlı yayında 'AK Parti olağanüstü kongreye gidiyor' dedi. Fırat bu bilgiyi AK Parti kulislerinden edindiğini söyledi. AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen gazeteci Abdulkadir Selvi de bu iddiaları doğrulayarak kongrenin Haziran ayında, Ramazan Bayramı'ndan 1-2 gün önce yapılacağını ve Ahmet Davutoğlu'nun aday olmayacağını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Davutoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Beştepe'deki görüşmesinin saat 18:00'de başlayacağı duyurulmuştu. Ancak görüşme yaklaşık 40 dakika gecikmeyle başladı. 

Davutoğlu saat 18:30 gibi Başbakanlık konutundan ayrılıp Beştepe'ye gitti. 18:40'ta başlayan görüşme 20:20'de sona erdi.

Erdoğan ve Davutoğlu arasında son dönemde bir takım sorunların yaşandığı bir süredir Ankara kulislerinde dillendiriliyordu.

Bu nedenle görüşme son derece kritik olarak nitelendiriliyordu.

Kırılma noktası: Davutoğlu'ndan alınan yetki

Kırılma noktası: Davutoğlu'ndan alınan yetki

AK Parti’de 29 Nisan tarihinde gerçekleşen MKYK toplantısı ciddi bir kırılmaya neden oldu. Toplantıda alınan kararla il ve ilçe başkanlarını atama yetkisi Genel Başkan Davutoğlu'ndan alınarak yeniden MKYK'ya verildi.

Davutoğlu ile birlikte 51 üyeli MKYK toplantısından önce 47 üyenin hazırladıkları bir dilekçe ile konuyu gündem yapması Davutoğlu’na muhtıra olarak yorumlandı. 

Çünkü bir süredir partinin il teşkilâtlarındaki görevden almalar ve atamaların rahatsızlık yarattığı konuşuluyordu.

MKYK'daki yetki devrinin ardından da Erdoğan ve Davutoğlu'nun sadece telefonda görüştüğü belirtilmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Görüşme bir gün öne alındı...

Görüşme bir gün öne alındı...

Perşembe günü yapılması planlanan 'kritik görüşme' 1 gün öne alınarak bu akşam gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davutoğlu'nu saat 18.00'de kabul edeceği açıklanmıştı ancak görüşme yaklaşık 40 dakika gecikmeli olarak başladı ve 1 saat 40 dakika sürdü. Davuoğlu'nun Beştepe'den ayrılarak Başbakanlık Konutu'na geçtiği öğrenildi.

'Açıklama yok'

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada, ‘’Açıklama yok, haftalık olağan kabul sona erdi’’ denildi.

"Başbakan yarın basın toplantısı düzenleyecek"

"AK Parti kongreye gidiyor"

CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında canlı yayına bağlanan CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat, AK Parti'nin kongreye gidileceği bilgisini aktardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Davutoğlu aday olmayacak"

'Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşmede de kongre ile bu işin çözülmesi gerektiği yönünde karar alındığı belirtiliyor' diyen Selvi, 'Davutoğlu aday olmayacak öyle gözüküyor. Tek adayla kongreye gidilecek' diye konuştu.

Selvi söz konusu kongrenin Haziran ayında ,Ramazan Bayramı'ndan 1-2 gün önce yapılacağını ifade etti.

Hande Fırat da, 'Evet Ahmet Davutoğlu'nun aday olmayacağı belli. Parti içerisinde kalacak. Milletvekilliğinden istifa etmesi gibi bir durum şimdilik yok' dedi.

Peki Davutoğlu'nun yerine kim geçecek?

Kulislerde Davutoğlu'nun yerine geçebileceği dillendirilen 4 isimden bahsediliyor.

Bunların Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak, Binali Yıldırım, Numan Kurtulmuş ve Bekir Bozdağ olduğu öne sürülüyor.

Abdulkadir Selvi, CNN Türk’teki programda konuya ilişkin şunları söyledi:

'Yeni genel başkan ve başbakanı konuşmak için çok erken değil. Bu gece itibariyle asıl cevabı aranacak soru bu olacak. Davutoğlu’ndan sonra kim genel başkan ve başbakan olacak? Bence erken değil bu soru, tam zamanında. Elbette Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım, Berat Albayrak konuşuluyordu. İki isim daha var. Erdoğan kimi işaret ederse o olacak. Ben bu hamleyi yaparken birkaç hamle sonrasını da planladığını söyleyebilirim. Cumhurbaşkanı iradesini yansıtmadan bir şey söylemek benim açımdan erken olur.'

