Görüş Bildir
Haberler
Baltimore Yanıyor...

Baltimore Yanıyor...

FreiGeist
28.04.2015 - 09:26 Son Güncelleme: 28.04.2015 - 16:23

Freddie Gray'in Ölümüyle Başlayan Baltimore İsyanından Objektiflere Takılan 55 Kare

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'nin Baltimore kentinde gözaltındayken hayatını kaybeden siyah genç Freddie Gray'in cenaze töreninden sonra çıkan olaylarda 15 polis yaralandı. Kentte olağanüstü hâl ve bir hafta boyunca gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

EPA

ABD'nin Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentinde, polis şiddeti sonucunda yaşamını yitiren 25 yaşındaki siyah genç Freddie Gray'in cenaze töreninden sonra olaylar çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Reuters

Göstericilerle polisler arasında çıkan çatışmalarda aralarında 15 polisin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Hastanede tedavi gören iki polisten birinin bilincinin kapalı olduğu, en az 30 kişinin de gözaltına alındığı belirtildi.

Reuters

İçeriğin Devamı Aşağıda

Olayların ardından Maryland Valisi Larry Hogan, eyalette 'olağanüstü durum' ilan edip, olayların son bulması için Ulusal Muhafızları devreye soktu. Vali Hogan 5 bin yedek kuvveti kentte durumu kontrol almak için göreve çağırdı.

Baltimore Belediye Başkanı Stephanie Rawlings-Blake ise kentte Salı gününden başlamak üzere, akşam 22.00 ile sabah 05.00 arasında, bir hafta boyunca sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Cenaze törenine binlerce kişi katıldı

Freddie Gray için Baltimore’da bir kilisede düzenlenen törene binlerce kişi katıldı.

Gray ailesinin avukatı Bill Murphy törendeki konuşmasında, Gray'i gözaltına alan 6 polisin kamuoyuna içeride neler olduğunu izah etmesi gerektiğini belirtti. Murphy'nin 'gerçekleri öğrenmemizin zamanı' şeklindeki sözleri törene katılanlar tarafından ayakta alkışlandı.

Törene katılmak isteyenler iki saat öncesinden kilise önünde kuyruk oluşturmaya başlarken, içeriye girişler başladığı sırada Gray'in cenazesinin bulunduğu tabut açıldı ve insanların fazla yaklaşmasını önlemek için tabutun önüne ip serildi. Bu esnada projektörle duvardaki iki ekrana 'Siyahların Yaşamı Değerli ve Tüm Yaşamlar Değerli' sözlerinin yansıtıldığı görüldü.

AP

İçeriğin Devamı Aşağıda

6 polis açığa alındı

Çakı bulundurmak suçundan 12 Nisan'da gözaltına alınan ve polis aracına kilitlenen Freddie Gray, araçtan indikten sonra hastaneye kaldırılmış, omuriliğinden ciddi biçimde yaralanma sonucunda 19 Nisan'da hastanede hayatını kaybetmişti. Üzerindeki sır perdesi hâlâ aralanamayan Gray'in ölümüyle ilgili soruşturma başlatılırken, siyah genci gözaltına alan altı polis açığa alınmıştı.

Ne olmuştu?

ABD'nin Baltimore kentinde gözaltına alınan ve bu sırada yaralanan siyah genç, kaldırıldığı hastanede verdiği yaşam mücadelesini kaybetmişti. 

Olayla ilgili cep telefonu kaydında, 12 Nisan'da çakı bulundurmaktan gözaltına alınan Gray'in minibüse bindirilmeden önce ellerini bağlayan polise bağırdığı görülüyor. Minibüsten indikten sonra hastaneye kaldırılan Gray, omuriliğinden ciddi biçimde yaralanma sonucunda Pazar günü hastanede hayatını kaybetmişti.

Baltimore Komiser Yardımcısı Jerry Rodriguez, Freddie Gray'in ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldığını ve altı polisin açığa alındığını belirtti. 

Soruşturma 1 Mayıs'ta tamamlanacak ve dosya eyalet savcılarına sunulacak. Daha sonra da polislere ceza davası açılıp açılmayacağına karar verilecek.

'NE OLDUYSA POLİS ARACINDA OLDU'

Rodriguez, polis aracına binerken son derece üzgün olan Gray'in, minibüsten çıkarıldığında konuşamadığının ve nefes alamadığının belirlendiğini söyledi. 'Polis aracının içinde ne olduğu gayet açık' diyen Rodriguez, Gray'in omuriliğinden ağır yaralandığını vurguladı.

AA ve Sputnik News

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0