Görüş Bildir
Haberler
Alan Kurdi'nin Babasından AB'ye Sitem, Türkiye'ye Teşekkür

Alan Kurdi'nin Babasından AB'ye Sitem, Türkiye'ye Teşekkür

ATKN
30.05.2016 - 16:00 Son Güncelleme: 30.05.2016 - 16:02

Geçen yıl Bodrum'da sahile vurmuş bedeninin fotoğrafı büyük infial yaratan Alan Kurdi'nin babası, oğlu Alan’ın fotoğrafının yarattığı anlık tepkilerin dışında değişen bir şey olmadığından şikayet ederken, Türkiye’ye ise Suriyelileri kabul ettiği için minnettar olduğunu söyledi. Baba Kurdi, oğlunun adının uluslararası medyada 'Aylan' olarak yazılmasından da rahatsız olduğunu söyleyerek 'Lütfen ona Aylan değil Alan deyin. Bu benim için önemli' dedi. Ayrıca Abdullah Kurdi, kimsenin yardım etmediğini, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kendisine 5 bin dolar verdiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın aktardığına göreİtalya açıklarında geçen hafta içinde batan göçmen teknelerinde 700’den fazla kişinin ölmüş olabileceğinin açıklanmasının ardından La Repubblica gazetesi, geçen yıl Bodrum'da sahile vurmuş bedeni tüm dünyayı üzüntüye boğan Alan Kurdi'nin babası Abdullah Kurdi ile konuştu.

Abdullah Kurdi, oğlu Alan’ın fotoğrafının yarattığı anlık tepkilerin dışında değişen bir şey olmadığından şikayet ederken, Türkiye’ye ise Suriyelileri kabul ettiği için minnettar olduğunu söyledi.

Geçen yıl Eylül ayında Türkiye’den Yunanistan’a kaçmaya çalıştıkları botun batması sonucu oğulları Alan ve Galip ile karısı Rehan’ı kaybeden Abdullah Kurdi, aradan geçen yaklaşık 9 ayda Batı’nın göç politikalarının iyiye gitmemesinden duyduğu hayal kırıklığını anlattı.

'Batan tekneler, örülen duvarlar, hükümetler arasındaki polemikler, anlık duygusal tepkilerin ötesinde değişen pek bir şeyin olmadığını gösteriyor'

'Batan tekneler, örülen duvarlar, hükümetler arasındaki polemikler, anlık duygusal tepkilerin ötesinde değişen pek bir şeyin olmadığını gösteriyor'

Alan Kurdi'nin babası Abdullah Kurdi, şimdi Irak'ın Erbil kentinde yaşıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Abdullah Kurdi, “İlk başta Alan’ın fotoğrafı Batı kamuoyunun ruhunda ve siyaset odalarında bir şeyleri harekete geçirmiş gibi görünüyordu. Oğlumun adına okullar ve kampanyalar yapıldı. İnsanların empatisini uyandırabileceği ve ailemin unutulmasını engelleyebileceği için bunlardan memnundum. Ama yine batan teknelerin, Balkanlar’da örülen duvarların, hükümetler arasındaki polemiklerin haberleri aslında anlık duygusal tepkilerin ötesinde değişen pek de bir şeyin olmadığını gösteriyor” dedi.

Ailesini kaybetmesinin ardından Kobani’ye döndüğünü ancak kimseden yardım görmediğini anlatan Kurdi, kentin harap halde olması ve etrafında kimsenin kalmaması yüzünden Erbil’e taşınmak zorunda kaldığını söyledi.

'Davutoğlu 5 bin dolar verdi'

'Davutoğlu 5 bin dolar verdi'

Abdullah Kurdi, “Ne uluslararası, ne Suriyeli, ne de Suriyeli Kürt örgütler yardım etti. Dayanışma ruhu yok oldu. Eski Türk Başbakan Davutoğlu dışında; O bana 5 bin dolar verdi. Bir de Irak Kürdistanı Başbakanı Neçirvan Barzani beni arayarak Erbil'e davet etti ve bana bir ev satın aldı' diye konuştu.

'O teknelere binenlerin başka seçeneği yok, bana inanın'

'O teknelere binenlerin başka seçeneği yok, bana inanın'

Kurdi, “Türk hükümetinin Suriyeli mültecilere yaklaşımını nalsı buluyorsunuz?” sorusuna da şöyle cevap verdi:

“Türkiye’ye minnettarım çünkü benim yurttaşlarıma çok sayıda çalışma izni verdi ve birçoğuna vatandaşlık alma hakkı tanıdı.”

Abdullah Kurdi, Avrupa kurumlarına ne mesaj vermek istediği sorusunu yanıtlarken de “Ölümden ve aşağılanmaktan kaçan insanların suratına kapıları kapatmak ahlaki açıdan kabul edilemez. O teknelere binenlerin başka seçeneği yok, bana inanın” dedi.

Abdullah Kurdi, bundan sonra neler yapmayı planladığını da “Barzani bana Alan adına bir çocuklara yardım vakfı kurma sözü verdi, ben de orada çalışacağım” diye anlattı.

Baba Kurdi, oğlunun adının uluslararası medyada “Aylan” olarak yazılmasından da rahatsız olduğunu söyleyerek “Lütfen ona “Aylan” değil “Alan” diyin. Bu benim için önemli” dedi.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
105
67
18
7
5
5
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Alican

Ey acılı ve cahil baba! biliyor musun ki batı ve türkiyenin ülkendeki teröristleri desteklemesi iç isyan çıkarması sonucu evinden yurdundan ve oğlundan oldun.

Pasif Kullanıcı

Ölümden kaçan zavallıcıklara kapı kapatmak ahlaki suçmuş. Biliyor musun ev sahibinin evinin ortasına sıçmak da ahlaki suç.

KoSeKu

şu fotoğrafa bakınca yine gözlerim sulandı