Görüş Bildir
Haberler
Türk Tarihinde Ağustos Ayında Gerçekleşmiş 12 Önemli Askeri Olay

Türk Tarihinde Ağustos Ayında Gerçekleşmiş 12 Önemli Askeri Olay

Hikmetin
29.08.2014 - 17:59 Son Güncelleme: 30.08.2014 - 12:44

1. Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071

1. Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071

26 Ağustos 1071 tarihinde, Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru IV. Romen Diyojen arasında gerçekleşen bir savaştır. Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, 'Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son savaş' olarak bilinir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Otlukbeli Muharebesi, 11 Ağustos 1473

2. Otlukbeli Muharebesi, 11 Ağustos 1473

Osmanlı padişahı II. Mehmed ile Akkoyunlu Devleti sultanı Uzun Hasan arasında yapılmış ve Fatih Sultan Mehmedin kazandığı bir meydan muharebesidir. Türk iki hükümdarın Cihan Padişahlığı Mücadeleside denilebilir. Otlukbeli Muhaberesi birçok tarihçiye göre döneme oranla kullanılan taktik, teknoloji ve insan gücü bakımından 15. yüzyılın en büyük savaşı olarak kabul edilir.

3. Çaldıran Meydan Muharebesi, 23 Ağustos 1514

3. Çaldıran Meydan Muharebesi,  23 Ağustos 1514

Osmanlı padişahı I. Selim ile Safevi hükümdarı Şah I. İsmail arasında 23 Ağustos 1514'te, günümüzde İran sınırları içinde olan Maku şehri yakınında yer alan Çaldıran Ovası'nda yapılan savaş  Muharebe Osmanlı Ordusu'nun kesin zaferiyle sonuçlandı.

4. Mercidabık Zaferi, 24 Ağustos 1516

4. Mercidabık Zaferi, 24 Ağustos 1516

Yavuz Sultan Selim, 5 Haziran 1516'da Mısır seferine çıktı. 27 Temmuz günü Osmanlı Ordusu Mısır sınırına dayanmıştı. Mısır Sultanlığı'na bağlı  Antep (18 Ağustos 1516) ve Besni (19 Ağustos 1516) kaleleri birer gün arayla teslim oldular. Ancak asıl savaş 24 Ağustos 1516'da Mercidabık'da oldu. Mısır Ordusu Osmanlıların ezici top ateşi karşısında fazla dayanamadı. Mısır hükümdarı Gansu Gavri ölü olarak bulundu. Kazanılan Mercidabık zaferi sonunda Suriye'nin kapıları Osmanlılara açılmış oldu.

5. Belgrad’ın Fethi, 29 Ağustos 1521

5. Belgrad’ın Fethi, 29 Ağustos 1521

1520 eylülünde I. Süleyman'ın Osmanlı Padişahı olmasının ardından Macaristan Kralı II. Lajos'a gönderdiği elçinin hakaret görmesi veya katledilmesi ve Macar kuvvetlerinin Knin'i ele geçirmesi üzerine Süleyman, Belgrad üzerine sefer düzenlemeye karar verdi. 18 Mayıs 1521 tarihinde Belgrad üzerine sefere çıkan Süleyman'ın önderliğindeki Osmanlı Ordusu, bir ay kadar süren kuşatma sonrasında aldığı Belgrad'ın yanında  Böğürdelen,  Zemun ve Salankamen şehirlerini Osmanlı topraklarına kattı.

6. Mohaç Zaferi, 29 Ağustos 1526

6. Mohaç Zaferi, 29 Ağustos 1526

Osmanlı İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı orduları arasında meydana gelen ve Macaristan'ın büyük bölümünün Osmanlı hakimiyetine girmesiyle sonuçlanan savaştır. Savaş, sayıca üstün Osmanlı ordusunun hafif süvarileri, o zamana kadar Avrupalıların karşılaşmadıkları 300 seyyar top ve etkin tüfek kullanımı sayesinde, Macar ordusunun esas gücü olan ağır süvarilerini kısa sürede kaybetmelerini takiben, ağır bir Macar yenilgisi ile sonuçlanmış, Osmanlı Ordusu, Macar Ordusu'nu hezimete uğratmıştır. Savaş iki saat kadar sürmüştür. Dünyada en kısa sürede en ağır yenilgiyle sonuçlanan savaştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Kıbrıs’ın Fethi, 1 Ağustos 1571

7. Kıbrıs’ın Fethi, 1 Ağustos 1571

İnebahtı Deniz Muharebesinden sadece 1 yıl sonra Kaptan-ı deryâ Kılıç Ali Paşa, 13 Haziran 1572’de büyük bir donanmayla İstanbul’dan ayrıldı. İnebahtı’da gâlip gelmelerine rağmen, donanmaları çok yıpranmış ve bir hayli de asker kaybetmiş olan müttefikler, kendilerini toparlayıp galibiyetin meyvelerini toplamak niyetindeyken bu müthiş Osmanlı donanmasının Akdeniz’de görünmesi, büyük bir şaşkınlıkla karşılandı. Müttefik donanması, Osmanlı donanmasının karşısına çıkmaya cesâret edemedi. İttifaktan ayrılan Venedik, Fransa aracılığıyla barış istedi. 7 Mart 1573’te imzâladığı antlaşma ile Kıbrıs’ın Osmanlı Devletine âit olduğunu kabul etti. Kânûnî devrinden beri vermekte olduğu yıllık 500 duka haraç, 1500 dukaya çıkarıldı. Ayrıca Kıbrıs Seferinin tazminâtı olarak üç senede ödenmek üzere üç yüz bin duka altını vermeyi taahhüt etti.

8. Erzurum Kongresi, 5 Ağustos 1919

8. Erzurum Kongresi, 5 Ağustos 1919

23 Temmuz - 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum'da toplanan kongredir. 17 Haziran'da Vilâyât-ı Şarkıye Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti Erzurum şubesi tarafından toplanmıştır.

  • Vatan bir bütündür, parçalanamaz.

  • Her türlü yabancı işgaline ve müdahalesine karşı millet hep birlikte direniş ve savunmaya geçecektir.

  • İstanbul

  • Hükûmeti vatanın bağımsızlığını sağlayamazsa geçici bir hükûmet

  • kurulacaktır. Bu hükûmet milli kongre tarafından seçilecektir. Kongre

  • toplanmamış ise, bu seçimi Temsilciler Kurulu yapacaktır.

  • Kuva-yi Milliye'yi etkili, milli iradeyi hakim kılmak esastır.

  • Azınlıklara

  • siyasi hakimiyetimizi ve sosyal dengemizi bozacak ayrıcalıklar

  • verilemez. Ancak bu vatandaşların canları, malları ve ırzları her türlü

  • saldırıdan korunacaktır.

  • Manda ve himaye kabul olunamaz.

  • Milli irade ve toplanan ulusal güçler padişahlık ve halifelik makamını kurtaracaktır.

  • Mebuslar Meclisi'nin derhal toplanmasına ve hükûmetin yaptığı işlerin milletçe kontrolüne çalışılacaktır.

  • Sömürgecilik amacı taşımayan devletlerden teknik, sanayi ve ekonomik yardım kabul edilebilir

9. Sevr Antlaşması’nın imzalanması, 10 Ağustos 1920

9. Sevr Antlaşması’nın imzalanması, 10 Ağustos 1920

I. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümeti arasında 10 Ağustos 1920'de Fransa'nın başkenti Paris'in 3 km batısındaki Sevr (Sèvres) banliyösünde bulunan Seramik Müzesi'nde (Musée National de Céramique) imzalanmış antlaşmadır.

10. Sevr Antlaşması’nı imzalayanların vatan haini ilan edilmesi, 19 Ağustos 1920

10. Sevr Antlaşması’nı imzalayanların vatan haini ilan edilmesi, 19 Ağustos 1920

TBMM, Sevr Antlaşması nı imzalayanları vatan haini olarak ilan etti. (19 Ağustos 1920) Mustafa Kemal de ''... İdamımıza karar veren düşmanlarımıza karşı daha azimkarane ve daha kuvvetli mukavemet çarelerini düşünmek gerekir...'' diyerek Sevr Antlaşması na tepki gösterdi.

11. Sakarya Meydan Savaşı, 23 Ağustos 1921

11. Sakarya Meydan Savaşı, 23 Ağustos 1921

Kütahya Eskişehir Muharebelerinden sonra bir süre duraklayan Yunan ordusu, hazırlıklarını tamamladıktan sonra 23 Ağustos 1921 günü Sakarya Irmağı’nın gerisinde bulunan Türk mevzilerine saldırıya geçtiler. Taraşar arasında çok şiddetli çarpışmalar oldu. Yunan saldırıları kıtalarımız tarafından ağır kayıplar verdirilerek durduruldu. Buna rağmen takviyeli Yunan kuvvetleri önemli mevzilerimizi ele geçirerek Polatlı’ya kadar yaklaştılar. Bazı yerlerde Türk savunma hatları yarıldı, birlikler arasında bağlantı koptu. Yunan taarruzu başarılı bir şekilde gelişti. Türk ordusu yer yer geri çekildi. 

Bunun üzerine Başkomutan Mustafa Kemal yeni bir savaş taktiği ile“Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla sulanmadıkça, terk olunmaz (Savunma çizgisi yoktur, savunma alanı vardır. O alan, bütün vatandır.) Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanı ile ıslanmadıkça bırakılamaz.” diyerek vatanın her karış toprağı için savaşmayı emrediyordu Bu emri alan her birlik, her asker, vatan toprağını sonuna kadar savunmaya başladı. Düşman büyük kayıplara uğratılarak saldırı gücünden yoksun bırakıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Büyük Taarruz, 26-30 Ağustos 1922

12. Büyük Taarruz, 26-30 Ağustos 1922

Kütahya'ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922'de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaştır. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak anılır. İstiklal Savaşı'nın kesin bir Türk zaferiyle sonuçlanmasını sağlayan bu çarpışmanın yıldönümü Türkiye'de ulusal bayram olarak kutlanmaktadır.

Kurtuluş Savaşı'nın son evresi 26 Ağustos 1922'de Afyonkarahisar - Kocatepe'de başlayan Büyük Taarruz ile açılmış ve 9 Eylül 1922'de Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesiyle sonuçlanmıştır.

Kurtuluş Savaşı, Büyük Taarruz ve Mustafa Kemal Atatürk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
7
6
3
3
3
2