Görüş Bildir
Haberler
ABD'li Komutan Suriye'den Sonra Türkiye'ye Geldi

ABD'li Komutan Suriye'den Sonra Türkiye'ye Geldi

ATKN
23.05.2016 - 13:31

ABD'nin IŞİD karşıtı koalisyonunun komutanı General Joseph Votel, önceki gün Suriye'nin kuzeyini sürpriz ziyaretinin ardından bugün Ankara'ya geldi. Votel, Genelkurmay Karargahı'nda Genelkurmay 2'nci Başkanı'nı ziyaret etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Joseph Votel

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel, bugün saat 12:30’da Genelkurmay Karargahı’nda Genelkurmay 2’nci Başkanı’nı ziyaret etti.

Mevkidaşlarıyla görüşmeler yapacağı bildirilen Votel'in Türkiye'den ne zaman ayrılacağı henüz bilinmiyor.

Votel, cumartesi günü bir grup ABD’li medya mensubuyla birlikte Suriye’nin kuzeyine önceden açıklanmayan bir ziyarette bulunmuştu. ABD’nin Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya bölgelerindeki güçlerinden ve operasyonlarından sorumlu olan Votel, 11 saat süren ziyaretinde bölgedeki Amerikan özel kuvvetlerinin yanı sıra ‘Suriye Demokratik Güçleri’ içerisindeki Arap ve Kürt grupların üst düzey temsilcileriyle IŞİD’e karşı yürütülen mücadeledeki iş birliğini görüştü.

CENTCOM'dan yapılan açıklamada, Votel'ın Suriye’de IŞİD karşıtı yerel güçlere eğitim ve danışmanlık hizmeti veren ABD askerlerine moral ziyareti gerçekleştirdiği bilgisi paylaşılmıştı. Açıklamada, 'General Votel, Suriyeli Arap savaşçılar ve Suriye Demokratik Güçleri liderleriyle çalışan Amerikalı askeri danışmanlarla bir araya geldi' denilmişti.

'Başka bölgelere de gitti'

'Başka bölgelere de gitti'

Amerikalı komutanın ziyaret ettiği bölgeye ilişkin bilgi paylaşılmazken ABD medyasında yer alan haberlerde Votel'ın yaklaşık 11 saat Suriye’de kaldığı belirtilmişti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, General Votel’in IŞİD’in ‘başkenti’ saydığı Rakka’ya yapılacak operasyonun hazırlığı için Suriye’de olduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

CNN kanalı, General’in 200 ABD askerinin konuşlandığı üssün dışında başka bölgeleri de ziyaret ettiğini ancak bu bölgelerin isimlerini açıklayamayacaklarını duyurdu. Buna karşın yerel Kürt güçleriyle bağlantılı haber siteleri Votel’in basın mensuplarını üsse bıraktıktan sonra Kobani’ye geçtiğini öne sürdü.

Votel: 'Gizleyecek bir şeyimiz yok'

Votel: 'Gizleyecek bir şeyimiz yok'

General Votel, basın mensuplarını Suriye’ye getirme gerekçesini açıklarken, 'Saklayacak hiçbir şeyimiz yok. İnsanların burada ne yaptığımıza ilişkin tahminlerde bulunmasını istemiyorum. Amerikan halkının burada neler yaptığımızı bilmeye hakkı var' diye konuştu.

Votel, ziyarette kendisine eşlik eden gazetecilere ABD’nin IŞİD’le mücadele kapsamında yerel unsurları güçlendirerek doğru bir yaklaşım sergilediği yönündeki inancının bu geziyle pekiştiğini söyledi. Votel, “Buradaki güçlerin yeteneklerine dair artan bir güvenle ayrıldım. Modelin işlediğine ve iyi çalıştığına inanıyorum” dedi. General Votel’in ziyareti, 2014 yılında ABD’nin IŞİD karşıtı koalisyon kurduğundan beri Suriye’ye yapılan en üst düzey ziyaret oldu. 

Al Jazeera ve Milliyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın