Görüş Bildir
Haberler
İnsanlık Tarihine Yön Veren 21 Abide Kadın

İnsanlık Tarihine Yön Veren 21 Abide Kadın

Selahattin Özkan
29.09.2014 - 21:45 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 13:34

Varlıkları ve düşünceleri ile kadın hareketine öncülük etmiş, dünyamızı değiştiren her biri kendi alanında devrimler yaratan abide kadınlar. Onları anlatmaya elbette buradaki kısacık metinler yeterli değil, her birini tanımaya ve anlamaya uzun saatler ayrılmalı ve derin analizler yapılmalı. Bu kısa listeye koymayı unuttuğumuz nice kadınlardan özür dilerim. Bu dünyayı yaratan tüm kadınlara selamımız olsun...

İyi seyirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir

Varoluş Filozofu, yazar ve siyasal teorisyen. Kadın haklarının ünlü savunucusu. Eseri 'İkinci Cins' adeta kadın hareketinin manifestosu olmuştur. Feminizm'in kurucusu olarak anılır. Jean-Paul Sartre ile yaşadığı aşk destansıdır. Aşklarının en büyük kanıtı Fransa'daki ortak mezarlarıdır. Yazdığı romanları, şiirleri, makaleleri ve kitapları ile kadın savunusunun bayraktarlığını yapmıştır. Sol, kadın, hak ve aşk denilince akla gelen öncü isimlerdendir.

Gerassi’nin 1976 Tarihli Beauvoir Röportajı: 25. Yılında “İkinci Cins”

Susan Brownell Anthony

Susan Brownell Anthony

Amerika Kadınlara Oy Hakkı Ulusal Derneği'nin kurucusu ve teorisyen. Yeni kıtada kadının varlığı üzerine büyük mücadele vermiş ve Avrupa ve Amerika'da yılda 75-100 konuşma yapacak kadar ünlenmiştir.

The Trial of Susan B. Anthony

Susan B. Anthony - Vikipedi

Rosa Luxemburg

Rosa Luxemburg

Büyük yazar, devrimci, teorisyen ve filozof. Clara Zetkin ile birlikte Avrupa kadın hareketinin temellerini atmışlardır.

Devrime adanmış bir hayat Rosa Luxemburg

Rosa Parks

Rosa Parks

1955'te renklere göre bölümlenmiş bir otobüste bir beyaza yer vermeyi ret ettiği için tutuklanan Rosa, Amerika'daki ırk ayrımcılığını ifşa etmiş ve büyük bir hareketliliğe sebep olmuştur. Siyah kadın hareketinin simge isimlerindendir. Siyahlar ve kadınların halklarını için simgesel bir yaşam sergilemiştir.

http://www.iekaum.hacettepe.edu.tr/Rosa_Parks_ve_Montgomery.pdf

Rahibe Teresa

Rahibe Teresa

1910 yılında henüz Osmanlı'dan kopmamış olan Arnavutluk'ta doğmuştur. Doğum adı; Agnes Gonca Boyacı'dır. Arnavut rahibe, Hindistan vatandaşıdır. 1979'da nobel barış ödülü ile onurlandırılmıştır. Bütün aile mirasını Kalküta'da açtığı barınakta açları doyurarak tüketmiştir. Ölümünden sonra kilise tarafından aziz ilan edilmiştir. Hareketini dernekleştirdiği yıllarda inancını sorgulamaya başladığı günlüklerine yansımıştır. Sadece kendi elleriyle 30.000 kişiyi ölmekten kurtardığı rivayet edilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Marie Curie

Marie Curie

Radyoaktivite üzerine çalışmaları ile kimya tarihine adını yazdıran ünlü kimyacı Polonya asıllı bir Fransızdır. Element tablosundaki iki atomu keşfeden kadın kimyager, ilk çalışmalarını eşinin imzasıyla yayınlamak zorunda kalsa da sonraları değeri anlaşılmış ve tarihe adını altın hartflerle yazdırmıştır.