Abdulkadir Selvi bugünkü yazısında sinyali vermişti

Abdulkadir Selvi bugünkü yazısında sinyali vermişti

AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen Abdulkadir Selvi, Hürriyet'te yayımlanan bugünkü yazısında dünkü grup toplantısına ilişkin gözlemlerini ve AK Parti grubundan sonra yapılan MYK toplantısından detaylar aktarmıştı.

Selvi Başbakan Davutoğlu'nun, MYK toplantısında 'Sözleriniz bir veda konuşması gibi algılandı. Öyle bir şey var mı?' sorusuna 'Ben henüz kararımı vermedim. Karar aşamasındayım. Değerlendiriyorum' cevabını verdiğini yazmıştı.

MKYK'daki yetki devrinin ardından dikkatler bu haftaki grup toplantısındaydı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Selvi yazısında parti teşkilatlarına ilişkin atama yetkisinin genel başkandan MKYK'ya devredilmesinin ardından milletvekillerinin yaşananların etkisi altında olduğunu ve bu işin nereye gideceğini kestirmeye çalıştıklarını yazmıştı.

'Muhasebemizi yapacağız'

'AK Parti'deki gelişmeler nereye gider' başlıklı yazı şöyle devam ediyor: 

'Dün AK Parti grubundan sonra MYK toplantısı yapıldı. MYK’da Başbakan’a, “Sözleriniz bir veda konuşması gibi algılandı. Öyle bir şey var mı?” diye soruluyor. Başbakan aynen şu karşılığı veriyor: “Ben henüz kararımı vermedim. Karar aşamasındayım. Değerlendiriyorum. Bu gece Miraç Kandili, tefekkür edeceğiz. Tezekkür edeceğiz. Muhasebemizi yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanı’nın hukuku, benim hukukumdur. Onun ailesi benim ailemdir. Görevimizi şimdiye kadar yaptık, yine de yaparız. Ama Türkiye’ye ve AK Parti’ye zarar verecek bir hareketin içinde olamayız” 

Toplantıdan sonra konuştuğum bir MYK üyesi, Başbakan’ın sözlerini, “Sayın Başbakan ucu açık bir şekilde konuştu” diye tanımladı.

Bu söz perşembe günü yapılacak Cumhurbaşkanı-Başbakan görüşmesine ilişkin beklentileri artırdı. Bu aşamada bir istifadan söz edilmiyor ama perşembe günkü görüşme kritik. '

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında yaşanan anlaşmazlıklara dair iddialar içeren 'Pelikan Dosyası' geçtiğimiz günlerde ülkenin gündemine oturmuştu.

Financial Times gazetesi de dün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevinin Avrupa Birliği ile varılan vize anlaşması nedeniyle tehlikede olduğunu yazmıştı.

Erdoğan'ın o sözleri Davutoğlu'na mesaj olarak yorumlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kritik görüşmeden önce muhtarlarla yaptığı toplantıda söylediği sözler Başbakan Davutoğlu'na bir mesaj olarak yorumlanmıştı.

Konuşmasında 'Makamlar insanlara hizmet için bir araçtır. Muhtar da olsanız, belediye başkanı da, bakan da, başbakan da, cumhurbaşkanı da olsanız kalbiniz ve zihniniz millete hizmet için çalışmalıdır' diyen Erdoğan, 'Önemli olan bulunduğunuz yere nasıl geldiğinizi ve hedeflerinizin ne olduğunu unutmamanız' ifadelerini de kullanmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sosyal medyanın gündemi #Davutoğlu

Sosyal medyanın gündemi #Davutoğlu

Kongre iddialarının ardından sosyal medyada en çok konuşulan konu Davutoğlu oldu. Twitter'da 80 binin üzerinde tweet atıldı.

MİT TIR'ları davasında yargılanan gazeteci Can Dündar, kongre kararını Twitter üzerinden 'Beni 'Hükümeti devirmeye teşebbüs'ten yargılatan, hükümeti devirdi' sözleriyle yorumladı.

Dündar'ın bu sözleri binlerce kullanıcı tarafından 'retweet' edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ajanslar ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
279
87
56
38
24
17
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kartacali

davutoğluna sen çöpcü olacaksın deseler yine olur. 23 nisan cocukları gibi zaten, sadece o koltukta oturuyor. Her kararı zaten tayyip veriyor. Hiç bir zaman ... Devamını Gör

kemal leblebi

Ne fark eder ahmet gider Mehmet gelir bu millet böyle uyurken Erdoğan değişmez bu yuzden NE DÜZEN DEĞİŞİR NE DÜZÜLEN

Ahmet Ziya Boz

Sen sus lan PKK'lı köpek.

Jefferson Starships

küçük enişteyi harcayacaklar :(