Görüş Bildir
Haberler
Ali İsmail Korkmaz Davası'nda Karara Tepki Yağdı

Ali İsmail Korkmaz Davası'nda Karara Tepki Yağdı

Deniz Gök
20.01.2015 - 17:39 Son Güncelleme: 21.01.2015 - 15:22

Fotoğraf: @CanBursali

İçeriğin Devamı Aşağıda

O Son Tekmenin Bedeli 10 Yıl...

Ali İsmail Korkmaz davasında mahkeme kararı açıkladı. Kayseri 3. Ağır Ceza mahkemesi, kasten öldürme suçu bulmadı. Davanın sanığı polis memurları Mevlüt Saldoğan 10 yıl 10 ay, Yalçın Akbulut 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanık fırıncılar Ramazan ve İsmail Koyuncu ile Muhammed Vatansever ise 6 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Fırıncı Ebubekir Harlar'ın 8 yıllık hapis cezası indirimlerle tahliyeye çevrildi. Amir polis memurları Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin'in ise beraatine karar verildi...

Ali İsmail Korkmaz davasında mahkeme heyeti sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan'a 'ölüme sebebiyet vermek' suçundan 13 yıl hapis cezası verirken bunu 10 yıl 10 ay hapse çevirdi. 

Polis memuru Yalçın Akbulut'a ise önce 12 yıl hapis cezası verilirken 10 yıla indirildi. 

Diğer sanıklar fırıncı İsmail ve Ramazan Koyuncu ile Muhammet Vatansever'e verilen 8'er yıl hapis cezaları 6'şar yıl 8'er ay hapis cezasına indirildi. 

Ebubekir Harlar adlı sanığa ise 8 yıl hapis cezası verilirken suç yardım düzeyinde kaldığından 3 yıl 4 aya indirildi. Bu sanığın tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyesi kararlaştırıldı. 

Tutuksuz yargılanan sanık polis memurları; Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin ise, kanıt yetersizliğinden beraat etti.

Ali İsmail Korkmaz'ın Annesi: ’Ali'nin canı bu kadar ucuz olmamalıydı’

Ali İsmail Korkmaz davası sonrasında dışarıda açıklama yapan anne Emel Korkmaz, “Ali’nin canı bu kadar ucuz olmamalıydı” diyerek karara tepki gösterdi.

3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karardan sonra adliye çıkışında açıklama yapan anne Emel Korkmaz, “Bu kadar ucuz olmamalıydı. 19 yaşındaki bir çocuğu zulmedip öldürüyorlar ve 10 yıl hapis cezası veriyorlar. Bu mu bu ülkenin adaleti, bu ülkedeki adalet bu mu? Bütün dünya gördü Ali’nin nasıl katledildiğini, ben bu güne kadar bakamadım. Bu kadar ucuz olmamalıydı Alinin canı. Benim beklediğim sonuç bu değildi” dedi.

Baba Şahap Korkmaz ise, “ Kanımız dondu. Sistem öyle bir sistem ki düpedüz katili hırsızı kolluyor mağduru daha fazla mağdur ediyor. Tahliyeler birebir skandal” değerlendirmesini yaptı.

Adliye önünde kararı protesto edenlere gazlı müdahale

Adliye önünde kararı protesto edenlere gazlı müdahale

Duruşma salonunda, mahkeme heyetinin sanıklara verdiği cezayı az bulan Ali İsmail Korkmaz’ın yakınlarıyla avukatlar ve sivil toplum örgütlerinin yöneticileri sloganlarla protesto etti.

Mahkemenin kararı ardından salondan ‘Bu devir dönecek, hesap vereceksiniz’, ‘Adalet yerini bulmadı’, ‘Siz halkın değil, katillerin polisisiniz’, ‘Lanet olsun bu adalete’, ‘Yazıklar olsun, utanın, utanın’ diye bağırıldı.

Adliye önünde bekleyen kalabalık da sanıklara verilen cezaları öğrenince protesto gösterisi yaptı. Duruşmayı takip edenler Adliye önüne çıktıktan sonra karar burada protesto edilemeye devam edildi. Bir süre sonra polis protestoları engellemek için biber gazı ve tazikli suya başvurdu. Vatandaşları şiddetle adliye önünden uzaklaştıran polis, attığı gaz fişeğiyle bir kişiyi yaralarken, sıkılan biber gazları nedeniyle bir astım hastası da fenalaştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Evrensel gazetesinin verdiği bilgiye göre, EMEP Kayseri eski İl Başkanı Sadettin Aykırı bu esnada başından vurularak yaralandı.

Adliye önünde bekleyiş devam ederken Hayat TV'nin canlı yayınına bağlanan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, polisin provokatif ve tahrik edici tutumuna tepki gösterdi. Onur, 'Yaralı arkadaşlar var, gözaltı olduğunu gözlemledik. Adliye önü hayli kalabalık' dedi.

Kimler katıldı?

Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemlerinde çıkan olaylarda 38 gün komada kaldıktan sonra kurtarılamayan üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın Kayseri Adalet Sarayı 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 7’inci duruşması saat 09.30’da başladı. Duruşmaya, Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, babası Şahap Korkmaz, avukat ağabeyi Gürkan Korkmaz ile birlikte CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, HDP Mardin Milletvekili Erol Dora geldi. Duruşmada, tutuklu yargılanan fırıncı İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever, fırın işçisi Ebubekir Harlar ile tutuksuz yargılanan polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin, Yalçın Akbulut ve avukatları ile Korkmaz ailesi avukatları olarak katıldı.

Sanık Polis: 'Gerçek katiller eylemlerin arkasındakilerdir'

Sanık Polis: 'Gerçek katiller eylemlerin arkasındakilerdir'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tedavi gördüğü Ankara Numune Hastanesi’nden SEGBİS yöntemiyle duruşmaya katılan tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan’a geçmiş olsun dileklerini ileten mahkeme başkanı, sanıktan son sözünü sordu. Bu sırada salondan 'Beter olsun' sözleri yükseldi. İstanbul’daki terör saldırısında şehit olan polis memuru Kenan Kumaş’a başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Mevlüt Saldoğan, şöyle devam etti;

'Görüntülerdeki kişinin Ali İsmail olduğu ispat edilmemiştir. Tanık Semih Berkay Yapıcı’nın mesnetsiz bir ifadesi vardır. Bu ifadeye göre görüntülerdeki kişinin Ali İsmail Korkmaz kabul edildi. Ali İsmail’in kullandığı ilaçlarda da yapılan incelemede fazla doz kullandığı ortaya çıktı. Ali İsmail, aynı gece yapılan muayenesinde değil, 18 saat sonra beyin kanaması geçirmiştir. Gezi Parkı darbe girişimi miydi, değil miydi? Devletin personeline malına zarar vermek hangi hakkın kullanımıydı? Kararı sizin vicdanınıza bırakıyorum. Gerçek bir katil aranıyorsa, teşkilatımda, duruşma salonunda sanık sandalyesinde oturanlar değil, masum gençleri sokağa dökenler, Gezi Parkı eylemlerinin arkasındakilerde aranmalı. Gürkan Korkmaz, ilk duruşmada 'Günah keçisi istemiyorum' demişti. Ben yıllarca namusumla şerefimle çalıştım. Kimsenin canına, malına kastetmedim. Kimseyi kasten öldürmedim, yaralamadım. Mesleğe başlarken yaptığımız yemine sadık kalarak, amirlerimin yaptığı emirle zor kullanma yetkimi kullandım.” 

Mevlüt Saldoğan’ın ifadesine aile ve duruşma salonundaki katılımcılar sık sık tepki gösterdi. İsmail Koyuncu da daha önce yaptıkları savunmalarının geçerli olduğunu, suçsuz olduğunu ve beraat talep ettiğini anlattı. Son sözü sorulan Ebubekir Harlar ise, “Ben kimseyi dövüp, öldürmedim. Polis yakala dedi diye yakaladım. Siz de sayın savcım gibi cezaevinde yatmamı istiyorsanız, yatarım. Suçsuz yere de yatarım' dedi.

Muhammet Vatansever de “Kararla birlikte beraat ve tahliyemi talep ediyorum” diye konuştu. Ramazan koyuncu son sözlerinde şöyle dedi; 

'18 aydır suçsuz yere yatıyorum. Siz büyüklerden beraatimi istiyorum. Adaletinize sığınıyorum.” Hakkında tutuklama talep edilen polis memuru Yalçın Akbulut da “Savunmalarımı tekrar ediyorum. Benim vurduğuma dair en ufak görüntü yok. Ben şahsı oradan uzaklaştırmak istedim.'

Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin de beraatlerini istediklerini söyledi.

Ali İsmail Kormaz'a son tekmeyi atan Polis Mevlüt Saldoğan’a 'Ölüme sebebiyet vermek' suçundan 13 yıl hapis cezası verirken bunu 10 yıl 10 ay hapse çevirdi. Diğer polis memuru Yalçın Akbulut'a ise önce 12 yıl hapis cezası verilirken 10 yıla indirildi. Diğer sanıklar fırıncı İsmail ve Ramazan Koyuncu ile Muhammet Vatansever'e verilen 8'er yıl hapis cezaları 6'şar yıl 8'er ay hapis cezasına indirildi. Ebubekir Harlar adlı sanığa ise 8 yıl hapis cezası verilirken suç yardım düzeyinde kaldığından 3 yıl 4 aya indirildi. Bu sanığın tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyesi kararlaştırıldı. Tutuksuz yargılanan sanık polis memurları Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin ise, kanıt yetersizliğinden beraat etti.

Karar duruşmasına nasıl gelindi?

Karar duruşmasına nasıl gelindi?

3 Haziran 2013: 19 yaşındaki Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, Eskişehir'deki  Gezi eylemleri sırasında  gecesi sivil ve polis kişilerce sokakta dövüldü.

Hastanede kas gevşetici ilaç verilerek sevkedildiği ortopedi servisinden 'ifadeni ver öyle tetkik edelim' diyerek eve gönderildi.

3 Haziran sabahı ifade verdikten hastaneye gittiğinde beyin kanaması geçirdiği anlaşıldı.

4 Haziran 2013: Ali İsmail Korkmaz girdiği beyin ameliyatının altından 38 gün sürecek komaya girdi.

10 Temmuz 2013: Ali İsmail Korkmaz hayatını kaybetti.

7 Ağustos 2013: Yürütülen soruşturma sonucu polis Mevlüt Saldoğan ile İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar tutuklandı.

İddianame

Eylül 2013: Tutuklu sanıkların yanı sıra tutuksuz üç polis Yalçın Akbulut, Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin hakkında iddianame hazırlandı.

İddianamede Saldoğan hakkında “suç kastıyla kasten insan öldürmek” suçundan müebbet hapis cezası, tutuklu diğer sanıklar ile tutuksuz polisler hakkında 'öldürmeye iştirak' suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Eskişehir’den Kayseri’ye

12 Kasım 2013: İlk duruşma için 20 Kasım 2013 Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi adres gösterilmişti. Ancak Yargıtay 5. Ceza Dairesi Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesiyle ilgili davanın 'kamu güvenliği gerekçesiyle' Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşınmasına karar verdi. İlk duruşma 3 Şubat'tagerçekleşti.

Duruşmalar

3 Şubat 2014 / 1. Duruşma: Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmadamahkeme tanıkların Kayseri’de dinlenmesine karar verdi.

12 Mayıs 2014 / 2. Duruşma: Ali İsmail Korkmaz’ın tanıkları konuştu, sanıkları teşhis etti. Mahkeme bundan sonraki duruşmalarda da görüleceği gibi sanıkların tutukluluğun devamına, müşteki avukatların sanık Yalçın Akbulut’un tutuklanması talebinin reddine karar verdi.

14 Temmuz 2014 / 3. Duruşma: Dosyadaki tüm ifadeler ve teknik raporlar okundu. Ali İsmail Korkmaz'ın otopsi raporunun yanı sıra sanıkların telefon kayıtları sıralandı, telsiz konuşmaları ve Eskişehir'de ifade veren tanıkların ifadeleri okundu.

9 Ekim 2014 / 4. Duruşma:  TÜBİTAK ve Adli Tıp Kurumu'nun bilirkişi raporları okundu, olaya ilişkin görüntüler izlendi. Dört kez silindiği tespit edilen görüntülerde sanıklar da yer alıyordu. Adli Tıp Raporu’nda ise darp ile ölüm arasında illiyet bağı olduğu ortaya konuldu.

Savcı mütalaası

26 Kasım 2014 / 5. Duruşma: Savcı mütalaasını  açıkladı.  Mütalada tutuklu polis hakkında müebbet, tutuksuz iki polis sanık için beraat, tutuksuz polis için 12 yıl hapis ve diğer sanıklar hakkında yaralama suçundan hapis cezası istendi.

Tutuklu polis Mevlüt Saldoğan için Türk Ceza Kanunu (TCK) 81/1, 53/1 maddeleri gereğince 'Kasten İnsan Öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istedi.

Tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar için 'Kasten yaralama' suçunu düzenleyen 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' başlıklı TCK 86/1 maddesi tanımlamasıyla 87/4, 53/1 maddeleri uyarınca için nitelikli yaralama suçundan sekizer yıl hapsini istedi.

Tutuksuz polis sanık Yalçın Akbulut için 'Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama' suçundan 12 yıl istedi.

Tutuksuz polis sanıklar Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin hakkında ise 'üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden' beraatlerini talep etti.

Karar bekleniyordu, sanık gelmedi

26 Aralık 2014 / 6. Duruşma: Karar çıkması bekleniyordu. Ancak sanık Mevlüt Saldoğan ameliyat olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Davanın üçüncü kez değişen savcısı önceki savcının mütalaasını tekrarladı.

Diğer sanıklar ifadelerini verdi. Mahkeme, Saldoğan'ın gelecek duruşmada hazır edilmesine, hastanede ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile dinlenmesine karar verdi. Sanık polis Yalçın Akbulut'un tutuklanma talebini reddetti.

21 Ocak 2015 / 7. Duruşma: Kayseri’de  gerçekleşecek karar duruşması saat 09.30’da başlayacak Saldoğan SEGBİS ile dinleneceği duruşmanın sonucunda karar çıkması bekleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karara Twitter'dan tepki yağdı...

Karara Twitter'dan tepki yağdı...
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kaynaklar: Bianet, DHA , Zete, Evrensel ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0