Görüş Bildir
Haberler
Arjantin'de 12 Yıl Süren ‘Kirchner'ler Dönemi’ Muhalefetin Zaferiyle Bitti

Arjantin'de 12 Yıl Süren ‘Kirchner'ler Dönemi’ Muhalefetin Zaferiyle Bitti

ATKN
23.11.2015 - 15:32

Arjantin tarihinde ilk kez seçmenlerin yalnızca iki oy pusulasıyla sandığa gittiği devlet başkanlığı ikinci tur seçimini kazanan Macri, yeni devlet başkanı oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Arjantin'de, derin ekonomik kriz sonrasında 2003'te yönetime gelen Nestor Kirchner ve ardından eşi Cristina Fernandez de Kirchner ile 12 yıl süren ‘Kirchner’ler dönemi’ sona erdi.

Ülkedeki devlet başkanlığı seçimlerinin dün yapılan 2. turunda oyların  yüzde 99.17'si sayılan oyların 51.40'ını merkez sağın adayı Mauricio Macri alırken, şimdiki Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in desteklediği Daniel Scioli yüzde 48.60'ta kaldı.

'İmkânsızı mümkün kıldınız'

'İmkânsızı mümkün kıldınız'

Macri, seçimi kazandıktan sonra parti genel merkezinde toplanan destekçilerine, 'Oylarınızla imkânsızı mümkün kıldınız' sözleriyle seslendi.

Hitabını 'İnandığınız için teşekkür ederim, birlikte hak ettiğimiz Arjantin'i inşa edebiliriz' ifadelerini kullanan Macri, uyuşturucu kaçakçılığının önünün kesildiği, yoksulluğun ortadan kaldırıldığı bir Arjantin'in inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Scioli ve Kirchner tebrik etti

Scioli ve Kirchner tebrik etti
Scioli ve Kirchner tebrik etti

Yenilgiyi kabullenen Scioli ise Macri'yi telefonla arayarak tebrik etti. Scioli, destekçilerine hitabında, dünyaya bir demokrasi örneği gösterdiklerini, kampanya sürecinde kendisine destek verenlere teşekkür ettiğini belirtti.

Kirchner de Macri'yi kutlayarak, resmi toplantı gerçekleştirmek üzere salı günü devlet başkanlığı konutuna davet etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Boca Juniors kulübünü yönetmişti

Boca Juniors kulübünü yönetmişti

Ülkenin en zengin isimlerinden birinin oğlu olarak iş adamı kimliğiyle öne çıkan Macri, 1995-2007 arasında Boca Juniors Spor Kulübü'nün başkanlığını yürüttü.

Boca Juniors'un başkanı olmadan 4 yıl önce bir suç örgütü tarafından kaçırılarak 14 gün boyunca alıkonulan Macri, fidye ödendikten sonra salıverilmişti.

Cumhuriyetçi Öneri Partisini (PRO) 2003 yılında kurup siyasete atılan Macri, 2007'den bu yana da Buenos Aires Belediye Başkanlığını sürdürüyordu.

'Sağcılar ilk kez sandıkla iktidarda'

Macri'nin zaferiyle, Arjantin tarihinde ilk kez sağın, demokrasi dışı yollar yerine seçim sandığıyla yönetime geldiği belirtiliyor.

'2001'den beri Peronist olmayan ilk başkan'

'2001'den beri Peronist olmayan ilk başkan'

Ayrıca Macri'nin 2001'de görevi bırakan Fernando de la Rua'dan sonra, Peronist olmayan ilk devlet başkanı olacağı kaydediliyor. Arjantin’de 1973-1974 arasında devlet başkanlığı koltuğunda oturan Juan Peron’un politikalarını destekleyenler ‘Peronist’ olarak nitelendiriliyor.

Ülkeyi iki dönemdir yöneten Kirchner, 10 Aralık'tan sonra devlet başkanlığı sarayı Casa Rosada'yı, 2019'a kadar bu görevi yürütecek olan Macri'ye bırakacak.

Sputnik Türkiye

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
15
2
2
2
0
0