Görüş Bildir
Haberler
'TEİAŞ Genel Müdürü Görevinden İstifa Etti'

'TEİAŞ Genel Müdürü Görevinden İstifa Etti'

ATKN
06.04.2015 - 10:31 Son Güncelleme: 06.04.2015 - 13:27
İçeriğin Devamı Aşağıda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik kesintisi nedeniyle Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır'ın istifa ettiğini açıkladı. Yıldız ayrıca ‘Seçimler için gerekli önlemler alındı’ dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Taner Yıldız, düzenlediği basın toplantısında “5 iletim hattı devre dışı kaldı. Doğu ve batı arasındaki bağlantı koptu. Sistem kendini korumak isterken bunlar yaşandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı” dedi.

TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır’ın istifa ettiğini söyleyen Taner Yıldız, ‘Seçimler için gerekli önlemler alındı. Muhtemel sorunların önüne geçmek için seçime kadar personelin tüm izinlerini kaldırdık’ dedi.

Yıldız şöyle konuştu;

'İncelemelerin ardından bir neticeye ulaştık. Pek çok olumsuzluğun bir araya gelmesi kuşkularımızı arttırmıştı. Toplam 7 hattın üzerinde şu veya bu gerekçe ile devre dışı kalıyor. Dolayısı ile doğu ile batının bağlantısı kopuyor. Bu işlem 12 saniye içerisinde domino etkisi şeklinde gerçekleşiyor. Kesinti hatlarımızda yaşanan bir arıza üzerine başlıyor. Teknik bir arıza olmakla beraber bir işletim hatası olduğunu da bize düşündürüyor. Dışarıdan bir saldırı var mı bunu da ayrıca araştırıyoruz. Başından beri tüm ilgili arkadaşlar hakkında soruşturma başlattık. TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır kendini sorumlu tutarak istifa etmiş bulunuyor. Bazı görevliler de açığa alındı.' 

Yıldız, kesintinin yaşandığı sürenin mühendislik açısından uzun bir süre olmadığına işaret ederek, kesintinin nedenini ortaya çıkarmak için yürüttükleri çalışmayı dün akşam itibari ile tamamladıklarını belirtti.

AŞIRI RİSK ALINMIŞ OLABİLİR

Bakan Yıldız, konu ile ilgili gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlara ise “Burada gerçekleşen konu sistem güvenilir bir sistemdir. Son 12 yıl içerisinde bu şebekeyi 2 katına çıkardık. Bütün bunlar başarı ile işletilmeye devam ediyor. Arz güvenliği ile ilgi bir sorun yok. Arkadaşlarımız bir kısım noktalarda aşırı risk almış olabilirler” şeklinde yanıt verdi.

'Tamamen teknik bir arıza, kaza oldu'

'Tamamen teknik bir arıza, kaza oldu'

Hürriyet'e konuşan TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır, 'Tamamen teknik bir arıza, bir kaza oldu. Trafiğe çıktığınızda bir kaza olunca, suç iki taraftadır. Sayın Bakan’ın açıkladığı gibi dört beş tane hat aşırı risk almış. Yük Tevzi’deki arkadaşlar risk almışlar, bana da haber vermeden' dedi.

Kemal Yıldır, araştırmalarını tamamladıklarını ve sonucun sistemin kendi içerisindeki dengesizliğin oluşturduğu arıza olduğunu ve bunun sonucunda sistemin çöktüğünü söyledi.

Yağışlar nedeniyle özellikle doğudaki barajların dolu olduğuna dikkat çeken Kemal Yıldır, suların çok geldiği dönemde suların oluşturduğu bir potansiyel olduğunu vurguladı. Bu yükün batıya taşındığını ve fiyat açısından HES’lerle rekabet edemeyen batıdaki bazı doğalgaz santrallerinin de üretimi olmadığını anlatan Yıldır, “Piyasa tüm bu dengeleri idare ediyor. Gün öncesinden saatlik olarak bu veriler piyasaya sunuluyor. Arkadaşlar bu fiyatlardan elektriği alırken, yük atma talimatı vermemişler. Hepsi üst üste gelmiş” şeklinde konuştu.

Kaynaklar: Milliyet ve Merve Erdil, Hürriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0