Görüş Bildir
Haberler
ABD Heyeti IŞİD İçin Ankara'da

ABD Heyeti IŞİD İçin Ankara'da

FreiGeist
07.07.2015 - 14:42
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’nin Suriye sınırındaki hareketliliğin arttığı günlerde, ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi John Allen Ankara’da, Türk dışişleri ve Genelkurmay'dan yetkililerle görüşüyor.

Emekli General John Allen ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin bulunduğu heyet, Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşüyor. Görüşmede Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelede daha aktif rol alması için olasılıklar masaya yatırılacak.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinden alınan bilgiye göre Allen, IŞİD’le mücadelede Türkiye ile işbirliğinin devamı için askeri yetkililerle de görüşecek.

Türk dışişleri kaynaklarının verdiği bilgiye göre görüşmede Suriye’deki IŞİD mevzilerine operasyonlar gündemin ana maddesi. ABD, son günlerde hava saldırılarını arttırdığını ve en kapsamlı saldırıları gerçekleştirdiğini duyurdu. Türkiye ise uzun süredir üzerinde durduğu güvenli bölge ve kara operasyonları konusunu gündeme getirecek, Suriye’den Türkiye’ye yaşanan sığınmacı akınını hatırlatacak. ABD’nin güvenli bölge konusunda mesafeli duruşunda şimdilik bir değişiklik olmadığını belirten kaynaklar, Türkiye’nin tek başına herhangi bir operasyona girmek yerine koalisyonun parçası olarak IŞİD’le mücadelede nasıl daha aktif bir rol oynayacağının da görüşüleceğini söyledi. İncirlik Hava Üssü’nün kullanımının da görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor.

Suriye sınırında hareketlilik

Suriye sınırında hareketlilik

Allen, IŞİD’le küresel mücadele koalisyonunun bir parçası olan Türkiye’ye daha önce de ziyaretlerde bulunmuştu. Bu ziyaret ise Türk ordusunun Suriye sınırında hareketliliğin arttığı bir döneme denk geliyor. Haziran ayında Suriye sınırına askeri araç sevkiyatı yapılmış, 5 Temmuz günü de Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekâi Aksakallı Suriye sınırına giderek incelemelerde bulunmuştu.

Davutoğlu da Türkiye’nin sınırda yaşanacak her türlü ihtimale karşı hazırlıklı olduğunu ve gerekli tedbirlerin alındığını duyurdu.

PYD ile ilişkilerde yumuşama

Sınırdaki hareketlilik, PKK’nın Suriye kolu PYD’ye bağlı YPG güçlerinin Suriye’nin kuzeyindeki Tel Abyad ilçesini IŞİD’in elinden almasının ve iki kantonu bir araya getirmesinin ardından başladı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de IŞİD’e yönelik hava saldırılarıyla YPG’ye destek olmuş, böylece PYD Türkiye sınırında uzun bir hattı kontrol etmeye başlamıştı. Ankara bu gelişmelerin ardından PYD’nin bölgede ayrı bir yönetim oluşturma çabasında olduğunu belirterek tepki gösterdi. MGK toplantısında 'Bölgede sivil halkı hedef alan terör saldırıları ile demografik yapının değiştirilmesinden duyulan endişe dile getirilmiştir' denildi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ise, ‘sınırın kontrolü kimin elinde olursa olsun IŞİD’le mücadele etmeli’ diyerek isim vermeden ABD’nin PYD’ye desteğini yineledi. Türk dışişlerinden üst düzey bir yetkili de gazetecilere verdiği brifingde, PYD ile görüşüldüğünü söyledi ve rasyonel olması durumunda PYD ile uzlaşılabileceğinin sinyallerini verdi.

Eğit-donat programındaki sorun çözülmedi

Eğit-donat programındaki sorun çözülmedi

Türkiye ve ABD’nin ortak yürüttüğü Suriyeli muhaliflerin eğitilip donatılması programında da mutabakat sağlanmasına rağmen sorunlar sürüyor. Mutabakat metninde hedef olarak hem IŞİD, hem rejimin anlaşılabileceği bir metnin kullanılması, ancak muhaliflerin önceliğinin rejim olması aşılamayan sorunların başında geliyor. Allen ve Sinirlioğlu’nun görüşmesinde bu konu da gündeme gelebilir.

ABD Başkanı Obama Pazartesi günü Pentagon’da ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı toplantıda “Suriye’deki ılımlı muhaliflerin eğitilip donatılmasına yönelik daha fazla şey yapılması gerektiğini' belirtmişti.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0