Nobel ödüllü bilim kadını: Marie Curie

Katharine Hepburn

Katharine Hepburn

Kadın imajının sinema perdesindeki en eski ve sağlam temsilcisidir. 1999 yılında AFI tarafından gelmiş geçmiş en iyi kadın aktris olarak ilan edilmeseydi de canlandırdığı kadınlar ve sosyal hayatta temsil ettiği değerler ile topluma öncülük etmiştir.

Indira Gandhi

Indira Gandhi

Mahatma Gandhi ile doğrudan bir kan bağı olmayan Indira, ülkesinin bölünmemesi için uğraş vermiş ve Hindistan'ın Annesi olarak anılmıştır. (Bir erkek tarafından öldürülünce, uğraşları yarım kalmış ve Hindistan, Bangladeş ve Pakistan birbirlerinden ayrılmıştır.) 

Fotoğrafın Çekildiği Tarihi: 3 Mart 1971

Margaret Sanger

Margaret Sanger

Doğum kontrolü ve cinsel eğitimin devrimci savunucularındandır. ABD'de ilk doğum kontrol kliniği açmış ve kadınların kendi bedeni üzerindeki egemenliklerini sağlamayacak ilk pratik uygulamayı başlatmıştır. Yasal düzenlemeler için kampanyalar yapmış ve ömrünü kadının cinsel özgürlüğü için vakfetmiştir.

Margaret Sanger: Dünya Üzerindeki En Büyük Günahın Sahibi

Florence Nightingale

Florence Nightingale

Doğum günü olan 12 Mayıs'ın Hemşirelik Günü ilan edilebilecek kadar ismi hemşirelik ile özdeşlenen Florence, 1820 İngiliz doğumludur. Kırım Savaşı sırasında İstanbul'da görev yaptığı yıllarda ülkemizdeki tıbbi hijyen konularında birçok yenilikçi pratiği de icat etmiştir. Kadın, insanlık vicdanında onun sayesinde temiz bir yere yerleşmiştir

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eva Perón

Eva Perón

Arjantin'in efsanevi First Lady'si Evita, ikinci eşi olduğu kocası Juan Perón'u işçi ve kadın hakları konusunda motive etmiştir. Kurduğu kadın partisi ile siyasete de girmiş, Eşinin yanında devlet başkan yardımcılığı yapmıştır. Resmen devlet başkanı olarak seçilmemesine rağmen 1952'de sadece 33 yaşında öldüğünde devlet töreni ile ebediyete uğurlanmıştır. Adına bestelenen Evita müzikali ile uluslararası ilgiye mazhar olmuştur. Arjantinli kadınlara kadıncılık konusunda güçlü bir miras bırakmıştır.

Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt

ABD başkanın eşi olarak 'First Lady' gibi bir unvan ile yetinmeyecek kadar güçlü bir kişiliğe sahip Anna, sadece eşinin icadı olan 'New Deal'in sözcülüğü ile yetinmemiş, Birleşmiş Milletler'in Uluslararası İnsan Hakları Bildirgesini kabul etmesini sağlamıştır. Klise, Bürokrasi ve Erkek Egemenliğine karşı verdiği mücadele ile örnek olan büyük kadın, siyasette kadın dokunuşunun farkını ortaya koymuştur.

Amelia Earhart

Amelia Earhart

Atlantik'i geçen ilk kadın pilot. Kadınları uçak sürmek gibi karmaşık bir işi başaramayacağını düşünen erkeklere gereken cevabı vermiş ve ideallerini hayatıyla ödeyerek kadınlara altından kalkması güç bir miras bırakmıştır. Dünya turunu tamamlayamadan Pasifik üzerinde kaybolmuştur. Ancak aziz hatırası unutulmamıştır.

Jeanne d'Arc

Jeanne d'Arc

Önceleri varlığı klise tarafından ret edilen büyük savaşçı 100 yıl savaşlarında Fransa'nın öncülüğünü yapmıştır. Klise'nin daha sonra aziz ilan ettiği Jean, 19 yaşında Burgundiyanlar tarafından yakalanıp İnglizlere satılınca idam edilir. Kısacık yaşamında kadınların da en az erkekler kadar cesur ve vatansever olduğunu kanıtlamıştır. Eğer konu erkeklerin dünyasında var olmaksa Jean vardır, kadın vardır.

Nancy Astor

Nancy Astor

İngiliz siyasetini kökten değiştiren kadın dirayetinin simge isimlerindendir. İngiliz Parlamentosuna girmeyi başaran ilk kadındır. 

Tarihi Önemi ve Düşünsel Çalkantıları ile İlk Kadın Parlamenter: Nancy Astor

İçeriğin Devamı Aşağıda

Coco Chanel

Coco Chanel

Fransız modasını öncü ismi Coco, erkeksi çizgileri kadın kıyafetlerine zarafetle harmanlamıştır. Moda'da yarattığı akım bugün dahi takip edilmekte, getirdiği yenilikler mucizevileştirilmektedir. Tanrı kadını yarattıysa da Coco onu yeniden tanımlamıştır.

Şapkadan Marka Çıkaran Kadın: Chanel

Jane Austen

Jane Austen

Kitapları hala basılmaya devam eden büyük İngiliz yazar. Kadın iç dünyasının anlaşılmasına, yaşadığı devir kadını yanında bugünün kadınına dahi ışık tutan öyküleri ile gerçek kadını ortaya dökmüştür. Öncü kadın yazar, modern dünyamızı aşk, sevgi, kadın ve evlilik gibi konularda aydınlatmaya devam ediyor.

Bu resim kardeşi tarafından 1810'lu yıllarda yapılmıştır.

Roman Gibi Bir Hayat: Jane Austen 

Benazir Butto

Benazir Butto

İlk Müslüman kadın devlet başkanı. İslam dünyasında bir tabu yıkarak adını tarihin unutulmazları arasında yazdırmıştır. Tartışmalı siyasi kariyeri 2007 yılında bir cinayetle öldürülene değin hep erkeklerin egemenliğini kırmak için mücadelelerle geçmiştir.

İlk kadın Müslüman bakan da Tansu Çillerdir.

Benazir Butto'nun Çarpıcı Hayat Hikayesi 

Kleopatra

Kleopatra

Hayatındaki erkekleri saymak bile Kleopatra'nın büyüklüğünü gösterecektir: B. İskender, J. Sezar, Mark Antony... Mısır'ın Gülü Kleopatra büyük Roma ordusu ve İmparatorlarına rağmen Mısır'ı Roma'ya katmadan yönetmeyi başarabilmiştir. Kleopatra kadim Mısır'ın son yöneticisi olan 32. hanedanlığın bir üyesiydi. Eski bir mısır geleneği olarak kendi erkek kardeşi ile evlenerek hanedanın dağılmasını engellemiştir. Kendisini Mısırlılar tanrısı İsis'in reankarnasyonu olarak yüceltmişlerdir.

AKILLI KADINLAR: Kleopatra çirkinin tekiydi..

Agnes ve Margaret Smith

Agnes ve Margaret Smith

Kadınların Akademi'deki dışlanmışlıklarını bilimsel merakları ve özverili çabalarıyla alt etmeyi başaran iki kız kardeşlerdir. Dinler tarihi gibi bilimsel camiadaki en muhafazakar alanda kendilerine yöneltilen tüm saldırıların üstesinden gelmiş ve filoloji ile teoloji alanında hemcinslerine onurlu bir mirası kazandırmışlardır. 

Agnes ve Margaret Smith: Akademi'de İki Öncü Kadın

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
22
7
6
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın